Elsőként a Samsung kezdte meg a 12 gigabites LPDDR4 DRAM gyártását

Kütyü Magazin - 2015. szeptember 9.

A Samsung bejelentette az iparág első, 12 gigabites LPDDR (low power, double data rate 4) mobil DRAM tömeggyártását, amely a fejlett 20 nanométeres gyártási technológián alapul.  

A Samsung az első olyan gyártó, aki megkezdte a 12 Gb-es  LPDDR4 DRAM tömeges gyártását. A legújabb LPDDR4 révén várhatóan világszerte jelentősen felgyorsul a nagy kapacitású mobil DRAM-ok elterjedése. A 12 Gb-os LPDDR4 a DRAM chipek között a jelenleg elérhető legnagyobb kapacitást és legmagasabb sebességet nyújtja, miközben energiahatékony, megbízható és könnyen kezelhető – vagyis rendelkezik minden olyan tulajdonsággal, amelyet az új generációs mobileszközök fejlesztése megkíván.

Nyilas Orsolya, a Samsung Electronics Magyar Zrt. vállalati kommunikációs vezetője szerint azzal, hogy a Samsung rövid időn belül megkezdi a 12 Gb-es LPDDR4 mobil DRAM tömegtermelését, nem csak a gyártókat segíti hozzá, hogy hamarabb előálljanak következő generációs mobileszközeikkel, de a vásárlók számára is egy jobb felhasználói élményt kínál. Céljuk, hogy gyártópartnerekkel együttműködésben a prémium okostelefonokon és táblagépeken is túlmutató új digitális piacokat hozzanak létre, amelyekkel teljes mértékben kihasználhatóak a csúcstechnológiákban – köztük a következő generációs mobil DRAM-ban is – rejlő lehetőségek.

A 12 Gb LPDDR4 DRAM 4,266 megabit/másodperces (Mbps) adatkezelési sebességével több mint 30%-kal gyorsabb, mint elődje, a 20nm technológiával gyártott 8Gb-es LPDDR4, és kétszer olyan gyors, mint a PC-khez használt DDR4 DRAM – miközben 20%-kal kevesebb energiát használ fel a működéséhez. A gyártási termelékenység is több mint 50%-kal nőtt a 20nm-es osztályú 8Gb LPDDR4-ével összevetve, amely tovább növeli a nagyobb memóriakapacitás iránti keresletet a csúcskategóriás mobileszközök esetében.


A 12 Gb-es LPDDR4 3 gigabájtos (GB) illetve 6 GB-os mobil DRAM-ok előállítását teszi lehetővé kettő illetve négy chip alkalmazásával – ez az egyetlen olyan megoldás, amellyel 6GB kapacitású LPDDR4 egység állítható elő. A következő generációs csúcskészülékekben a 6 GB kapacitású LPDDR4 mobil DRAM a legfrissebb OS környezetben is zökkenőmentes multitaskingot és maximális teljesítményt biztosít a felhasználóknak, ráadásul a 12Gb LPDDR4-nek köszönhetően a 6 GB-os egység könnyedén elfér a jelenleg kapható 3 GB-os LPDDR4 egységek helyén, megfelelve a fejlett mobileszközök gyártása során jelentkező tervezési kompatibilitással és gyártási hatékonysággal szemben támasztott igényeknek.

A Samsung a nagy kapacitású memória–termékcsaládja 12 Gb LPDDR4 DRAM-mal való kibővítésével az iparágban vezető 20nm-es DRAM portfóliójának (12 Gb-es/8 Gb-es/6 Gb-es/4 Gb-es változatok) versenyképességét szeretné tovább erősíteni, és megszilárdítani a vállalat prémium memóriák piacán elért pozícióját.

A gyártó várakozási szerint az LPDDR4 mobil memóriákban rejlő lehetőségeknek köszönhetően a felhasználási terültetek is kiterjednek majd a következő években okostelefonokon és a tableteken túl az ultra vékony PC-kre, digitális készülékekre és autóipari eszközökre.

 

Vissza