Törhetetlen üveget a mobiloknak!

Farkas Norman - 2014. június 11.

Az Akron Egyetem kutatói kifejlesztettek egy új eljárást, aminek bevetésével hamarosan elterjedhetnek a rugalmas, átlátszó és olcsó, mégis törhetetlen üveggel felvértezett okostelefonok.

Sokan vágyunk arra, hogy telefonunk kijelzőjét törhetetlen üveg védje, hiszen a készülék legkényesebb és egyben legdrágább eleméről beszélünk. Bizonyára az Akron Egyetem tudósai is mélyen átérzik a sérülékeny mobilkijelzők problémáját, s részben ennek is köszönhetjük, hogy feltaláltak egy új eljárást, amivel olcsón lehet előállítani olyan, mobilokhoz szánt kijelzővédő üveget, mely hajlítható és tökéletesen átlátszó, ugyanakkor törhetetlen.

A megoldás lényege, hogy egy megfelelő polimerrel egyesítenek egy áttetsző elektródahálót. Az így kapott hajlékony felület akár 1000 hajlítás után is visszanyeri eredeti formáját és sértetlen marad. A speciális üveg flexibilitásából fakadó előnyök a gyártásnál, logisztikánál is fontos szerepet kaphatnak, hiszen lehetőség lesz a legyártott paneleket nagy tekercsek formájában szállítani.

 

 

Az új eljárás segítségével lényegesen olcsóbban állíthatunk elő erősebb üveget, mint a jelenleg elterjedt, költségesebb ITO (Indium Tin Oxide) bevonat alkalmazásával, amivel nem csak okostelefonok, hanem plazma TV-k gyártásánál is találkozhatunk.

Megvan hát a törhetetlen, rugalmas üveg, ami ideális megoldást jelent az okostelefonok kijelzőjének védelmére, hiszen erősebb és olcsóbb is a jelenlegi versenyzőknél. Jól hangzik, hogy hamarosan elbúcsúzhatunk a pókhálósra tört kijelzőktől, de kíváncsiak vagyunk a „szuperüveg” esetleges gyengeségeire és várható megjelenésére is, ám ezekről egyelőre nincs információnk.

 

 

 

[Forrás: IntoMobile]

Vissza