Nikon D600: 24,3 megapixel, FX formátum

forrás Prim Online - 2012. szeptember 13.

A Nikon bemutatja az új, csúcsminőségű, 24,3 megapixeles, FX formátumú professzionális D-SLR gépet, a Nikon D600-as modellt, mely a valaha készült legkisebb és legkönnyebb, teljes képes D-SLR rendszerű Nikon fényképezőgép.

A készülék megkapta a korábban a professzionális modelleknek fenntartott FX-képérzékelőt, így a meglepően könnyű Nikon D600 fényképezőgéppel még több fotós ismerkedhet meg a teljes kép nyújtotta előnyökkel, és magasabb szinten űzheti a fotózást. A fényképezőgép tartománya az igazi nagy látószögtől a szuper telefotóig terjed, ezáltal a fotózás világának új részletei fedezhetők fel. Az így készült, önmagukért beszélő képek tovább növelik a fotózás iránt érzett szenvedélyt.



Kivételes mélység és részletgazdagság
A Nikon új fejlesztésű 24,3 megapixeles FX (teljes képes) formátumú CMOS-érzékelője kiemelkedő részletgazdagságot és tónustartományt biztosít még kevés fény mellett is.

A valódi nagy látószögtől a szuper telefotóig terjedő tartománynak, a 14 bites A/D-konverziónak és a kiváló jel-zaj aránynak köszönhetően a képek nagyszerű minőségűek, a zajtartalom alacsony, a dinamikatartomány pedig még magas ISO-érzékenység esetén is széles.

A beállítható ISO-tartomány 100-tól 6400-ig terjed, ami felfelé 25 600-nak, lefelé pedig 50-nek megfelelő értékig bővíthető. A kevés fény mellett nyújtott teljesítmény kiemelkedő. A fényképező intelligens zajcsökkentési rendszerei a részletek feláldozása nélkül kezelik a zajt, így minden megvilágítási környezetben maximális rugalmasságot biztosítanak, és a képek még alacsony ISO-érték mellett is ragyogóan tiszták és élesek maradnak.

EXPEED 3 képfeldolgozás
A Nikon D600 a Nikon zászlóshajójának számító D4 csúcstechnológiás EXPEED 3 képfeldolgozó rendszerét alkalmazza, így az adatigényes feladatok a sebesség és a minőség feláldozása nélkül hajthatók végre.

A 16 bites képfeldolgozás minden korábbinál gazdagabb színeket és tónusokat kínál. Részletekben és tónusokban gazdag, sima átmenetet biztosít egészen a tiszta fehérig, még ha JPEG formátumban is fényképez.

Rendkívül érzékeny automatikus élességállítási rendszer
A Nikon D600 kiemelkedő minőségben rögzíti a témát minden fényviszonyban, köszönhetően a Nikon Multi-CAM4800 39 pontos AF rendszerének, amely a D4 csúcsmodellnél megszokott AF-érzékenységet nyújtja.

Akár kombinált f/8 rekeszértékű objektívekkel is kompatibilis; az érzékenység -1 Fé-ig (ISO 100, 20°C/68°F) állítható, és még a legnehezebb megvilágítási feltételek mellett is éles felvételeket készít. Számos AF-mód (például a dinamikus AF mező és a 3D követés) még a legkisebb témán is megtartja az élességet, bármennyire kiszámíthatatlan is a mozgásuk.

Adásminőségű videó
A Nikon D600 több területű D-videó funkciója a Nikon D800 elismert technológiáján alapul, és a videót készítő fotósok minden rugalmasságra való igényét kielégíti. Több funkció együttesen gondoskodik arról, hogy a nagy formátumú videók készítése a lehető legjobb legyen: egy sor videoalkalmazás, számtalan képkockasebesség és kényelmes, egyéni vezérlők, amelyekkel az élő nézetben is kézben tartható a teljes irányítás.

Képkockasebességek: a teljes HD (1080p) videók 30p, 25p és 24p sebességgel, a 720p formátumú videók pedig 60p, 50p és 25p sebességgel rögzíthetők. A teljes HD videók maximális hossza kb. 29 perc 59 másodperc.

Több területű mód: a teljes HD (1080p) felbontású felvétel mind FX, mind DX formátumban lehetséges, így a kifejezőkészség szabadon szárnyalhat.

Hifi-audióvezérlés: a Nikon D600 modellel készült videóknak nem csak a képe, hanem a hangja is nagyszerű. A mikrofoncsatlakozó segítségével külső sztereó mikrofon használható a kristálytiszta hangrögzítéshez, sőt külső fejhallgató is csatlakoztatható a készülékhez.

Tömörítetlen HDMI-kimenet: a Nikon D600 képes tömörítetlen élő videojelet küldeni 1080p felbontásban külső rögzítőeszközre. Külső monitor észlelése esetén a kimenet automatikusan 1080i felbontásra csökken. A fényképezőgép a tömörítetlen adatokat a megadott képméretben és képkockasebességben küldi. Az átfedő információk azonos időben megjeleníthetők a fényképezőgép TFT-monitorán.

