Újgenerációs lítium aksik a hosszabb üzemidőért

Farkas Norman - 2014. július 28.

Stanfordi kutatók rájöttek, hogyan készíthetnek olyan lítium cellákból álló akkumulátorokat, melyek kétszer, vagy akár háromszor olyan hosszú üzemidőt ígérnek, mint napjainkban elterjedt lítium-ionos társaik.

A lítium-ion akkumulátorok gyenge pontja már a nevükben felfedezhető: csak a cellák ionokkal ellátott részein képesek biztonságosan energiát nyerni a lítiumból, s ezáltal rengeteg potenciális energia vész el. Ennek tudatában a stanfordi kutatók arra próbáltak rájönni, hogy miként lehetne olyan lítium aksikat készíteni, melyek hatékonyabban kiaknázzák a lítiumban rejlő erőt.

Szerencsére a kutatások sikerrel jártak és megalkották az újgenerációs lítium akkumulátort, amely kétszer-háromszor olyan hosszú üzemidőt kínál, mint a jelenleg elterjedt lítium-ion telepek. Az új lítium aksikban sűrűbb és hatékonyabb lítium jut az elektonokat kibocsátó anódhoz, miközben egy nanoszkopikus szénpajzs ellenőrzi a vegyi anyagok stabilitását (utóbbi nélkül rövid időn belül drasztikusan csökkenne az élettartam).

A kutatók számításai szerint rövid időn belül elterjedhet az okostelefonokban, később pedig az elektromos autók frontján is az újdonság, mely nemcsak tovább bírja szusszal, mint a jelenlegi versenyzők, hanem élettartam és biztonságos tekintetében is vonzó megoldást jelent.

 

 

 

[Forrás: Engadget]

Vissza