Szériát ugrott a Samsung: 6-os helyett itt a Note 7

Kuklics Jani - 2016. augusztus 3.

A Samsung végre leleplezte a nagyvilág előtt a sokak által várt Note széria legújabb csúcsmodelljét, a Note 7-et, amelynek magyarországi live streamjén mi is részt vettünk. 

Bemutatkozott a Samsung csúcsphabletje, a Galaxy Note 7. A nagyközönség meglepetésére a tavalyi Note 5 készülék után nem a Note 6 elnevezést kapta az újonnan bemutatott eszköz, hanem egy szériát kihagyva egyből a 7-es számra ugrott a gyártó. Ennek magyaráza pedig egyszerű, a Samsung szeretné közelebb hozni egymáshoz a két legerősebb széria számozását: a Galaxy S és a Galaxy Note-ét.

Maga a bemutató sok új meglepetést nem tartogatott, hiszen jóval korábban szinte minden információ kiszivárgott az eszközről. A Note 7 két oldalán hajlított kijelzővel érkezik, amely a nemrég bemutatott Gorilla Glass 5 üveggel van megspékelve. A Note-oknál már megszokott paraméterek nem változtak sokat, a készülék Super AMOLED, 1440x2560 pixel felbontásra képes kijelzője továbbra is 5,7 hüvelyk, amely viszonylag kényelmes fogást eredményez.
 


A megjelenítő alatt is egy sor ismerős dolgot fedezhetünk fel, mivel ezek szinte teljesen megegyeznek a korábbi S7 készülékkel. Az eszközből nem maradhatott ki a Note széria védjegye sem, az S Pen amelyet szintén átdolgoztak. Magának a tollnak a méretét 0,7 mm-re csökkentették, és IP68-as védelmével másfél méter mélységig vízálló, amely magára a készülékre is igaz. Az akkumulátor elsőre bíztató üzemidőt sugallhat, mivel 3500 mAh-ra növelték, és Type C porton, illetve vezeték nélkül is tölthető. 

A phablet hátoldalán egy 12 megapixeles, optikai képstabilizátoros kamera kapott helyet, míg az előlapon egy 5 megapixel felbontású szenzor található. Ezek szintén ismerősek lehetnek a Samsung S7-es készülékéből.

A készülék nagy meglepetése, hogy írisz szkennerrel is ellátták, amely a szemünk korrektúráját egyedi jelei alapján digitalizálja le, így telefonunkat csak mi tudjuk feloldani. Ehhez párosul egy Secure Folders nevezetű tér is, ahova a megfelelő azonosítás után csak mi tudunk belépni, adatainkhoz és egyéb dolgainkhoz. A szkeptikusoknak természetesen alternatív megoldást is biztosít a készülék egy egyedi „jelkód minta” alapján. Ha mindez nem lenne elég, a Samsung létrehozott egy új szolgáltatást PASS néven, amellyel a jelszavak nélkül, ujjlenyomatunkat vagy az írisz szkennelésével léphetünk be bárhová.

Az erőművet tekintve a processzor típusa egyelőre ismeretlen, de a találgatások szerint Snapdragon 820 vagy 821 lesz majd, illetve az Exynos 8890-es chipsetet rebesgetik még, valószínűleg régiónként eltérő lesz a lapka típusa. Egy biztos, 64 bites és nyolcmagos lesz, amely 2,3 GHz-es négymagos + 1,6 GHz-es négymagos darabból tevődik majd össze. A RAM mérete 4 GB, a belső tárhelye pedig fixen minden készülékben 64 GB, amely tovább bővíthető microSD kártyával.

 

 

A készülék hivatalosan szeptember másodikán fog megjelenni Magyarországon, és három színben, fekete, ezüst és kék kiadásban, egyelőre Android 6.0.1 Marshmallow operációs rendszerrel a fedélzetén lesz kapható. Az árazása előreláthatólag szolgáltatónként eltérő lesz, mindenesesetre a tervezett piaci ára a készüléknek 289 990 Ft, amely elég borsosnak tűnik.

Vissza