Nokia Lumia 610 teszt - Ami kell

Farkas Norman - 2012. december 20.

Megkésve bár, de törve nem górcső alá vettük a Nokia jelenlegi legolcsóbb Windows Phone 7.5 rendszerű okostelefonját, a Lumia 610-est. Az ultraharmatos hardver miatt nem sok jót vártunk a készüléktől, de szerencsére pozitív csalódás ért bennünket.

 

Hardver, szoftver, kamera

A 610 hardveres felszereltségében mutatkozik meg a leginkább, hogy egy alsó árszegmensbe szánt modellt ismerhetünk meg személyében. A készülékben egy 800MHz-es processzor duruzsol, amit Adreno 200 grafikus gyorsító, 256MB RAM és 8GB belső tárhely egészít ki. Ez utóbbi nem bővíthető, de még így is lepipálja a hamarosan debütáló Alcatel One Touch View-t, amely ugyan 512MB RAM-mal bír, de belső tárhelye mindössze 4GB méretű. A tárolókapacitást egyébként növelhetjük 25GB-tal a felhő-alapú Skydrive segítségével.

A telefonban teljesítő vas tehát nem sok jót ígér, ám - hála a Windows Phone 7.5 rendszer sajátosságainak - egész kellemes felhasználói élményt biztosít a mindennapok során. Hogy kicsit konkrétabb legyek, a harmatos hardver hátrányainak nyomát sem érezzük a készülék használatakor, teljesen olyan benyomást kelt, mintha egy normál közép- vagy felsőkategóriás WP7 mobil lenne.

A teszt során az egyik legnagyobb örömet az alapfunkciók hibátlan működésében leltem. A 610 akadás nélkül kezelte a hívásaimat, ami a középkategóriás, sokkal drágább és jobb hardverrel szerelt androidos telefonomról nem mondható el. Egyébként a hívások közben sem volt gond a Lumiával, én és a másik fél is jól hallottuk egymást, a hangerővel sem volt probléma.

 

 

A gondok akkor kezdődnek, amikor valamilyen nagyobb hardverigényű alkalmazást szeretnénk letölteni a Piactérről. A kevéske RAM miatt ugyanis egy sor szoftver nem hajlandó felkúszni a Lumia 610 fedélzetére, így például a Skype és az Angry Birds örömeitől is el kell búcsúznunk. Engem kicsit zavart, hogy csak akkor szól a rendszer arról, hogy egy adott app nem tölthető le a készülékre, amikor már a "célegyenesben" vagyok és rányomok a "telepítés" gombra. Szerintem praktikusabb lenne, ha már a szoftverek böngészésekor sem jelennének meg a számunkra le nem tölthető példányok, vagy ha már megjelennek, akkor odaírhatnának hozzájuk valami olyasmit, hogy "Meg se próbáld telepíteni, mert nem fut el a telefonodon!". A negatívumoknak sajnos itt még nincs vége, ugyanis akadnak olyan alkalmazások is, amelyek bár települnek, de a többi WP7 mobilnál megszokottnál jóval lassabban futnak. Az Internet Explorerrel való web böngészés során ugyancsak előfordulnak lassulások, ha nagyítgatjuk, illetve kicsinyítgetjük az oldalakat. Több zavaró tényezővel nem találkoztam a teszt során, meglepő pozitívumokkal viszont annál inkább.

A készüléken szaladgáló Windows Phone 7.5 önmagában nem túl nagy durranás, hiszen az előző verzióhoz képest csak néhány fontos újítással bír - ilyen például a fejlett multitasking alkalmazásválasztó képernyővel, az új élő csempék, vagy a WiFi hotspot fícsör.

A Lumia 610 repertoárja azonban sokkal gazdagabb, mint egy sima WP7 mobilé, ugyanis a Nokia egy rakás extra szoftvert biztosít számára. A Nokia Térképek egy jól használható térkép, bár nekem a Google Maps egy fokkal jobban tetszik. A Nokia Autóval nevű hangos navigáció offline módban is működik és gördülékenyen teszi a dolgát, nagy piros pont jár a finn gyártónak, amiért egy belépő szintű telefon tulajdonosait sem hagyja profi navigációs szoftver nélkül. Én speciel a tömegközlekedést részesítem előnyben, s imádtam a Nokia Közlekedés nevű okosságot, ami a gyors útvonaltervezésen kívül az igen pofás (értsd: jól átlátható, mégis dizájnos) kezelőfelületével vett le a lábamról. A Névjegymásoló nevű funkció a kontaktok Bluetooth kapcsolaton keresztül történő másolgatását teszi lehetővé, az App Highlight pedig a kakukktojás, ugyanis egy teljesen felesleges alkalmazásajánlót takar.

