250 megapixeles CMOS képérzékelő szenzoron dolgozik a Canon

Kütyü Magazin - 2015. szeptember 7.

A Canon kifejlesztett egy olyan APS-H méretű (nagyjából 29,2x20,2 mm-es) CMOS szenzort, amely mintegy 250 millió pixelt (19 580 x 12 600 pixel) tartalmaz. Ez világrekordnak számít a 35 mm-es full frame, vagyis teljes képmezősnél kisebb méretű CMOS képérzékelők esetében.

A piacon egyedülálló CMOS szenzort fejleszt a Canon. A 250 megapixeles felbontású képérzékelővel felszerelt kamerával nem egészen 18 kilométeres távolságból úgy le tudtak fotózni egy repülőgépet, hogy az oldalán lévő felirat olvasható volt.

A CMOS szenzorok esetében a pixelszám növelése a jelek mennyiségének emelkedésével jár, amely számos jelfeldolgozási problémát okozhat. A Canon új CMOS szenzorja a kiemelkedően magas pixelszám ellenére rendkívül gyors 1,25 milliárd pixel/másodperces kiolvasási sebességgel bír. Ezt csak különböző miniatürizálási és jelfeldolgozási technológiákat érintő fejlesztésekkel volt lehetőség megvalósítani.

A szenzor kiemelkedő felbontású videók esetében is biztosítja az adatok gyors kiolvasását 5 képkocka/másodperces sebességgel. A magas pixelszám mellett a Canon sok éves fejlesztéseinek köszönhetően azt is elérte, hogy képérzékelője nagy érzékenységű legyen, képzaj-szintje ugyanakkor alacsony maradjon.

 

A hatalmas felbontásnak köszönhetően a rögzített kép kis részlete is kivágható vagy nagyítható úgy, hogy minősége még élvezhető marad. A Canon szerint az új technológia kimondottan alkalmas bűnmegelőzési és biztonsági feladatok ellátására, de az ultranagy felbontású képrögzítést ipari célokra, például mérőműszerekben lehet majd alkalmazni.

 

 

Vissza