A séta közbeni üzenetírás nevetségessé teszi a mozgást

Vértes Judit - 2015. augusztus 7.

A Texas A&M és a Bath Egyetem kutatása kimutatta, hogy a séta közben üzenetet író vagy szöveget olvasó ember ügyesen elkerüli ugyan az akadályokat, de mozgása lassú, és kívülről nézve kissé nevetséges lesz.

A Texas A&M Egyetem és az angol Bath Egyetem kutatói 30 résztvevővel végeztek kísérletet. A kísérlet alanyai 18 és 50 év közöttiek voltak, és arra kérték őket, menjenek végig egy pályán, amin különböző gyalogosokat érintő akadályok – járdaszegély, postaláda – vannak három különböző módon: sétálva, séta közben üzenetet írva, séta és üzenetírás közben egy matematikai tesztet kitöltve. 

Nem meglepő módon az utóbbi két esetben sokkal több ideig tartott végigmenni a pályán, kisebb, lassabb lépésekkel mentek, és a csökkentett képi információkat sokkal nagyobb mozdulatokkal kompenzálták: magasabbra emelték a lábukat a járdaszegélynél, nagyobb ívben kerülték ki az akadályokat, mint az szükséges lett volna. 

Polly McGuigan, a bath-i egyetem adjunktusa elmondta, a kísérlet résztvevői úgy változtattak a mozgásukon, hogy a lehető legkisebb esély legyen a balesetre, sérülésre. Valószínűleg a résztvevők többsége már teljesen hozzászokott a multitaskinghoz.

A jó hír tehát, hogy akik séta közben üzenetet küldenek, vagy a képernyőjüket nézik, jó eséllyel megússzák sérülés nélkül. A rossz hír, hogy mögöttük viszont mindenki elkésik, vagy jól szórakozik idétlen eltúlzott mozdulataikon.

 

Forrás: Cnet.com

Kulcsszavak: üzenet, tudomány, SMS
Vissza