2014-ben érkeznek az első Ubuntu mobilok [Videó]

Farkas Norman - 2013. január 3.

Bemutatkozott az Ubuntu rendszer mobil verziója, mely várhatóan 2014 folyamán kezdi meg hódítását. A platform mobilpiacon való megjelenése nagy izgalmakat tartogat a felhasználók számára. Az Ubuntu alapú telefonok például egy szempillantás alatt számítógéppé alakíthatók néhány hozzájuk csatlakoztatott periféria segítségével.

A Canonical hivatalosan lerántotta a leplet az Ubuntu operációs rendszer telefonokra szánt változatáról, melynek sajátosságairól az alábbi videóban maga Mark Shuttleworth, a cég alapítója beszél. A 2014-ben hódításba kezdő platform működése és felépítése egészen újszerű a jelenleg piacon lévő megoldásokhoz (például Bada, Android, Windows Phone, Symbian, iOS) képest. A telefonos Ubuntuban olyannyira fontos szerepet kaptak a gesztusok, hogy már a kezdőképernyőjéről is egyetlen mozdulattal eljuthatunk a kiválasztott alkalmazáshoz, ugyanis minden irányú ujjmozdulathoz más és más funkció tartozik. Ebből a példából jól látható, hogy a kényelem és az egyszerűség mennyire fontos szempontok voltak a rendszer kialakításánál.

 

 

Érdekesség, hogy bár az Android és az Ubuntu azonos alapokon nyugszik (a kerneljük lényegében megegyezik), mégis rengeteg különbség van a két rendszer között, s alkalmazásaik inkompatibilisek egymással. Mivel a Google rendszerében Dalvik komponens is jelen van, ezért az Ubuntu képtelen futtatni az androidos alkalmazásokat. Talán felesleges magyarázni, hogy mennyivel előnyösebb lenne, ha az Android alkalmazáskínálata elérhető lenne az Ubuntu felhasználók számára, de jó hír, hogy még így sincs vész, hiszen a Canonical újdonsága natív és HTML5 alapú szoftverekkel egyaránt elhalmozható. A mobilos Ubuntu egyik legnagyobb előnye, hogy gond nélkül képes kezelni a perifériákat, tehát az azt futtató készülékből egy egér és egy billentyűzet csatlakoztatása révén egy csapásra számítógépet varázsolhatunk.

 

 

 

 

 

[Forrás:  Unwired View]

Vissza