iPad kölcsönzés automatából – könyvtári szolgáltatás

Kerekes Pál - 2012. január 28.

A könyvtárak – annak érdekében, hogy lépést tartsanak az e-book fejlődéssel – nem csak tartalmat, hanem egyre többször eszközt, e-könyv-olvasó gépezetet is kölcsönöznek. Teszik ezt azért, mert ezek a kütyük még viszonylag drágák, a könyvtárosok pedig úgy gondolják, nem lenne kulturálisan elfogadható, hogy csak azért maradjon le valaki irodalmi értékekről, mert nem tudja megfizetni a tartalom-hordozó költségeit. Eszköz kölcsönzésre itthon is van példa, az OSZK és a BME nagykönyvtárak már több publikációban is beszámoltak a tapasztalatokról.

Most azonban új fejlemény következett be.
A Mediasurfer vállalkozás (http://www.getmediasurfer.com/what-is-mediasurfer.html) olyan komplett rendszert dolgozott ki könyvtárak számára, ami merőben új. iPad kölcsönzést nyújtanak, a lapos kis táblagépeket egy étel-automatára hasonlító kasztniból lehet kiemelni. Odalépünk a világító-villogó szekrénykéhez, de a rekeszekben nem sütemény, ropi, vagy más finomság található, hanem egy iPad táblagép. A könyvtári kártyánk behelyezésével, már nyílik is a fülkécske, és kezünkben az iPad. Kezdhetjük használni…
Rengeteg kérdés merül fel. Elsősorban az eszköz megóvása, illetve az értelmes használat szempontjából. A kérdések és válaszok rovat igyekszik megfelelni a felvetődő kétségekre.
Rögtön felmerül: hogyan perszonalizálják a gépet, hiszen anélkül nem működik.  A válasz: amint kihelyezik az automatát egy helyszínre, akkor regisztrálják az eszközöket a cég dolgozói a könyvtár számára. Másik kérdés: mi lesz a tartalommal, amit feltöltött az olvasó? A válasz: amint a gép visszakerül az automatába, a szoftver újrainstallálja a teljes rendszerét. A GYIK-ben még további problémafelvetések és megoldások olvashatók. Annyit meg kell említeni, nem minden kétséget sikerül eloszlatni.

Az iPad kölcsönző szisztémát a Tech-Logic Corp. nyújtja. (www.tech-logic.com)
Bővebb és részletesebb könyvtári elemzés: Könyvkonnektor blog (www.konyvkonnektor.hu)
 

Vissza