Megjelent az ASUS Xonar Essence STU USB DAC és fejhallgató-erősítő

Kütyü Magazin - 2013. május 8.

Az ASUS ma bejelentette Xonar Essence STU jelű USB-s külső digitális-analóg átalakítóját (DAC) és fejhallgató-erősítőjét, amely a Xonar Essence ST/STX belső hangkártyák méltán híres kialakítására és minőségére épít, sőt, még magasabbra teszi a lécet. A Hi-Fi rajongók elvárásainak megfelelve USB-s kapcsolódást és kényelmesen kezelhető külső vezérlőelemeket biztosít.

Kristálytiszta, 120 dB jel-zaj arányú (SNR) hangot bocsát ki, meghajtja az akár 600 ohmos fejhallgatókat is, aszinkron USB-audio kapcsolaton kommunikál és cserélhető műveleti erősítőket tartalmaz a hangkép egyéni csiszolásához. A precíziós órajelállítási technológia tovább javítja a hangok minőségét, így a Xonar Essence STU nagyszerű választás mindazon zenerajongók számára, akik minőségi DAC-ra és fejhallgató-erősítőre vágynak, hogy maximálisan kiaknázhassák felsőkategóriás fejhallgatóikat.

 „Nagyon komoly pozitív visszajelzéseket kaptunk vásárlóinktól a Xonar Essence ST/STX hangkártyák minőségével kapcsolatban. Ez vezetett el ahhoz, hogy megcsináljuk a Xonar Essence STU USB-s eszközt, amely még igényesebb hangminőséget és egyszerű kezelőeszközöket kínál, emellett noteszgépekhez is hozzákapcsolható. Ez újabb jó példa arra, mennyire figyel az ASUS a közösségre és mennyire igyekszik kiszolgálni a fogyasztók elvárásait” – nyilatkozta Ives Chiu, az ASUS Multimedia üzleti egység audiovizuális termékekért felelős menedzsere.

 

Kiváló minőségű, precíziós audio

A Xonar Essence STU tiszta, pontos, alacsony torzítású (120 dB SNR) hangokat szólaltat meg. Mindezt a gondos hardvertervezésnek köszönhetően éri el, amely kiegyensúlyozott (tükrözött) nyomtatott áramköri elrendezést használ az összes hangforrás pontos reprodukálása és az egyes alkatrészek között áthallás (interferencia) minimálisra csökkentése érdekében.

Az ASUS az audioiparág olyan élvonalbeli alkatrészeit használta fel, mint a Texas Instruments PCM1792A DAC és a TPA6120A2 fejhallgató-erősítő, mely utóbbi akár 600 ohm impedanciájú fejhallgatókat is meghajt. A kiegyensúlyozott, gazdag hangzás érdekében ezenfelül az audiofilek által nagyra tartott WIMA FKP2 és Nichicon Finegold kondenzátorokat is felhasználnak a gyártás során.

Azért, hogy a legigényesebb felhasználók elvárásainak is megfeleljen, a Xonar Essence STU precíziós órajelállítási technológiát és aszinkron audioátvitelt alkalmaz. Mindkettő azt a célt szolgálja, hogy a hangok még élethűbben, jitter (a digitális jelek az ideális ütemezéstől eltérése, időbeli szóródása) nélkül szólaljanak meg és a zenét a lehető legtisztább formájában lehessen élvezni. A bithű visszajátszást segítik az ASIO audio-illesztőprogramok is.

 

A lehető legegyszerűbb használat

Külső eszközként a Xonar Essence STU azonnal elérhető vezérlőelemeket biztosít, nem kell szoftvermenükben keresgélni. Lehet választani kis és nagy erősítésű módok között, így még kiválóbb hangzás érhető el sokféle fejhallgatóval, a (jellemzően 16-32 ohmos) fülhallgatóktól kezdve egészen a teljes méretű fejhallgatókig (amelyek akár 600 ohmosak is lehetnek). Ez különösen hasznos az egyre népszerűbb mobil készülékek esetén, amelyeket alapból csak az alacsony impedanciájú, nagy érzékenységű headsetekre készítették fel.

A két hangerőszabályzó gombbal egyszerre állítható a hangszórók és a fejhallgató szintje, hasonlóan a speciális audiodeckekhez. Az USB-s csatoló azt jelenti, hogy minden USB-kompatibilis készülékhez hozzáköthető. A ki- és bemeneti csatlakozók között található sztereo RCA kimenet, 6,3 mm-es fejhallgató jack, két digitális bemenet, és egy AUX bemenet is.

A Xonar Essence STU a mellékelt állvány segítségével függőlegesen és vízszintesen is elhelyezhető, ezzel is segítve a helytakarékosságot a különféle alkalmazási helyzetekben és helyszíneken.

 

Hangszín-hangolás és speciális vezérlőelemek

A Texas Instruments hangmérnökei által finomhangolt NS-LME49720 és NS-LM4562NA műveleti erősítők még élethűbb és részletesebb térbeli hangzást eredményeznek.

A Xonar Essence STU-ban három cserélhető műveleti erősítő kapott helyet. Ezeket a felhasználók szabadon cserélhetik, egyéni ízlésük szerint módosítva a hangzást. Ez a nyitott, testre szabható felépítés a korábbi Xonar Essence audiotermékek öröksége, és hűen tükrözi a sorozat tervezési szemléletét: a lehető legtöbb felhasználói igény kielégítését.

További speciális lehetőség egy rövidzárdugó, amellyel a hang a Xonar Essence STU-ra irányítható át, vagyis a készülék előerősítőként is használható egy külön erősítő előtt. Ily módon közvetlenül a végerősítőn állítható a hangerő, anélkül, hogy a Xonar Essence STU potmétereit kellene használni. Egy választható DC szervo fejhallgató-kimenet is aktiválható, hogy bekapcsoláskor minimális legyen a pukkanó hang mértéke.

 

Elérhetőség és árak

Az ASUS Xonar Essence STU május végétől lesz kapható az egész világon, 399 dolláros javasolt végfelhasználói áron. További információkért kérjük, keresse meg a helyi ASUS-képviseletet.

Vissza