Galaxy S 4 – Társ a mindennapokban

Farkas Norman - 2013. március 15.

A Samsung csütörtökön hivatalosan is lerántotta a leplet a Galaxy S sorozat legújabb tagjáról. A készülék hardveres fronton azt hozta, amit vártunk tőle, szoftver tekintetében viszont több, eddig ismeretlen újdonságot is fel tud mutatni. Olyan kényelmi és multimédiás funkciókkal bír a Galaxy S 4, melyek valóban hozzájárulnak ahhoz, hogy kiváló társunk lehessen a mindennapokban.

Március 14-én, magyar idő szerint éjfélkor bemutatkozott a várva várt Galaxy S 4 (bizony, immár arab számot használ a gyártó a modell nevében). A telefon leleplezését rajongók százezrei kísérték figyelemmel a gyártó YouTube csatornáján. Most vegyük sorra, hogy mit tud és miben változott elődjéhez képest az idei Galaxy!

Külső

A Galaxy S 4 külső megjelenése nagyon sokban hasonlít a tavalyi csúcsmodellére; házát lekerekített sarkok határolják, kijelzője fölött a gyártó logója, az érzékelők, a 2 megapixeles előlapi kamera, egy három színben villogni tudó LED-ecske és a hangszóró, alatta pedig a fizikai home gomb kapott helyet. A hátlapon felülről lefelé haladva a 13 megapixeles kamerát, a hozzá tartozó LED villanót és a Samsung logót helyezték el, az alsó részen pedig a kihangosító hangszóró nyílása csücsül. A készülék jobb oldalán csak a bekapcsoló gomb figyel, bal szélre a hangerőszabályzó kezelőszerveket pakolták. Az S 4 talpán a microUSB csatlakozó árválkodik, tetején pedig a 3,5mm-es jack kimenet látható – s ugyan nem látható a fotókon, valószínűleg ide helyezték az infra portot is.

Nem csak az elemek elrendezésében, hanem anyaghasználatában is elődjét idézi az újdonság. Háza polikarbonátból készült, levehető hátlapja pedig vékony műanyag.

A 136,6 x 69,8 x 7,9 milliméteres és 130 grammos csúcsmobil legszebb része az arca, azaz a 4,99 hüvelykes, 1920 x 1080 pixel felbontású Super AMOLED érintőképernyő, mely 441ppi pixelsűrűséggel rendelkezik. Ennek védelmét Corning Gorilla Glass 3 borítás látja el, tehát nem igazán kell féltenünk.

A Galaxy S 4 első körben fekete és fehér árnyalatokban kerül az üzletek polcaira, persze a Samsung szokásához híven idővel biztosan előrukkol majd újabb színváltozatokkal.

Hardver

Az S 4 hardvere sokat változott az S III-hoz képest, de ez abszolút nem meglepő, hiszen a gyártónak tartania kell a lépést technikai fejlődéssel.

A mobil meghajtásáért egy nyolcmagos, 1,6GHz-es (Exynos 5 Octa) vagy egy négymagos, 1,9GHz-es processzor felel, ez attól függ, hogy mely régióba szánt modellről van szó. A RAM mérete 2GB, mely mellé 16, 32 vagy 64GB méretű belső tárhely kerülhet. Szerencsére van lehetőség a kapacitás microSD kártya általi bővítésére. Az eszköz hátlapja alatt egy 2600mAh kapacitású akkumulátor lapul, mely nem tűnik túl izmosnak, de a gyakorlat majd megmutatja, hogy van-e okunk az aggodalomra.

A telefont ellátták WiFi (a/b/g/n/ac), Bluetooth (4.0), NFC, GPS (+GLONASS) és infra egységgel is. Ami a mobilnetezés sebességére biztosan nem lesz panasz, hiszen a mobil LTE modullal (100Mbps/50Mbps) bír. A készülékbe belezsúfoltak egy sor érzékelőt (barométer, giroszenzor, gyorsulásérzékelő, közelségérzékelő, digitális iránytű, páratartalom-érzékelő, hőmérséklet érzékelő, infrás-geszusérzékelő), melyeknek jó hasznát vesszük például a vadonatúj kényelmi, vagy az egészségünkre fókuszáló funkciók használatakor.

