A Google bemutatta IoT platformját

Czipperer Dia - 2015. június 1.

Ahogy az várható volt, a Google éves fejlesztői konferenciáján sok mindenről lehullt a lepel, többek között a vállalat IoT (Internet of Things) platformja, a Project Brillo is bemutatkozott.

Brillo névre keresztelte a Google új platformját, melyet az okosotthonok szolgálatába állítva tervezett meg a gyártó. A vállalat éves fejlesztői konferenciáján hullt le a lepel a már korábban emlegetett Brillóról.

Ez a vállalat első lépése az Internet of Things világába. A keretrendszer hasonló az Apple meglévő HomeKit megoldásához, amely olyan okoseszközökkel tart kapcsolatot, mint a lámpák, elektronkiai eszközök, garázsatók, hűtők, illetve más, webre csatlakoztatott termékek.

Sundar Pichai, a Google szakembere leplezte le a platformot, amely Android rendszerrel a fedélzetén érkezik majd a piacra, méghozzá a következő gneerációs Android M fut majd a fedélzetén. Ennek révén a felhasználók könnyedén irányíthatják majd intelligens eszközeiket az otthonukban.
 


Az egyelőre nem tisztázott, hogy a Google által felvásárolt Nest milyen szerepet tölt majd be ebben a szegmensben, lehet, hogy az irányítóközpont funkcióért felel majd a csapat, vagy egyszerűen egy Android alkalmazás révén kezelhetők lesznek a berendezések minden különösebb gond nélkül.

A Google egy érdekes hasonlattal próbálta megvilágítani az IoT nyújtotta előnyöket. Mint elmondták, képzeljünk el egy farmert, aki az egész gazdaságot egy okostelefonnal képes irányítani. A biztonsági kamerák, az érzékelők, az öntözőrendszerek mind-mind csatlakoztatva képesek együttműködni. Mindez sokkal jobb élményt nyújtana.

A keresőóriás továbbá a Weave névre hallgató, közös IoT nyelvet is bemutatta, melynek révén az egyes eszközök képesek az okostelefonnal, a felhővel kommunikálni és vice versa.
 


Az Internet of Things típusú eszközök alatt nem a tipikus felhasználói felülettel rendelkező készülékeket kell érteni. A fentebb felsoroltak mellett ide tartoznak például az intelligens ágyak, teniszütők, fogkefék stb. is. Ezek az eszközök különféle adatokat is gyűjtenek magáról a felhasználóról, illetve szokásairól, és általában egy alkalmazással állnak kapcsolatban, amely különéle visszajelzéseket is küld a usernek.

A Google elmondása szerint számos szakember dolgozik majd az IoT csapatban. Azonban egyelőre még csak az előzetes verzió készül, melyet a harmadik negyedévre ígér gyártó.

 

Forrás: Mashable.com

 

Vissza