Huawei Ascend G300 – Se több, se kevesebb

Kupeczky Márk - 2012. szeptember 24.

Szerkesztőségünkben járt a Huawei középkategóriás készüléke az Ascend G300, mely Android 4.0.3-mal a fedélzetén egy 4”-es IPS érintőlépernyővel feszít. Lássuk, mire képes!

Belső

A készülék lelkét egy Qualcomm Snapdragon MSM7227A lapkakészlet képezi, ami magába foglal egy Adreno 200-as grafikus egységet, tehát megváltást ne várjunk a készülék erejét illetőleg. Memóriából 512Mb jutott, tárhelyből pedig 4Gb beépített, amit bővíthetünk MicroSD kártyával. Mindennapi feladatok elvégzésére és pár alap játék játszására elég lehet, erőforrás igényesebb alkalmazásoknál, játékoknál már megizzad a telefon.

Néhány teszt:

AnTuTu Benchmark: 3030

Linpack for Android (single): 24.455 MFLOPS/3,43 s

Linpack for Android (multi): 22.039 MFLOPS/7,65 s

Smartbench 2012 Prod.: 993

Smartbench 2012 Games: 1634

Quadrant 2.1.1: 1785 pont
 

Az előbbi tesztekből tisztán látszik, hogy nem egy mai, friss lapkakészletről van szó.

A gyengécske központi egységet kompenzálja a jó minőségű, nagy betekintési szögű (178 fokos betekintési szög), 4 inch-es IPS kijelző, amely 800x480-as felbontással rendelkezik. A színekkel vannak problémák, amikor alacsony a fényerő, de ez valószínűleg köszönhető annak, hogy csak 262ezer színt tud megjeleníteni.

A hátlapot eltávolítva egy 1500mAh-ás akkumulátort találunk és egy manapság okostelefonokban egyre kevésbe használt normál SIM foglalatot, valamint a MicroSD kártya helyét találjuk. Az akkumulátor kb 1-1,5 napot bír közepesen intenzív használat mellett (böngészés, alkalmazások és játék), viszont nagyon hamar feltöltődik, hozzávetőlegesen közel pontos a 2 órás töltés idő, amit a Huawei ígér hivatalos oldalán.

 

 

Érdemes megemlíteni, négysávos GSM és HSDPA kommunikációra képes, viszont mobilhálózaton csak 7,2Mbps sebességgel böngészhetünk, ami bőven elegendő bármilyen alkalmazásnak és oldalnak, de manapság már magasabb sebességet is kínálnak a szolgáltatók. Kommunikáció téren egy Wifi 802.11 b/g/n modul és Bluetooth 2.1 is rendelkezésünk áll, valamint beépített a-GPS a navigáláshoz.

 

Szoftver és alkalmazások

A fedélzeten 4.0.3-as Android vár minket, annak ellenére, hogy a hivatalos oldalon még 2.3-as Android-dal hirdetik, de ez érzésem szerint csak javára vált a készüléknek. A Huawei mérnökei nem nyúltak hozzá radikális módon a kezelőfelülethez, szinte minden az alap ICS felületnek felel meg. Két egyedi témával is rendelkezik a telefon, amelyek nagyon ízlésesen lettek elkészítve lágy színekkel, kellemes új ikonokkal és hátterekkel, ami külön kiemelendő és más középkategóriás telefongyártók példát is vehetnének róla, hogy nem kötelező kicsicsázni az alap Android-ot.

Mivel a készülékhez nem jár semmilyen CD vagy letölthető alkalmazás a PC-vel való kommunikáláshoz, ezért elég nagy gondban lehetünk. A mellékelt USB csatlakozót kb. semmire nem lehet használni töltésen kívül, mivel háromból egy gép se ismerte fel a telefont, így tartalmakat se lehetett se fel, se lemásolni róla. Emiatt a gikszer miatt majdnem a képernyőképek is kimaradnak a cikkből, mivel az SDK-val sem lehetett elérni a készüléket. Aztán egy kis kereséssel találtunk drivert a telefonhoz, így ment a fájlcsere és az SDK is.

 

 

 

 

Rendelkezésünkre áll egy Instant Boot nevű opció, mellyel pár másodperc alatt használhatóvá válik a kikapcsolt telefon. Ez a funkció különösen hasznos lehet egyes felhasználóknak.

A kamera kategóriájának megfelelő, 5MP-es (2592 x 1944px) felbontású, autófókuszos, 480p-s videofelvételek készíthetőek vele. A LED-es vaku sokat segít, ha alacsony fényviszonyok mellett fényképezünk, videózunk.

 

 

Verdikt

Összességében egy külsőre megnyerő középkategóriás készülékről beszélhetünk, aminek áráért azt kapjuk, amiért fizettünk. Se többet, se kevesebbet. Annak ellenére, hogy a készülék gyártóját a mai napig viszonylag kevesen ismerik hazánkban, mint mobiltelefon gyártót,  és nevét is „nehéz” kiejteni, egy mindennapokban jól teljesítő készüléket rakott le az asztalra, ezzel bizonyítva, hogy van helye a mobilpiacon.

 

Vissza