Multimédia

Az S 4 képalkotási képességeiért egy 2 megapixeles előlapi és egy 13 megapixeles, BIS szenzorral szerelt és LED vakuval segített hátlapi kamera felel. A Samsung egy rakás új okosságot pakolt a kameraszoftverbe, melyek a következők:

Dual Camera: egyszerre fotózhatunk/videózhatunk az előlapi- és a hátlapi kamerával, az elkészült anyagokat pedig nyolcféleképpen fűzhetjük össze

Dual Video Call: mindkét kamera használatával videocseveghetünk, így a környezetünket is láthatja a beszélgetőpartnerünk

Drama Shot: mozgó témáról készíthetünk vele látványos time-lapse videókat

Sound & Shot: megőrz a kép rögzítésekor hallható hangot, vagy zenét, így tökéletesen visszaidézhető a pillanat

Story Album: az egy helyszínen készült, vagy egy témához kapcsolódó képeket automatikusan albumokba rendezi

Eraser: több fotót készít a telefon gyors egymásutánban, melyekből kiszűri a gyors mozgásokat, így például az előttünk elhaladó járművek nem kavarnak bele a képbe

CinemaPhoto: a segítségével készített képek egyes részei állnak, míg más elemei mozgásban vannak

Természetesen az olyan kamerafunkciókról sem kell lemondanunk, mint a HDR felvétel, a panoráma mód, vagy 360 fokos fotó.

 

Rendszer, új funkciók

A Galaxy S 4 fedélzetén a friss Android 4.2.2 Jelly Bean operációs rendszer teljesít szolgálatot, melyet számtalan olyan funkcióval toldott meg a Samsung, amelyek megkönnyíthetik a felhasználók mindennapjait. Ez nem minden, a gyártó ugyanis a fogyasztók egészségére is gondolt!

Könnyebb megosztás

Group Play: lehetővé teszi, hogy a felhasználók közvetlenül, Wi-Fi hozzáférési pont igénybe vétele nélkül összekapcsolódjanak a közelükben levők telefonjaival azért, hogy megosszanak vagy közösen hozzanak létre tartalmakat, illetve játsszanak egymással.

Share Music: egy zeneszám több készüléken is lejátszható egyszerre

Kényelmi funkciók

Samsung Smart Pause: az éppen nézett videó leáll, ha nem nézzük a képernyőt, majd folytatódik, ha ismét odafigyelünk.

Samsung Smart Scroll: a szemünk vagy a csulónk mozgatásával, a kijelző megérintése nélkül görgethetünk az éppen olvasott levélben, vagy weboldalon

Air View: elég, ha az ujjunkat az adott tartalom fölé visszük, s megnyílik annak előnézete

Air Gesture: csuklómozdulattal válthatunk például a zeneszámok között, de a böngészőben is pásztázhatunk, illetve a hívásainkat is fogadhatjuk ily módon.

S Voice Drive: autóvezetésre fejlesztett hangalapú irányítási rendszer: a kocsihoz Bluetooth-on csatlakoztatva a telefon automatikusan autóvezetési üzemmódba vált át. Ilyenkor a szövegeket beszéddé alakítja, így az üzenetek egyszerűen és biztonságosan meghallgathatók a kijelző használata nélkül is.

Optical Reader: képes automatikusan felismerni szöveget, névjegyet vagy egy QR-kódot, és fordítást, tárcsázást vagy keresést hajt végre a felhasználó kívánsága szerint.

Samsung WatchON: a TV-t, a set-top boxot, a DVD lejátszót vagy a légkondicionálót is kezelő távirányítóvá alakítja az S 4-et.

Fókuszban a felhasználó egészsége

A telefon S Health alkalmazása a különböző beépített érzékelők segítségével a felhasználók egészségügyi állapotát is figyelemmel kíséri. Ezt étkezési napló, edzésnapló és alvásnapló egészíti ki, így az S 4 gondoskodik arról, hogy tulajdonosa fitt maradjon.

A szemek kímélése érdekében a Samsung Adapt Display a képernyőt, a hallás megóvására a Samsung Adapt Sound pedig a hangerőt optimalizálja.

Ár és elérhetőség

A Samsung Galaxy S 4 várható ára egyelőre ismeretlen. Hazánkban május elejétől lesz kapható a készülék.

 

A Galaxy S 4 részletes specifikációját innen töltheted le (pdf formátumban, angol nyelven).

 

 

 

Vissza