A Panasonic újjáalkotta az OLED-technológiát

Kütyü Magazin - 2017. január 5.

A Panasonic valaha megalkotott legpontosabb videóprocesszora és az OLED technológia páratlan kontrasztja és színmélysége álltak össze, hogy soha nem látott módon hozzák el Hollywoodot az Ön otthonába!

A Panasonic megalkotta a világ első HDR-képes, professzionális képfeldolgozást is támogató Ultra HD OLED tévéjét. Példátlan pontosságú és látványos szépségű képeivel a Panasonic EZ1000 hozzáférhetővé teszi a legújabb OLED technológia teljes kontraszt- és a színpotenciálját. A lehető legjobb hangminőség biztosítása érdekében az EZ1000 dinamikus penge hangfalait az elismert audiomárka, a Technics mérnökei hangolták. 

 

 

Hollywood az Ön otthonában

Az EZ1000 modellel a Panasonic a televíziós technológia határait feszegeti, hogy pontosan olyan képeket vigyen az Ön otthonába, amilyennek a rendező megálmodta azokat. 

1. A panel

A Master HDR OLED panel az EZ1000 szívében két helyen is meghaladja elismert elődje, a CZ950 teljesítményét. Először is, a hagyományos OLED fényerejének kétszeresét tudja kibocsátani. Másodszor, szinte a teljes DCI színskála megjelenítésére képes, márpedig ez a valódi, nagy dinamikájú HDR képek létrehozásának kritikus pontja. Ez komoly előrelépést jelent a CZ950 modellhez képest.

A panel teljesítményének e két jelentős fejlődése az Absolute Black szűrőben egyesül, amely elnyeli a környezeti fényt és a tükröződést, így biztosítva azt, hogy amennyiben a kép egy része fekete, az valóban feketének is látszik. Ezen felül a magenta színt – amely világos helyiségekben igencsak rontja az OLED képernyők teljesítményét – teljesen kiiktatták. 

 

2. A feldolgozás

Az EZ1000 képét a Studio Colour HCX2 processzor alkotja meg, a Panasonic fogyasztói televízióba mostanáig beépített legerősebb képfeldolgozója. 

Mindebben vezető szerepe van a páratlan „Delta Zero” pontosságnak. Az EZ1000 egy olyan 3D keresőtáblát használ, amely nagyon hasonló a Panasonic professzionális film- és tévéadást monitorozó részlegén alkalmazotthoz. Ezzel az EZ1000 a tévékészülékek világának legpontosabb színeit képes visszaadni.

Az HCX2 processzor megküzd a tévék egyik legkomolyabb ellenfelével, a csaknem fekete képterületeken elvesző részletekkel. Az OLED egyik legnagyobb erőssége, hogy csodálatosan gazdag, mély fekete szín létrehozására képes. Ahhoz azonban, hogy ezeket a fekete színeket létrehozza, az OLED pixelek alapjában véve kikapcsolnak, és a visszakapcsolásuk, tévétechnológiai kifejezéssel élve, meglehetősen nagy fizikai „ugrással” jár. A Panasonic azonban a plazmatévék területén megszerzett tapasztalatainak köszönhetően képes kompenzálni ezt az OLED-panel technológiára jellemző jelenséget; ennek eredményeképpen még a legsötétebb jelenetekben is hihetetlen mennyiségű részlet jelenik meg.

 

3. Hollywoodban hangoltuk

A Panasonic szeretné folytatni együttműködését Mike Sowával, az ismert hollywoodi professzionális színmérnökkel, hogy elvégezzék az EZ1000 finomhangolását még júniusi piaci bevezetése előtt. Ezzel biztosítják majd, hogy a tévé pontosan közvetítse a filmek készítőinek eredeti elképzeléseit.

Az EZ1000 HCX2 processzorának hangolásakor a Panasonic hollywoodi laboratóriuma szakembereinek évtizedekre visszanyúló tapasztalatait  is használta. Így sikerült elérni, hogy a televízió olyan képminőséget nyújtson, amely hűen tükrözi az alkotói szándékot.

 A Panasonic hosszú hollywoodi jelenlétének eredményeképpen az EZ1000 egy sor félprofi funkciót is tartalmaz: például lehetővé teszi a professzionális felhasználóknak, hogy SD/USB hordozók segítségével igény szerint feltölthessék saját színes 3D keresőtáblájukat. Az OLED tévé tartalmazza az Imaging Science Foundation (isf) kalibrációs beállításait és kompatibilis a Portrait Display CalMAN kalibrációs rendszerrel. Ezek a funkciók további bizonyítékokkal szolgálnak a fogyasztók számára is az EZ1000 egyedülálló képminőségének pontosságáról.

 

4. Mindig Panasonic

Az EZ1000 hasznosítja a Panasonicnak a „képgyártás” más fázisaiban szerzett tapasztalatait: a műsorszóró berendezésektől az ipari szabványok megalkotásáig és a lakásokba tervezett tévékészülékek gyártásáig. Egy tévémárka csak akkor érheti el azt a precizitást, amellyel az EZ1000 rendelkezik, ha tervezői teljesen tisztában vannak minden kreatív döntéssel, műszaki előírással és lehetséges buktatóval, amelyek befolyásolhatják a képek útját a forrástól a képernyőig.