 

 

A gyártó által biztosított extra alkalmazások a multimédia frontján is emelik a Lumia 610 fényét, jobban mondva ár/érték arányát. A kamera extrái olyan funkciókkal gazdagítják a gyári kameraalkalmazást, mint például az intelligens csoportfelvétel, a panoráma mód, az önkioldó, vagy az akciófelvétel. A Nokia Zene névre hallgató app is elérhető, ami nem más, mint egy programajánlóval felturbózott zenebolt. Ha már a multimédiánál tartunk, érdemes megemlíteni, hogy tartalmaink pakolgatásához, illetve a számítógéppel való szinkronizáláshoz a jó öreg Zune szoftvert kell segítségül hívnunk, mivel a WP7 továbbra sem engedi, hogy külső meghajtóként lássa a gépünk telefont.

Visszatérve a fotózáshoz, a Lumia 610 hátlapján egy 5 megapixeles, LED villanóval segített kamera kapott helyet, ami maximum 2692 x 1944 pixel felbontású képek és 640 x 480 pixel felbontású videók rögzítésére alkalmas. Az alábbi tesztfotók meglepően jól mutatnak a telefon kijelzőjén: a színek élénkek és az élesség is megfelelő. Ha teljes méretben nézegetjük az alkotásokat, akkor láthatjuk, hogy egy kicsit elmosódtak rajtuk a részletek,  a tökéletes minőségtől messze állnak.

 

 

Tesztfotók letöltése teljes méretben: Virág.jpg,  Utca.jpg,  Tömlős.jpg,  Nap.jpg,  Lámpa.jpg,  Fülel.jpg,  Fekszik.jpg

 

Az okostelefonunk kiválasztásánál rendkívül fontos az üzemidő kérdése. A Lumia 610-ben teljesítő 1300mAh kapacitású telep a gyártó adatai szerint 3G hálózaton 10, 2G hálózaton pedig 12,5 órányi beszélgetést képes biztosítani egyetlen feltöltéssel. Nem próbáltam ellenőrizni a fenti adatok hitelességét, de a teszt során azt tapasztaltam, hogy a telefon átlagos igénybevétel (kb. 1 óra telefonálás, folyamatos HSPA kapcsolat és e-mail szinkronizálás, 2 óra zenehallgatás, fél óra szörfözés) mellett két napig vígan üzemel töltés nélkül, visszafogottabb használattal ez könnyen kitolható 2 és fél, vagy 3 napra is.

Végszó

A Nokia Lumia 610 egy igen fura szerzet. Brutálisan olcsón kínál gyors, kellemes felhasználói élménnyel járó működést, elfogadható kamerát, jól használható navigációt, vonzó üzemidőt és okos funkciókat, azaz mindent, ami egy átlagfelhasználónak kellhet, ám harmatos hardvere miatt komoly kompromisszumokat követel az alkalmazások frontján.

Én nyugodt szívvel ajánlom ezt a készüléket minden olyan embernek, aki kedvező áron szeretne hozzájutni egy Windows Phone 7.5 rendszerű okostelefonhoz és nem riad vissza attól, hogy nem játszhat és futtathat rajta erősebb vasat igénylő alkalmazásokat, mert úgy érzi, hogy a feljebb kifejtett előnyök tudják kárpótolni ezért. Bár a Lumia 610 már nem friss modell, jelenleg is a legolcsóbb WP7.5-alapú telefon.

Ha kompromisszumok nélkül szeretnél a Windows Phone platform útjára lépni, akkor a nem sokkal drágább Lumia 710, vagy a még egy szinttel feljebb álló Lumia 800 lehet ideális választás számodra.

 

Specifikáció - Nokia Lumia 610

Méret, súly: 119,24 x 62,18 x 11,95mm, 131,5g

Processzor: 800MHz ARMv7, Adreno 200 GPU

Memória: 256MB RAM, 8GB ROM

Operációs rendszer: Windows Phone 7.5

Kamera: 5 megapixel, AF, LED vaku, 480p videofelvétel

Kijelző: 3,7", 800 x 480 pixel (WVGA), kapacitív TFT-LCD, 65 536 szín         

Csatlakozás: GSM/UMTS, WiFi (802.11b/g/n), Bluetooth 2.1 + A2DP + EDR, GPS, microUSB 2.0, HSDPA (7,2Mbps)

Akkumulátor: 1300mAh Li-ion

Extrák: fény- és közelségérzékelő, giroszenzor, 3,5 milliméteres jack, VGA videófelvétel, extra szoftverek

 

 

 

 

Vissza