Sony Xperia U teszt - A legkisebb testvér

Wittmann Gábor - 2012. október 2.

A Sony termékpalettájának három aktuális húzóterméke közül a legkisebb járt nálunk és a második hét végére nagyon összemelegedtünk. Az Xperia U fiatalos, gyors, kedvező árú készülék. Vajon tömegtelefon lesz belőle?

Multimédia

Az 5 megapixeles autófókuszos kamerával egész jó képeket lehet készíteni, a videókat pedig 720p HD felbontásban 30fps sebességgel tudja rögzíteni a telefon. A videók rögzítése közben zavaró volt, hogy néha elvesztette a fókuszt és oda-vissza állítgatva próbálkozott újrafókuszálni, de nem sikerült neki. Nem mindig jött elő és valószínűleg javítják majd ezt a hibát, de azért elég zavaró tud lenni, ha valami fontosat akarunk megörökíteni. Egy példa: < lost_focus.mp4> (48.5MB)
Egy valamivel jobban sikerült tesztvideó: < test_video.mp4 > (45.8MB)

 

 

Tesztfotók letöltése teljes méretben: camera1.jpgcamera_2.jpg,

camera_3.jpgcamera_4.jpgcamera_5.jpgcamera_6.jpg,

camera_7.jpgcamera_8.jpgcamera_9.jpg

 

A dedikált kameragombot sajnos nem sikerült annyira jól eltalálni, nagyon erősen le kell nyomni az exponáláshoz és ilyenkor könnyebb megremeg kezünk és homályos lesz a fénykép.

A zenehallgatáshoz a mellékelt fülhallgató ugyan nem egy csúcskategóriás darab, de átlagos felhasználásra bőven megteszi. Szoftveres oldalról sincs probléma, van widget a főképernyőn, lezárt képernyőn is tudunk alapfunkciókat használni, van xLoud, ami elvileg a hangminőséget javítja szoftveresen, bár nekem inkább csak egy fix, hangosabb equalizer beállításnak tűnt. Kapunk még FM rádiót RDS-sel, ehhez, mint mindig, itt is csatlakoztatni kell a fülhallgatót.

 

 

A videók sem tudták megizzasztani, gond nélkül lejátszott mindent, aminek egy ekkora kijelzőn még értelme van. A probléma inkább az, hogy itt könnyedén beleütközhetünk a belső tárhely korlátaiba és meglehet, hogy válogatnunk kell. A másik zavaró dolgot, feltehetően a Bravia Engine okozza: a főképernyőn, játékok közben, fényképek nézegetésekor nagyon szépek a színek, viszont a videókban picit zavaró a túl kontrasztos kép.

 

Akkumulátor

A viszonylag kis méretű kijelzőhöz jó társ az 1290mAh-s akku, átlag használattal csak 2 nap után kell konnektort keresni. Aktívabb használattal persze ezt is lenullázhatjuk estére, de ezért kárpótol minket a duplamagos processzor gyorsasága.

 

 

 

Összegzés

Véleményem szerint a Sony nagyon eltalálta ezt a telefont. Fiatalos, van benne egyediség is az átlátszó, világító csíknak köszönhetően, nagyon jó a fogása, kisebb kezek esetén is el lehet érni a sarkokat, nem kell mindkét kéz hozzá. A sebességre sem lehet panasz, a két mag szinte mindenre elég. Az, hogy mindezt megkapjuk 55-60.000Ft-ért, a versenytársak elé helyezi a telefont. Persze vannak hátrányai is, a korlátozott méretű belső memória, a GorillaGlass, vagy az NFC hiánya de ezeket túl lehet élni. A két testvérmodell árait elnézve itt is az a helyzet állhat elő, mint a népmesékben: a legkisebb testvér nyeri el a királylány kezét. :) Meglehet, hogy a jövőben elég sok Xperia U jön majd velünk szembe az utcán.

 

 

 

Vissza