Deutsche Telekom: zöld út Európába a Firefox OS mobiloknak

Kütyü Magazin - 2013. július 11.

A Deutsche Telekom zöld utat adott az új mobil Firefox OS-nek és megkezdte az Alcatel One Touch Fire forgalmazását Európában. Ez az egyik első készülék, ami támogatja a Mozilla új mobil operációs rendszerét.

A T-Mobile Lengyelország az online értékesítési csatornákon már holnaptól, 850 lengyelországi üzletében pedig július 15-től forgalmazza a Firefox OS operációs rendszerű okostelefont. Idén ősszel további európai országokban is megkezdik a forgalmazást. Németországban a DT második márkája, a congstar fogja forgalmazni a készüléket. A DT magyar és görög leányvállalatai, azaz a Magyar Telekom és a COSMOTE szintén ősszel kezdik meg az Alcatel One Touch Fire forgalmazását.

“A Mozillával folytatott együttműködésünk ismét bizonyítja, hogy a Deutsche Telekom mindenkit megelőzve kínálja ügyfeleinek az innovatív termékeket és szolgáltatásokat” – mondta Claudia Nemat, a Deutsche Telekom Európáért és technológiáért felelős igazgatósági tagja. “A Firefox OS révén olyan új operációs rendszerrel bővítjük kínálatunkat, ami nyílt, fejlesztőbarát és elérhető árú.”

Ezzel a készülékkel a DT egy megfizethető árú okostelefont vezet be a piacra. Lengyelországban az Alcatel One Touch Fire már 1 zlotyiért (0,23 euro) is kapható lesz, a lengyelországi legnépszerűbb átalánydíjas tarifacsomaggal kombinálva. “A mobilinternet most már valóban mindenki számára elérhető lesz” – mondta Christian Stangier, a Deutsche Telekom készülék- menedzsmentért felelős alelnöke. “Ezzel az ajánlattal elérhetővé tesszük az összes ügyfelünknek az okostelefont. A Firefox telefont minden ügyfélszegmensünk felé értékesítjük Lengyelországban. Az új operációs rendszer kínálta internetes szolgáltatások átláthatósága és variálhatósága eleve nagyon beszédes a készülék jövőbeli sikere szempontjából. A Firefox OS fejlesztőbarát rendszer. Ösztönzi az innovatív alkalmazásokat és lehetővé teszi az integrációt a sajátmárkás szolgáltatásokkal és platformokkal.”

 

Alcatel One Touch Fire

 

A Firefox OS internet-technológiák használatával teremti meg a környezetet, melyben az összes alkalmazás és weboldal található: csupán az ismert webes nyelveken (különösen a HTML 5-ben) írt alkalmazásokat támogatja. Ezek az alkalmazások – mint például a telefon, SMS és címlista – előre telepítettek a készüléken. Ezek használhatók közvetlenül az integrált adaptív alkalmazás-keresővel, illetve weblapként is megnyithatók a Firefox böngészőben. A DT nem csupán a stratégiai fontosságú rendszereket – mint például a biztonság – felügyeli, de a hálózatüzemeltetői szempontokat, illetve a szükséges műszaki előfeltételeket is biztosítja, továbbá koordinálja az együttműködést mobiltelefon-gyártókkal, a mobilkommunikációs felhasználású chipeket gyártó Qualcommal, valamint a nemzetközi és helyi webalkalmazás szolgáltatókkal.

A DT már a kezdetektől, 2011 óta, más partnerekkel együtt részt vesz az új Firefox okostelefonos operációs rendszerének fejlesztésében, melynek célja a mobil operációs rendszerek nyílt szabványainak kidolgozása. A partneri együttműködés célja a piaci verseny élénkítése, ezáltal további választási lehetőségek megteremtése az ügyfelek számára. Az Alcatel One Touch Fire piaci bevezetése az első lépés e célok elérése felé.

 

 

 

 

 

Vissza