Drasztikus mértékben nő az Android fenyegetettsége

forrás: Prím Online - 2012. november 27.

A harmadik negyedévben összesen 51 447 egyedi androidos kártevőt regisztráltak, ami rendkívülinek számít. A sebezhetetlenségéről híres iOS mobil rendszer sem maradt érintetlen: a Fidall applikáció a készülék kontakt-listáját lopja el és kéretlen üzeneteket küld az így kinyert címekre. Szintén említésre méltó, hogy a Nokia ugyan egyáltalán nem foglalkozik tovább a már csak „karbantartási módban” lévő Symbiannal, a rendszeren futó kártevők még messze vannak a kihalástól: 2012 harmadik negyedévében 21 új, a platformot érintő víruscsaládot regisztráltak.

Az F-Secure Mobile Security minden Android eszközre érvényes általános vírusvédelme mellett többek között olyan hasznos funkciókkal is rendelkezik, mint böngészővédelem, nemkívánatos SMS-ek és MMS-ek blokkolása, vagy a gyermekek megóvása a nemkívánatos tartalmaktól és internetezési szokásaik kontrollja.

Android: kiütéses győzelem a kártevőpiacon

Az androidos készülékek eladásinak robbanásszerű növekedése kapcsán várható volt, hogy a mobil fenyegetések területén a platformon futó kártevők fognak dominálni: a harmadik negyedévben 51 447 egyedi kártevőt, 42 új családot, illetve már létező családok újabb variációit regisztrálták. Ebben a negyedévben a két legjellemzőbb Android fenyegetettség a profitszerzés céljából indított SMS küldő aktivitások és a fertőzött készülékről történő információlopás volt.

A növekedés a Google Bouncer, a Google Play Store (korábban Android Market) biztonsági megoldásának bevezetése ellenére is kimagasló. A Google Bouncer a Play Store-ban minden új és már meglévő applikációt és fejlesztőt átvizsgál kártevők után kutatva. Habár a Google állítása szerint ez a hozzáadott biztonsági funkció 40 százalékos csökkenést mutatott a malware fertőzések számában, technológiai konferenciákon kimutatásokkal igazolták, hogy a Bouncer nyújtotta védelem kijátszható. Ettől eltekintve mégis úgy tűnik, hogy nem ez a jelentősen megnövekedett fertőzöttség alapvető oka.

2012 harmadik negyedévében a kártevők nagy hulláma vélhetően inkább tulajdonítható a nagyszámú Android készülék eladásokból adódó természetes következménynek, különösen Kínában és Oroszországban - előbbi 88 százalékos Android részesedéssel immáron a legnagyobb okostelefon-piac.

Veszélyben a Blackberry-k és az iOS is

A harmadik negyedévben iOS 6-ra frissülő iOS platform összesen 197 sérülékenység javítását is tartalmazza, amelyek jelentős része a webkit böngészőhöz köthető. Eltekintve a FinSpy esetétől, ebben a negyedévben az iOS platformot érintő egyetlen említésre érdemes kártevő az Androidot is fertőző Fidall volt. A Fidall app a fertőzött eszközön található kapcsolat információkat juttatja el egy távoli szerverre, majd spam SMS-eket küld az adott telefonszámokra, amelyek az app letöltését elindító linket tartalmazzák.

A harmadik negyedévben a Zitmo (a Zeus malware mobil verziója) egy új változatát is azonosították, amely a Blackberry készülékeket támadja. A bankoló kártevő célja azonban ugyanaz maradt: ellopni azt a mobiltelefonra küldött tranzakció-hitelesítő számot, amelyet a bankok küldenek ügyfeleiknek online tranzakciók jóváhagyásához. A Zitmo kártevő kinyeri az SMS-ből az adott számsort, és továbbítja azt egy távoli szerverre, így a bűnözők SMS-ben jóváhagyott utalásokat tudnak indítani.

A Zitmo mellett további említésre méltó felfedezés a harmadik negyedévben a szintén Blackberry-ket is érintő FinSpy trójai, amely egyúttal Android, Symbian, iOS és Windows Mobile operációs rendszereken is fut. A FinSpy képernyőképeket készít a fertőzött készülékről, megjegyzi a valós vagy virtuális billentyűzeten történő leütéseket, befolyásolja a Skpye kommunikációt, követi az eszköz helyzetét, valamint figyeli az SMS-eket és hanghívásokat.

Symbian: leállított fejlesztések, töretlen támadások

Annak ellenére, hogy a mobilfenyegetettségek területén még mindig az Androidra írt kártevők dominálnak, a Symbian platformot támadó kártevők is messze vannak a kihalástól – ez különösen igaz a fejlődő országokra, ahol lényegesen magasabb a rendszert használó készülékek aránya. 2012 harmadik negyedévében 21 új víruscsaládot és változatot fedeztek fel, ami 17 százalékos növekedés a második negyedévhez képest. Tipikus Symbian károkozó az a trójai, amely rendszerfrissítésnek vagy legális programnak álcázza magát.

A legtöbb Symbian kártevő Kínából származik, és általában profitszerzési céllal készülnek. A legtöbbjük (például a Fakepatch.A és a Foliur.A) SMS küldő aktivitásokhoz kapcsolható, jellemzően emeltdíjas számokra küldött üzenetekkel, vagy hasonló  prémiumszolgáltatásokra regisztrálják az eszköz tulajdonosát. Sőt, a PlugGamer.A családhoz tartozó kártevők például egyszerű, böngészű-alapú játékokkal szórakoztatják a felhasználót, amíg a háttérben emelt díjas szolgáltatásokat vesznek igénybe. 

A teljes F-Secure Mobile Threat Report Q3 2012 letölthető az F-Secure weboldaláról.

Az F-Secure Mobile Security legújabb verziója minden Android operációs rendszert futtató eszköz – okostelefonok, tabletek, okos TV-k és set-top-box-ok – számára védelmet nyújt. A termékről bővebb információ a www.antivirushaz.hu weboldalon érhető el.

Vissza