Megérkezett a Samsung új, 1 terabájtos SSD meghajtója

Kütyü Magazin - 2013. július 19.

A Samsung a mai nap tartotta meg a 2013-as SSD Global Summit nevű rendezvényét a Westin Chosun Seoul hotelben az új SSD meghajtó, azaz a Samsung SSD 840 EVO megjelenésének megünneplésére. A legújabb SSD-t az „SSD-t mindenkinek” mottóval jelentették be. Az SSD Global Summit emellett a HDD piacot egyre gyorsuló ütemben felváltó globális SSD piac jövőjét is felvázolta.  

Az idei rendezvényen a Samsung bemutatta az új, nagy teljesítményű és még gyorsabb SSD-ket, amelyek egészen 1TB-ig terjedő adattároló kapacitással rendelkeznek. Az esemény egyik fénypontja a 840 EVO volt, azaz a fogyasztói igényekhez igazodó, belépő szintű, nagy teljesítményű, SATA interfészen keresztül kapcsolódó, egészen 1TB-ig terjedő tárolókapacitást kínáló SSD. A másik újdonság az XS1715 volt, amely egy ultragyors, vállalati adattárolás céljára tervezett, akár 1,6 TB kapacitást is elérő NVMe SSD.

A fogyasztói piacon még aktívabb jelenlétet biztosító, az SSD-k további népszerűsítésére irányuló stratégia részeként a Samsung azt tervezi, hogy először a Samsung SSD 840 EVO lesz kapható majd a legfontosabb piacokon augusztus elején. A termék más piacokon történő megjelenése későbbi időpontban történik.

Az új Samsung SSD 840 EVO termékcsalád az iparág legkisebb, 10 nanométeres kategóriába tartozó (azaz 10-20 nanométeres gyártástechnológiával készülő), 128 Gb-es, nagy teljesítményű NAND flash memória chipjeit használja. Ezek tömeggyártását áprilisban kezdte meg a Samsung. Ezekkel a chipekkel, valamint a Samsung saját többmagos vezérlőjének segítségével a Samsung SSD 840 EVO páratlan teljesítményt nyújt még nagyobb szekvenciális írási/olvasási sebesség mellett.

A Samsung kifejlesztette az XS1715-öt is, azaz az iparág első 2,5 hüvelykes NVMe SSD termékét. Az év második felében megjelenő eszköz tovább fogja bővíteni a vállalati SSD piacon kapható Samsung termékek kínálatát. Az új NVMe SSD XS1715 véletlenszerű olvasási sebessége tízszer gyorsabb, mint a Samsung korábbi, vállalati adattárolásra kínált prémium SSD-jéé. Az új NVMe SSD PCIe 3.0-ás interfészt – amely körülbelül kétszer gyorsabb, mint a PCIe 2.0-ás interfész –, valamint expressz NVM technológiát használ, amely még tovább gyorsítja az SSD sebességét.

A Samsung alkotta meg az iparág első SATA-alapú, ultravékony notebookoknál és vállalati szervereknél alkalmazott SSD-it. A Samsung ezt a fejlesztését folytatva SATA, SAS, PCIe és NVMe SSD-ket is kínál, ezzel téve teljessé az iparág legszélesebb SSD termékkínálatát, valamint vállalati felhasználásra szánt műszaki megoldásait. Ezzel még tovább gyorsul a HDD-k leváltása a teljes iparágon belül.

Az idei Samsung SSD Global Summitra körülbelül 150 nemzetközi üzleti sajtóorgánumot, közösségi médiát és sztárbloggert hívtak meg tizenkét országból azért, hogy a Samsung bemutathassa a nagy hatékonyságú SSD termékeit a fogyasztóknak, s hogy megmutathassa a résztvevőknek, milyen egyszerű az SSD-k üzembe helyezése és használata notebookjaikon.

A fogyasztók igényeihez igazított, nagy teljesítményű, belépő-szintű SSD „840 EVO” megjelenése (akár 1 TB-os kapacitással)

A Samsung bemutatta a belépő-szintű, jelentősen magasabb szekvenciális írási sebességre képes SSD „840 EVO” termékcsaládját. Az iparág legkisebb, 10nm-es mérettartományú, 128 Gb-es, nagy teljesítményű NAND chipjeit használó, a Samsung saját vezérlőjével és Turbo Write meghajtóval felszerelt Samsung SSD 840 EVO kiváló teljesítménnyel büszkélkedhet. A rugalmas gyártáskapacitás a piac jelenleg legversenyképesebb eszközévé teszi a Samsung SSD 840 EVO-t.