 

5. Harmadik fél általi tanúsítás

Nem kell a Panasonicnak elhinnie, hogy az EZ1000-ben megtestesülő példátlan panel- és processzorkombináció képes fantasztikusan pontos képeket alkotni. A Panasonic teljes, független tanúsítást igényelt a THX-től, így gondoskodik róla, hogy Ön pontosan az eredeti elképzelésnek megfelelően tapasztalja meg a filmkészítők vízióját.

A Panasonic az „Ultra HD Premium” minősítést is kérelmezni fogja az EZ1000 számára az audiovizuális ipar Ultra HD Szövetség elnevezésű szervezetétől. A minősítés elnyeréséhez a képernyőnek meg kell felelnie egy sor, az Ultra HD Szövetség által a kontraszt, a fényerő, a felbontás és a színek minőségével kapcsolatban meghatározott szigorú előírásnak, amelyek szükségesek a pontos és látványos HDR képélményhez.

 

 

Kompromisszummentes HDR

A nagy dinamikájú HDR képhez társuló extra fénytartomány és a kibővített színspektrumok forradalmasították a televíziós képminőséget, és az EZ1000 egyedülálló módon alkalmas arra, hogy a legtöbbet hozza ki ebből az izgalmas, új formátumból.

1. Időtálló

A HDR10 (PQ) ipari szabvány támogatása mellett az EZ1000 támogatni fogja az új Hybrid Log Gamma HDR formátumot is. Ez azt jelenti, hogy a TV kompatibilis lesz az új generációs HDR műsorszóró szolgáltatásokkal, amelyek bevezetése 2017-ben várható.

 

2. HDR számára alkotva

Az EZ1000 rendkívüli színhűsége, szupermély fekete színei, soha nem látott majdnem-fekete részletgazdagsága és a nagy OLED fényerő olyan kombinációt eredményez, amelyet kifejezetten arra alkottak meg, hogy megfeleljen a HDR nagykiterjedésű szín- és kontrasztskálájának. Mivel az OLED tévé minden egyes képpontja saját fényt bocsát ki, ezért a HDR lenyűgöző fényerejű világos színei és tökéletes feketéi egyszerre lehetnek jelen a képernyőn, ellentétben az LCD tévékre jellemző zavaró, esetlegesen felbukkanó fénylő csíkokkal és körökkel. (Az LCD képernyők pixelcsoportok között osztják meg a háttérfényt.)

 

Dinamikus penge hangfal – a Technics hangolásában

A Panasonic az EZ1000 készülék megalkotása során nemcsak a lenyűgöző képek megjelenítésére összpontosított. Célja volt az OLED TV legjobb hangzásának megteremtése is, ezért kifejlesztette a dinamikus penge hangfalakat: ez egy megtévesztően vékony audiórendszer, amely nem kevesebb, mint 14 hangszóróegységet foglal magába (nyolc mély-, négy közép- és két magassugárzót, valamint egy quad passzívsugárzót a mély hangszínek erősítéséhez). Ebből a célból az elismert audió márka, a Technichs mérnökei is részt vettek a dinamikus penge hangfalak fejlesztésének minden szakaszában, a mechanikus részek és az áramkörök tervezésétől a hangolásig.

 

Új generációs intelligencia

Az EZ1000 tartalmazza a teljesen újonnan kifejlesztett My Home Screen 2.0 intelligens rendszert, amelynek célja, hogy ultra-sima és intuitív felhasználói élményt nyújtson minden, a mai tévénéző rendelkezésre álló tartalomforrásból. 

 

Az újonan kifejlesztett operációs rendszer olyan funkciókat vezet be, mint például a kedvencek mappáinak létrehozása több felhasználó számára, a My App gomb a távirányítón, amely testre szabható, hogy gyorsabban elérhesse a saját kedvenc tartalmát, valamint a megújult Media Player alkalmazás, amely támogatja a 4K HDR10 és hibrid Log Gamma tartalmat. 

 

Az Európában kapható modellek támogatják az IPTV technológiát, amelynek a segítségével a műsorok más eszközökre streamelhetők.

 

Az EZ1000 támogatja a Netflix, az Amazon és a YouTube részéről érkező 4K HDR streaminget, támogatja a Control4 Simple Device Discovery protokollját, és már folyamatban van, hogy elnyerje a Connects Control4  tanúsítványát. Az OLED TV a Crestron tanúsítványának is meg kíván majd felelni.

 

Hatásos külső

A Panasonic Önre gondolva tervezte meg az EZ1000 televíziót, a Panasonic „Art&Interior” koncepciójának részeként. 

 

A fenti megközelítés legfontosabb jellemzője a lapos (nem hajlított) képernyő, amely mintegy lebegni látszik az állvány fölött. A sötét fémes felületek és a látható csatlakozási felületek hiánya elegánsan szerves benyomást kelt, és elvonja a figyelmet a készülék fizikai felépítéséről.

 

Végül, de nem utolsósorban, az EZ1000 a forma és funkció tökéletes keverékét nyújtja nagyteljesítményű, az állványba elegánsan beépített hangrendszerével.

 

Az EZ1000 legfontosabb fejlesztéseinek összefoglalása az előző Panasonic CZ950 OLED modellhez képest:

 

Vissza