Windows Phone Blue – jövőre

Farkas Norman - 2013. július 19.

Várhatóan csak 2014-ben jelenik meg a Microsoft mobil rendszerének új, jelentős előrelépésekkel kecsegtető verziója, a Windows Phone 8.1 Blue. A platform használóinak addig is be kell érniük a kevésbé tartalmas GDR2 és GDR3 frissítésekkel.

A Microsoft közzétette a Windows Phone 8 rendszerű készülékekre érkező GDR2 frissítés újításait, melyek apró rácfelvarrások a jövőre érkező Blue-hoz képest.

Bizony, a rendszer Blue néven emlegetett verziója csak 2014-ben lát napvilágot, s a szoftveróriás asztali gépekre szánt rendszeréből (Windows 8.1) kiindulva Windows Phone 8.1 néven ismerheti meg a nagyközönség.

A GDR2 frissítéssel FM rádió támogatást, Xbox Music javításokat, HTML5 fejlesztésekkel felturbózott Internet Explorer böngészőt, stabilabb Skype és Lync alkalmazásokat és tágabb körben (bármely eszközzel, bármely hálózaton) használható Data Sense adatforgalom figyelő szoftvert nyernek a WP8 felhasználók.

A GDR2-t követő GDR3 update végre elhozza majd az 1080p Full HD felbontású kijelzők és a négymagos processzorok támogatását, így ezen a platformon is megjelenhetnek az 5 és 6 hüvelykes megjelenítővel szerelt „óriásmobilok”.

A jövőre várható WP Blue olyan fejlesztéseket tartalmaz, amelyek után már jó ideje mondhatni kapálódzik a rendszer: értesítési központot, fejlettebb multitaskingot (több folyamat párhuzamos futtatása) és újragondolt beépített alkalmazásokat. Elképzelhető, hogy ezen újítások közül néhány már a GDR3 update-ben jelen lesz, de ezt egyelőre távolról sem vehetjük biztosra. A WP 8.1 igazi ütőkártyája a platformok közötti átjárhatóságban rejlik, hiszen elméletileg egyazon alkalmazások futhatnak majd a Windows 8.1 rendszerű számítógépeken és tableteken, mint a Microsoft nevével gémjelzett telefonokon.

A jelentős fejlesztések csúszása miatt azt kell mondanunk, hogy a Windows Phone idén sem zárkózhat fel a „nagyokhoz”, de a készülőben lévő frissítések megérkeztével – melyek átcsúsznak 2014-re – talán labdába rúghat az Android és az iOS mellett.

 

 

[Forrás: Unwired View]

Vissza