Nokia Asha 308 teszt – Kétkártyás okoskodás

Erőss Csaba - 2013. február 11.

Megnéztük, hogy a finn gyártó okos funkciókkal és EA játékokkal felturbózott kétkártyás mobilja hogy teljesít a mindennapokban. Tesztünkből kiderül, hogy az Asha 308 jó vételnek számít-e, s mennyire tűnik fel a használata során, hogy kapacitív kijelzője és rengeteg "okossága" ellenére nem tartozik az okostelefonok táborába.

Alkalmazások, lehetőségek

Ahhoz képest, hogy az Asha 308 nem az okostelefonok ligájában játszik, előretelepített alkalmazásokkal jól el van látva, melyet a dobozán elhelyezett EA felirat is erősít. A játékok között megtalálhatjuk a Need for Speed, Sims egy-egy változatát a szokásos kártya és kaszinó játékok mellett. Persze a húzónevek esetén érdemes figyelembe venni, hogy a 3 colra jutó 240x400 pixelben nem sok örömünket fogjuk lelni. Annál inkább pozitív a Nokiákon lassan szériatartozéknak számító Térkép jelenléte, mely itt is szorgalmasan teszi a dolgát, navigációra maximálisan alkalmas.

 

 

Fontosnak érzem, hogy szót ejtsünk az Asha 308 két SIM-es lehetőségeiről is, hiszen ez a fő ok, amiért  ezt a készüléket választhatják. Sajnos ezen a területen sem tud semmi kiemelkedőt felmutatni a mobil, pedig titkon nagyon is reménykedtem ebben. Az, hogy melyik SIM-et használja a készülék egy egyszerű felületen tudjuk beállítani, melynél a lehetőségeink a hívás, SMS, MMS, adatforgalom, illetve 1-es, 2-es SIM és „mindig kérdezzen rá” rá tengelyeken mozognak. Emellett ugyanezen változók mentén meg is nézhetjük a Counter alkalmazásban, hogy mennyit fogyasztottunk az adott szolgáltatásból. A szűkös SIM menedzsment lehetőségeken felül ráadásul az a funkció is hiányzik a mobilból, hogy folyamatban lévő hívás esetén a másik kártyán várakoztasson, amennyiben ott is keresnének minket. Személy szerint ennek a funkciónak jobban örültem volna, mint a második SIM kikapcsolás nélküli cseréjének, ami elérhető ugyan, de sokkal ritkábban lehet rá szükség.

 

Verdikt

A tesztek során mindig próbálom magam beleélni a termékfejlesztők és a boldog tulajdonosok helyébe, hogy minél jobban megérthessem a motivációikat. A Nokia Asha 308 esetén a két SIM kezelése, az érintőképernyő, a térkép és a nagyszerű akku idő az amit feltétlenül kiemelnék, ugyanakkor mégis a gyártó személye és az ár miatt lehet jó üzlet a készülék. A 20-25 ezer forintos szegmensben mozgó dual SIM-es készülékek mezőnyét a Nokia uralja, emellett pár saját rendszerű Samsung és Androidos modell még ami közvetlen versenytárs lehet. Utóbbiak mellett a Wi-Fi megléte erősen  nyom a latba, ellenben nem olyan sima a kezelésük, mint az Asha 308-é, illetve a térkép és a hosszú üzemidő sem feléjük billenti a mérleg nyelvét.

Összegezve: aki egy nem okos, de a dolgát ellátó, több funkcióval ellátott dual SIM-es mobilt keres, annak érdemes pár pillantást vetnie a Nokia Asha 305-re, mert a meglévő korlátai mellett azért abszolút jó szolgálatot tehet.

 

Specifikáció - Nokia Asha 308

Méret, súly: 109,9 x 54 x 13 milliméter, 104 gramm

Memória: 64MB RAM, 128MB ROM, 20MB tárhely szabadon használható, microSD kártyahely

Operációs rendszer: Series 40

Kamera: 2 megapixel

Kijelző: 3 hüvelykes, 400 x 240 pixel felbontású kapacitív multitouch TFT

Csatlakozás: GPRS, EDGE, Bluetooth 3.0, microUSB 2.0

Akkumulátor: 1100mAh, Li-ion, max. 6 órás beszélgetési idő, 600 órás készenlét

Extrák: 2G Dual-SIM, RDS FM rádió, EA játékok, gyorsulásmérő

 

Vissza