Hogyan születik az Angry Birds? - Konferencia a mobilalkalmazás-fejlesztésről

forrás Prim Online - 2011. november 17.

Hát ez is itt van... A mainframe számítógépek gombnyomásos, a PC-k kattintásos világa után végérvényesen itt van a mobilok és tabletek érintős világa, a weboldalba beépített szolgáltatásokat felváltják az "app"-ok, amit mi sem jelez egyértelműbben, mint hogy minderről már a mobil alakalmazások fejlesztésére szakosodott konferencián tanácskoznak a szakemberek: a HWSW november 23-án "App! 2011" címmel megrendezi a mobilalkalmazás-fejlesztési és projektmenedzsment konferenciáját.

"A program szigorú, céltudatos és őszinte, tudva azt, hogy ezen a területen minden elkövetett hiba, minden zsákutca végzetes lehet a termék szempontjából. A hazai fejlesztői közösség remek adottságokkal rendelkezik, több sikeres projekt nőtt ki magyar műhelyekből, tudatos felkészüléssel azonban a látványos sikerek száma megsokszorozódhat."- olvashatjuk a HWSW hírportálon a konferenciáról.

 

Az App! 2011 első szekciója az általános piaci trendeket vázolja fel. Az Ipsos az okostelefon- és a mobilalkalmazás- piac növekedését, a felhasználói szokásokat és attitűdöket tekinti át. Lemák Gábor, a Mobilitás és Multimédia Klaszter stratégiai tanácsadója a fejlesztői startup cégek finanszírozási lehetőségeit boncolgatja, Nyári Attila, a Sanoma Mobil Multimédia vezető fejlesztője pedig a megrendelői oldalt képviselve azt mutatja be, hogy - a nagyok mellett, azoknak bedolgozva - milyen lehetőségei vannak egy külsős, bedolgozó fejlesztői csapatnak.


A helyzetkép felrajzolása után következhetnek az eszközök: Szabó Márton, a Mito közösségi és mobil részlegének vezetője a mobil evolúciójáról tart előadást. Amikor eszközről beszélünk, akkor már nem csak a mobil készülékekről, hanem a rajtuk futó alkalmazásról is szó van, hiszen igazából ezek szolgálják a felhasználókat. Az alkalmazások az ötletnél kezdődnek, s, hogy mit ér egy jó ötlet, azt Bárdos Kristóf, a díjnyertes MixGart fejlesztő cég üzletfejlesztési vezetője ismerteti, amit Halácsy Péter, a Prezi.com és többek közt a Kitchen Budapest alapítója a rossz ötlet felismerésének fontosságával egészít ki. Szántó Gábor (DDB) és Szántó András (NNG) a megvalósításra ítélt projektek marketingszemléletű kezeléséről tart előadást egy létező, sikeres iPhone-ra készült játék példáján keresztül.  


A gazdag délelőtt után egy nem kevésbé izgalmas délutáni program várja az érdeklődőket: Suhajda Gábor (Carnation), Bobor Szabolcs (Mito) és Gazdik Richárd végigvezeti a hallgatóságot egy program elkészültének különböző fázisain a specifikációtól a design-ig. A fejlesztés módszertani részleteibe vezet majd be Kubatov Márk (Canecom) illetve Habencius István előadása, és ez a blokk a mobilos teszteléssel, minőségbiztosítással (Horváth-Őri Virág, Ustream) valamint a felhasználói visszajelzések feldolgozásának módszertanával (Velvárt András, Response) zárul.

 

Tudjuk, hogy a mobil fejlesztés azt is jelenti, hogy külön kell gondolni az iPhone-iPad- és külön az Android világra, és a két fő platform mellett nem szabad elfelejtkezni a Windows Mobile-ról és még jónéhány (ám egyelőre kevésbé perspektívikusnak tűnő) operációs rendszerről. Tudják ezt a konferencia szervezői is, és épp ezért a platformok közti egyensúlyozásnak is szenteltek egy szekciót, ahol csapatok kezelésétől a megtérülésen keresztül a jogi kérdésekig sok minden szóba kerül  Domonkos Tamás (LogMeIn), Kéménczy Kálmán (Prezi), Szépvölgyi Tamás (Sanoma és IAB Mobil), Györgypál László (TCT Hungary), és Detrekői Zsuzsa (Origo) előadásaiban. Természetesen nem marad ki az előadók sorából a téma egyik közismert szakértője, Dobó Mátyás (Endless) sem, az eltérő kultúrákat veti egybe usability és dizájn szempontból.

 

A november 23-i App! 2011 konferenciára - amelyre a rendezvény hivatalos weboldalán, az app.hwsw.hu címen lehet regisztrálni - elsősorban a kis- és közepes fejlesztői cégek munkatársait, az ügynökségeket és a mobil alkalmazások megrendelői oldalát képviselő vállalatok szakembereit várjuk, de a program hasznos lehet a webes területről átnyargaló fejlesztőknek, a még utat kereső ifjú titánoknak, startup-tulajdonosoknak és a kommunikációs iparág innovációt kereső szakértőinek is.

Vissza