Sikeresen tesztelte az LG a terahertzes vezeték nélküli adatátviteli technológiát

Kütyü Magazin - 2023. október 5.

Az LG Electronics (LG) bejelentette, hogy sikeresen tesztelte a 6G terahertzes (THz) vezeték nélküli adatátvitelt és -vételt a 155-175 GHz-es frekvenciatartományban, 500 méteres távolságban. Az esemény jelentőségét az adja, hogy szabadtéri városi környezetben ez a táv rekordnak számít a 6G-kísérletek terén. Az LG U+-szal közösen végrehajtott tesztre szeptember elején, a szöuli LG Scienceparkban került sor. 

A friss eredmény újabb mérföldkőnek számít abban a folyamatban, amelyben a vállalat még 2022 szeptemberében hajtott végre 6G terahertzes (THz) vezeték nélküli adatátvitelt és -vételt, 320 méteres távolságban, szabadtéren, a berlini Fraunhofer Heinrich Hertz Intézet (HHI) közreműködésével. Az LG és a HHI együttműködése keretében a 6G adatátvitelhez és -vételhez szükséges berendezéseket fejlesztik, köztük egy többcsatornás teljesítményerősítőt, valamint egy olyan alacsony zajszintű vevőerősítőt, amely segít optimalizálni a teljesítményt és több mint 50%-kal javítja a kimeneti teljesítményt.

Az LG Scienceparkban levezényelt legutóbbi teszt nem csak azért jelentős, mert sikerült a vezeték nélküli adatátviteli és -vételi távot 500 méterre növelni – a városi területeken ez a nagy teljesítményű bázisállomások közötti standard távolság –, hanem azért is, mert bebizonyította, hogy változatos és valós körülmények között is használható a 6G technológia. Mindezzel a társaság egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy kereskedelmileg is kiaknázza a 6G THz-es kommunikációs technológiát.

Az 5G technológia utáni következő lépcsőfoknak számító 6G jelentősen megnövelt adatátviteli sebességet, ultraalacsony késleltetést, illetve nagy megbízhatóságú adatátvitelt tesz lehetővé, továbbá teret nyújt a kommunikáció és a mesterséges intelligencia, illetve a kommunikáció és az érzékelés kombinációjának. A 6G fejlett képességei a magával ragadó multimédiás élmények elősegítése mellett kulcsfontosságúak lesznek az LG számos, a jövőt célzó üzletága számára, beleértve az autonóm vezetést és a mobilitási megoldásokat, a metaverzumot, az okos otthonokat és az intelligens gyárakat is.

 

A 6G hálózat szabványosításáról szóló megbeszélések várhatóan 2025 körül kezdődnek el, a technológia kereskedelmi forgalomba hozatala pedig 2029-re valószínű. Az LG K+F-be történő befektetései, a stratégiai partnerségek és a sikeres technológiai bemutatók azt demonstrálják, hogy a vállalat készen áll és eltökélt, hogy a 6G-re való globális átállás élére álljon.

2019-ben az LG a Koreai Felsőfokú Tudományos és Technológiai Intézettel (KAIST) közösen létrehozta az LG Electronics-KAIST 6G Research Centert, ami az első ilyen jellegű ipari-egyetemi együttműködésen alapuló kutatási intézmény Dél-Koreában. A vállalat mindemellett továbbra is a világ vezető egyetemeivel együttműködve dolgozik a 6G alaptechnológiáin, a 6G alaptechnológia fejlesztésére pedig K+F partnerséget kötött különböző intézetekkel is, köztük a német Fraunhofer Intézettel, a Koreai Szabványügyi és Tudományos Kutatóintézettel (KRISS) és a Keysight Technologies-zal.

Az LG az egyetlen koreai vállalat, amelyet az amerikai távközlési szövetség (ATIS) által elindított vezeték nélküli technológiai csoport, a Next G Alliance vezetőjévé neveztek ki. A vállalat 2021 óta tölti be ezt a pozíciót, és számos olyan projektet felügyel, amelynek célja, hogy feltárja a 6G kommunikációs technológia kihasználhatóságát és meghatározza a műszaki követelményeket.

A vállalat októberben, az LG 6G Tech Festa elnevezésű rendezvényen – amelynek társszervezője az LG U+ lesz – osztja meg a 6G technológia fejlesztése terén elért legfontosabb eredményeit. 

„Saját, fejlett kutatás-fejlesztési tevékenységünk mellett továbbra is együttműködünk kutatóintézetekkel és technológiai vállalatokkal azért, hogy domináns szerepet tölthessünk be a 6G szabványos technológia terén, illetve megszilárdítsuk technológiai vezető pozíciónkat ezen a fontos területen” – mondta Dr. Kim Byoung-hoon, az LG Electronics technológiai igazgatója és ügyvezető alelnöke.

Kulcsszavak: 6G, LG Electronics, LG
Vissza