Viccesek is, hasznosak is: USB kütyük

Farkas Norman - 2011. július 10.
Már évek óta kaphatók különféle eszközök, melyek a számítógépünk - legyen az PC, vagy notebook - USB csatlakozóit használják áramforrás gyanánt. Nézzünk körbe, hogy milyen érdekes és kreatív termékek vannak jelenleg a piacon!

Mivel rendkívül hosszú a sor, ezért a választéknak csak töredékét mutatom be. Azokat a vicces, esetenként inkább hasznos kütyüket veszem szemügyre, melyek - szerintem - tényleg megmozgatják az ember fantáziáját. 

USB ventilátor

Ebben a tikkasztó hőségben nagyon jól jöhet a "kockáknak", ha rendelkeznek ezzel a praktikus kiegészítővel, amely különböző változatokban kapható. Választhatunk asztalit, vagy egyszerűbb, talp nélküli módozatot is. A színválaszték és a formavilág nem szegényes, a virág formájútól (és színűtől) az abszolút visszafogott, egyszerű dizájnt képviselő ventilátorig minden megtalálható egy kis internetes szörfözés és keresgélés után. Persze ne várjunk nagy teljesítményt a kis "levegőmozgatóktól", de mindenképp hozhatnak némi felüdülést nekünk például akkor, amikor a - légkondicionálóval el nem látott - szobánkban vagy irodánkban dolgozunk a számítógépünkön, és épp a napi melegrekordokat sorolja a rádió. Az USB vetilátorok ára specifikációjuktól függően (például számít, hogy mekkora lapátokkal rendelkeznek, van-e rajtuk teljesítmény-szabályzó stb.) változó, körülbelül 800 és 8000 Ft között mozog.

 USB porszívó

Tökéletes ajándék lehet tisztaságmániás barátainknak, akik e szerkezet birtokában biztosan lelkes billentyűzet- és íróasztal takaríást rendeznének egy-egy irodai kávészünetben. Azok is hasznát vehetik, akik dohányoznak a számítógépük körül, hisz az óhatatlanul asztalra kerülő hamut szempilantás alatt eltüntethetik a segítségével. A kütyü ára 2500-5000 Ft körül alakul. Persze az USB porszívóból sem csak egy változat létezik, típustól függően más és más lehetőségekkel találkozhatunk. Például kapható beépített lámpával rendelkező készülék, némelyiknél pedig állítható a szívóerő mértéke.

 USB illatosító

Bizony, létezik ilyen kiegészítő is, amely lényegében egy egyszerű párologtató elvén működik. Csak bedugjuk az USB aljzatba, cseppentünk rá egy kis illóolajat, és máris élvezhetjük az általunk választott illat nyújtotta örömöt. Hát nem csodálatos? És milyen egyszerű! Ha már egyébként is a laptopunk előtt töltjük napjaink egy részét, miért ne gondoskodjunk arról, hogy friss illat lengjen minket körbe ezidő alatt? (Nem áll szándékomban reklámszöveget szolgáltatni a termék gyártójának, csupán beindult a fantáziám, mert szerintem ez egész kreatív dolog.) 3000 Ft körül elérhető az USB illatosító, és pénzünkért cserébe egy üvegcse illóolajat is kaphatunk mellé.

További USB kütyük, melyekről most nem beszélek részletekbe menően: USB akkumulátor, USB elosztó, USB lámpa, USB hűtő, USB plazma, USB webkamera, USB akvárium  és sorolhatnám. Ezek részben nagyon jópofák, de hasznuk körülbelül a nullával egyenlő. Vannak olyanok is köztük, melyek jó szolgálatot tesznek a mindennapokban (pl.: akkumulátor).

Nem hiszem, hogy anno 1996-ban az Intelnél gondoltak arra, hogy az általuk kifejleszett csatlakozó idővel mi mindenre lesz alkalmas. Hála a kreativitásnak, úgy tűnik nem áll meg az újabbnál újabb USB-t kiaknázó kütyük megjelenése, és ez jó. 

Kulcsszavak: webkamera, USB
Vissza