Az olajcsere fontossága, avagy mikor kell elvégezni a műveletet?

forrás: Kütyü Magazin - 2024. április 1.

A legfontosabb karbantartási feladatok közé tartozik az olajcsere. Az autó hosszú távú egészségének megőrzése érdekében elengedhetetlen, hogy ezt a rutintevékenységet a szükséges időpontban és helyzetben elvégezzük. Ezzel a teljesítménye sem fog csökkenni a járműnek, és a meghibásodások számát is minimalizálhatjuk.

Miért van szükség olajcserére?

Az elvégzését akár profi szakemberekre is bízhatjuk a Dubnicz autószerviz szolgáltatásainak segítségével. Persze gyakran felmerül a kérdés, hogy az olajnak egyáltalán miért van fontos szerepe a jármű életében. 

Az elsődleges feladata ennek az adaléknak az, hogy kenést biztosítson. Akár az autó motorjának életelixírjének is lehet nevezni, mivel a mozgó alkatrészek között lévő súrlódás mértékét képes nagymértékben csökkenteni, hogy a túlzott kopást és túlmelegedést teljesen megelőzze.

Emellett még ott van a tisztító hatása is, mivel az olaj felfogja a motorban képződő szennyeződéseket, koromrészecskéket és az olajszűrőn keresztül fogja eltávolítani azokat. A korrózió ellen is maximális védelmet nyújt, a belső alkatrészek így nem fognak korrodálódni, rozsdásodni. Végül pedig ott van a hűtés is, mivel segít eloszlatni a hőt a motor különböző részei között. Optimális hőmérsékleten fog működni az egész berendezés.

Természetesen a gyakori kérdések közé tartozik az is, hogy mikor jön el az olajcsere időpontja. Ez változó, attól függően, hogy pontosan milyen típusú olajat használtunk eddig a járműben, de függ a vezetési stílustól, valamint a környezettől is, amiben az autót használjuk. Hagyományos adalék esetében 5.000-7.000 kilométerenként, szintetikusnál 10.000-15.000 kilométerenként ajánlott cserélni. Mindig olvassuk ez az autógyártó útmutatóját is, az az elsődleges karbantartási ütemterv, amit követni kell!

Az olajcsere folyamata

A folyamat során el kell távolítani a használt motorolajat, valamint az olajszűrőt is. Az első lépés természetesen az előkészítés, megemeljük az autót biztonságosan, hogy az olajleeresztő csavarhoz és az olajszűrőhöz is hozzáférjünk. Utána kinyitjuk az olajleeresztő csavart, és hagyni kell, hogy a használt olaj egy gyűjtőedénybe folyjon ki. El kell távolítani a régi olajszűrőt is, majd felhelyezni az újat. Az új eszköz gumitömítését olajjal kenjük be, hogy tökéletesen illeszkedjen.

Ezt követi az olajleeresztő csavar visszahelyezése, majd feltöltjük a motort a megfelelő mennyiségű és típusú új olajjal. Végül pedig ellenőrizni kell az olajszintet, ha szükséges, korrigáljuk azt utántöltéssel!

Nem mindegy, melyik olajat és olajszűrőt választjuk

A szakértők általános ajánlása az, hogy mindig minőségi termékeket kell használni, amelyek megfelelnek az autógyártó által előírt specifikációknak is. Az olajszintet a használat során rendszeresen ellenőrizni kell, valamint figyeljünk az olaj minőségének változására is! Az olajcsere emlékeztetőket és a műszerfalon felvillanó jelzéseket ne hagyjuk figyelmen kívül!

Vissza