Továbbfejlesztett helyzetfelismerés 2016 képpontos RGB-érzékelővel
A Nikon D600 Fejlett fényképezési helyzetfelismerő rendszere (Advanced Scene Recognition System) a Nikon elismert, 2016 képpontos RGB-fénymérés-érzékelőjét tartalmazza, amely alaposan elemzi az egyes helyzeteket a kimagasló pontosság érdekében. Képes döbbenetes pontossággal felismerni az emberi arcokat a keresőn keresztül, és hallatlan precizitással azonosítja be a helyzet színeit és fényerejét.

A magas szintű helyzetelemzés segít a még pontosabb automatikus élességállításban is, így az automatikus expozíció és az i-TTL vakus expozíció a kompozíciós és világítási helyzetek széles tartományában remekel. A háromdimenziós témakövetés például kimagasló javuláson ment keresztül a kis méretű témák fényképezése esetén.

A Nikon továbbfejlesztette a sokat dicsért – pontonként kiválasztható vagy konfigurálható, 9, 21 és 39 pontos – Multi-CAM4800 AF rendszerét alkalmazó, automatikus élességállításért felelős érzékelőt és annak algoritmusait, így a legkisebb használható alacsony megvilágítás -1 Fé-re csökkent (ISO 100, 20°C/68°F) akár f/8 kombinált rekeszérték mellett.

Az egyszerűsített AF-módválasztó (például AF-A, AF-S és AF-C) használata mostantól anélkül is lehetséges, hogy elvenné a szemét a keresőről.

Teljes képes hordozhatóság
A meglepően könnyű Nikon D600 az első teljes képes Nikon kompakt fényképezőgép. E tulajdonságát speciális képátviteli lehetőségekkel kombinálja, így minden téma esetén teljes szabadságot kínál a képek felvételéhez és megosztásához.

Kompakt, könnyű és tartós: a Nikon D600 úgy készült, hogy a legzordabb körülményeknek is ellenálljon. Az első és a hátsó fedele magnéziumötvözet, és csak 760 g a tömege (akkumulátor nélkül). Éppannyira ellenáll az időjárás viszontagságainak, mint a Nikon professzionális D800 SLR modellje: kiválóan tűri a nedvességet és a port.

Hatékony teljesítménykezelés: a D800 átdolgozott áramkörei kb. 900 állókép fényképezését, illetve 60 percnyi videó élő nézetben való rögzítését teszik lehetővé. Mindezt az EN-EL15 lítium-ion akkumulátor egyetlen feltöltésével.

Tárolóeszköz: a nagy sebességű, kettős SD-kártyafoglalatok az SDXC és UHS-I memóriakártyákat támogatják.

Adatátvitel: a Nikon D600 nagy sebességű adatátvitelt kínált USB-kapcsolaton keresztül, illetve az opcionális WU-1b mobiladapterrel vezeték nélküli képátvitel is lehetséges.

Gyors válasz és intuíció
A Nikon D600 szenvedélyt ébreszt a fényképezés iránt: a rövid válaszidejű, megbízható működés és a praktikusan elhelyezett gombok és vezérlők lágy, kényelmes kezelés biztosítanak, és gondoskodnak a gyors reagáláshoz szükséges rugalmasságról még a legváratlanabb helyzetekben is.

Gyors válasz: az indulási idő körülbelül 0,13 másodperc, a zárkésleltetés körülbelül 0,052 másodpercre csökkent, körülbelül 5,5 kép/mp sebességgel fényképezhet FX és DX formátumban.

Precíziós, nagy tartósságú zár: a zár tesztelése több mint 150 000 kioldási ciklusra terjedt ki, így a tartósság és a pontos működés garantált. A zársebesség 1/4000 és 30 másodperc között állítható; a zár része az intelligens, önellenőrző zármonitor, amely olyan meghajtóegységet tartalmaz, mely csökkenti a fogyasztást, ha a zár hosszabb ideig van nyitva a videókészítés során.

Precíziós, 8 cm-es, kb. 921 000 képpontos, nagy betekintési szögű LCD-monitor, automatikus monitorfényerő-vezérléssel: tiszta, éles kép, nagy színvisszaadási képességgel. Az LCD fényereje automatikusan igazodik a környezetéhez.

Tükörprizmás optikai kereső: megközelítőleg 100%-os képfedéssel és 0,7-szeres nagyítással (50 mm, f/1,4 objektív és a végtelenbe állított élesség esetén, -1,0m-1).

Kettős tengelyű elektronikus virtuális horizont: segítségével a kép mind a horizontvonal, mind a függőleges dőlés tekintetében pontosan beállítható az LCD-monitoron vagy a keresőn keresztül.