SSD 840 EVO

 

A 840-es sorozatú SSD-k legnépszerűbb, 250GB-os modelljével összehasonlítva azt látjuk, hogy az új 250 GB 840 EVO már 520MB/mp sebességű szekvenciális írásra képes – ami kétszer gyorsabb, mint az előző generációé. A 120GB-os modellt vizsgálva megállapítható, hogy a 840 EVO 410MB/mp szekvenciális írási sebességre képes, ami körülbelül háromszor gyorsabb, mint a 120GB-os 840-es sorozatú SSD-k írási sebessége.  

Az 1TB-os 840 EVO SSD esetén a szekvenciális olvasási/írási sebesség eléri az 540MB/mp-et, illetve az 520MB/mp-et. Továbbá, a véletlenszerű olvasási és írási teljesítmény is itt a legmagasabb: eléri a 98000, illetve a 90000 IOPS-t (másodpercenként elvégezhető Input/Output műveletek száma). A nagyobb számítási kapacitás révén ez jelentősen javítja a felhasználói élményt, különösen akkor, amikor nagy adatfájlokat kezelünk.   

A Samsung SSD 840 EVO modellek öt verzióban kaphatók: 120GB, 250GB, 500GB, 750GB és 1TB tárolókapacitással. Ezzel az informatikai környezet és az IT alkalmazások széles tárházát képes kiszolgálni. Ezen kívül jelentősen lecsökkentette a tárolókapacitásból eredő teljesítménykülönbségeket is, aminek köszönhetően az eszközök sokkal szélesebb választéka áll rendelkezésünkre.  

Az XS1715-tel a Samsung az első, amely 2.5”-es NVMe SSD-t fejlesztett a vállalati adattároláshoz használt eszközök következő generációjához

A Samsung fejlesztette ki az iparág első 2,5 hüvelykes (SFF-8639) NVM Express (NVMe) PCIe SSD-jét, s ezzel úttörő szerepet tölt be a nagy értéket képviselő vállalati adattárolás piacán.  

Az újonnan kifejlesztett, nagysebességű, 1,6TB-os NVMe SSD 3000MB/mp-es szekvenciális olvasási sebességre képes, ami lehetővé teszi 500GB-nyi adat (ez 100 db 5GB-os Full HD filmnek felel meg) 3 percen belüli feldolgozását. Ha hasonló műszaki jellemzőkkel rendelkező más termékekhez hasonlítjuk, akkor azt látjuk, hogy az új SSD tizennégyszer gyorsabb, mint a vállalati szervereknél használt prémium HDD-k, és hatszor gyorsabb, mint a Samsung korábbi, vállalati adattároláshoz készített prémium SSD-je.

Az XS1715 véletlenszerű olvasási sebessége elérheti akár a 740000 IOPS-t is (másodpercenként elvégezhető Input/Output műveletek száma), ami több mint tízszer gyorsabb, mint a jelenleg kapható prémium SSD-k.

Az új NVMe SSD XS1715 400GB-os, 800GB-os és 1,6TB-os verzióban készül. Megtalálható az NVMe integrátorok listáján (IL) is, ami könnyen kezelhető és rendkívül megbízható megoldást jelent az adatközpontok és a szerverszolgáltatók számára is. A rendszerteljesítmény hihetetlen módon megnövelhető, ha 2,5 hüvelykes HDD-ről vagy 2,5 hüvelykes SATA SSD-ről NVMe SSD XS1715-re váltunk.

A tervek szerint az elkövetkező néhány évben a Samsung folytatja az egyre javuló teljesítményre képes NVMe SSD termékek fejlesztését. 

Az alacsony áramfelhasználású (zöld) NVMe SSD-k gyártásával a Samsung a nemzetközi nagyvállalatokkal meglévő környezetvédelmi együttműködését erősíti tovább, és mindent megtesz, hogy segítségére legyen a tárhely- és szerverszolgáltatóknak abban, hogy informatikai befektetéseik a lehető leghatékonyabbak legyenek.

További információt a Samsung memória üzletágával és az SSD termékekkel kapcsolatosan a itt és a itt találsz.

 

 

Kulcsszavak: adattárolás, Samsung, SSD
Vissza