SEMOPS projekt: valós idejű fizetés mobillal és interneten

MTI Sajtóadatbank - 2004. március 19.
A döntően magyar tagokból álló SEMOPS projekt, illetve konzorcium és a japán NTT DATA Corporation a hannoveri CeBiT-en bemutatta azt a közösen fejlesztett megoldást, amelynek segítségével mobiltelefonon és az interneten valós idejű fizetéssel lehet biztonságosan vásárolni.
A SEMOPS-projekt által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint az új szolgáltatás a SEMOPS mobil felhasználói modulját az NTT Data Air Messenger megoldásával egészíti ki. A fizetési folyamatban a vevők és eladók az Instant Messaging védett kommunikációs csatornán keresztül tudják átadni egymásnak a tranzakciós adatokat, majd ezután kerül sor a biztonságos, valós idejű fizetésre, mindkét fél saját bankján vagy mobilszolgáltatóján keresztül.

A megoldásról Marton Anna, a SEMOPS projekt koordinátora az MTI-nek elmondta: a projekt értéke 6 millió euró, és különböző elemeit ez Európai Unió 35-50 százalékban támogatja.

A SEMOPS projektnek egyebek mellett tagja a Motorola Magyarország, a Kereskedelmi és Hitelbank, a Raiffeisen Bank, a Fornax, a ProfiTrade Kft., a Bull Magyarország, illetve a Vodafone görög leányvállalata és a görög Pireus bank.

Marton Anna elmondta, hogy a megoldás egy magyar magánszemély, Vilmos András szabadalmán alapul, aki egyben a projekt vezetője is. Hozzátette: a megoldás projekten belüli tovább fejlesztésében a Westel Mobil Távközlési Rt. is részt vett.

A koordinátor közölte: a fizetési megoldást a nyáron a Libri könyvkereskedői hálózatán kezdik el tesztelni.

A közlemény szerint a SEMOPS és az NTT DATA megoldása hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben általánosan használhassák a mobil fizetési rendszereket, s ezáltal az elektronikus és mobil kereskedelem intenzív növekedési pályára álljon.

Az új, JAVA alapú alkalmazás különböző típusú mobilkészülékeken fut.

Az NTT DATA Corporation Japán első számú rendszerintegrátor vállalata. Közreműködésével jött létre például a japán közigazgatás információtechnológiai infrastruktúrája.
Kulcsszavak: CeBIT 2004
Vissza