Továbbfejlesztett ergonómia: a gombok és tárcsák kifejezetten a zökkenőmentes munkához készültek. Továbbfejlesztettük a kioldógomb környékét, így a mutatóujj kényelmesen nyugodhat hosszabb ideig is. A külön videofelvevő gomb segítségével bármelyik pillanatban indítható a videofelvétel. A fényképezőgép külön gombokkal rendelkezik az ISO-érték, a fehéregyensúly, a képminőség és a sorozatkészítés beállításához.

Beépített kreatív eszközök
Számos kreatív és praktikus beépített eszköz segít kihozni a legtöbbet a fényképezési lehetőségekből (például a HDR és a szűrőeffektusok), amelyekkel a képek könnyedén tökéletesíthetők.

Gyorsított felvétel: az időzített felvételkészítés segítségével a zár a felhasználói beállítások szerinti idővel indítható. A gyorsított felvétel a képeket videofájlként menti, így a lassú események gyorsítva nézhetők vissza. A beállítható lejátszási sebesség a valós sebesség 24-36 000-szerese között állítható.

HDR (High Dynamic Range – nagy dinamikatartomány): egy alul- és egy túlexponált kép készül egyetlen zárkioldás alatt. A tartomány bővíthető 3 Fé-ig a különböző színtelítettségű és tónusátmenetű kinézetekig, míg a két expozíció találkozásakor létrejövő csúcsok simasága beállítható a természetesebb megjelenésért.
Aktív D-Lighting: a Nikon Aktív D-Lighting technológiája automatikusan megőrzi a részleteket mind a sötét, mind a világos területeken, így a lélegzetelállító képek még a nagy kontrasztú helyzetekben is megtartják természetes jellegüket.
Picture Controls: személyre szabható a fotók és videók kinézete, olyan paraméterek megadásával, mint az élesség, színtelítettség vagy színárnyalat. Közvetlenül elérhető a saját gombján keresztül.

Motívumprogramok: a 19 motívumprogram minden alkalomhoz optimalizálja a záridőt, ISO- és rekeszértéket. Ideális módja a tökéletes felvételek könnyed elkészítésének.

Beépített szerkesztőmenük: számtalan hasznos funkciót kínálnak, többek között a vörösszem-hatás és a színegyensúly javítását, valamint a D-lighting funkciót, a RAW-feldolgozást és átméretezést. A szűrőeffektusok között szerepel a Skylight, a Csillagfény, a Miniatűr, a Vonalrajz, a Színes vázlat és a Szelektív szín. A gyors retusálási lehetőségek között szerepel a torzításvezérlés, a perspektívavezérlés, a kiegyenesítés és a halszemoptika. A készülék ezenfelül videoszerkesztő funkcióval is rendelkezik, amellyel megadhatók a videoklipek kezdő- és végpontjai a gazdaságosabb mentéshez.

Tartozékok
MB-D14 multi power elemtartó markolat (opcionális): többféle elem is használható, például különféle típusú AA-méretű elemek és a Nikon EN-EL15 újratölthető lítium-ion akkumulátora (lásd a specifikációt). Az MB-D14 külön kioldógombbal és vezérlőtárcsákkal rendelkezik az álló tájolású, kényelmes képkészítéshez.

Kreatív Megvilágítási Rendszer: a Nikon D600 kompatibilis a Nikon kreatív megvilágítási rendszerével, és támogatja a nagy teljesítményű és sokoldalú iTTL Speedlight vakuegységeket, mint például a professzionális SB-910 vagy a könnyen használható SB-700 modellt.

WU-1b mobiladapter (opcionális): a Nikon vezeték nélküli mobiladapterével a képek közvetlenül átvihetők okostelefonra vagy táblagépre, és a fényképezőgép távolról, az intelligens eszközről vezérelhető. Segítségével könnyedén megoszthatók a kiemelkedő minőségű képek, előzetesen megtekinthetők nagy képernyőn a fotók, illetve önarcképekkel is kísérletezhet.

Capture NX 2 (opcionális). Gyors, hatékony és kreatív képfeldolgozás: a legújabb Capture NX 2 gyorsabb, mint az elődei, és teljesen kompatibilis a 64 bites rendszerekkel, így kihasználja a Nikon D600 24,3 effektív megapixeles felbontásában rejlő lehetőségeket.

Camera Control Pro (opcionális). Sokoldalú távoli fényképezőgép-vezérlők: a szoftver számos olyan fejlesztést is tartalmaz, amelyektől a Nikon D600 élő nézete kivételesen tisztán jelenik meg. Az expozíciómód, záridő és rekesz vezérlésén kívül az új, kreatív vezérlők között megtalálható a videofelvétel távoli indítása és leállítása, valamint a fotók és videók élő nézete közötti váltás.

ViewNX 2 (tartozék). Tallózás, szerkesztés, megosztás és egyéb lehetőségek: a csomag részét képező, „minden az egyben” típusú szoftver könnyen használható felülettel és számtalan szerkesztési funkcióval rendelkezik (beleértve a RAW-fájlok és D-videók alapszintű szerkesztését). Tökéletesen együttműködik a Nikon my Picturetown nevű fényképmegosztó és -tároló szolgáltatásával.

Vissza