Már 500 millióan használják az 5G-t

Kütyü Magazin - 2021. október 17.

Messze nincsenek kihasználva az ötödik generációs hálózat adta lehetőségek, annak ellenére, hogy jelenleg a világon már 176 kereskedelmi 5G hálózat működik, amelyek több mint 500 millió előfizetőt szolgálnak ki – hangsúlyozta Ken Hu, a Huawei Technologies soros elnöke Dubaiban, a Huawei Global Mobile Broadband Forum 2021 konferencián. A vállalat vezetője szerint az 5G terjedését három fő terület, a virtuális és kiterjesztett valóság (VR, XR), az üzleti alkalmazások és a zöld fejlesztések emelhetik magasabb szintre.

A globális mobil szélessávú fórum (GMBBF) 2021 – melynek házigazdája a Huawei, valamint ipari partnerei, a GSMA és a SAMENA Telecommunications Council – összegyűjtötte a mobilhálózat-üzemeltetőket, a vertikális iparág vezetőit és ökoszisztémai partnereket a világ minden tájáról, hogy megvitassák, hogyan lehet maximalizálni az 5G lehetőségeit és előremozdítani a mobilipart.

A globális 5G fejlesztés jelenlegi állása

A világon jelenleg 176 kereskedelmi 5G hálózat működik, amelyek több mint 500 millió előfizetőt szolgálnak ki. A végfelhasználói szegmensben az átlagos 5G letöltési sebesség nagyjából tízszer nagyobb a 4G-nél, ami olyan alkalmazások szélesebb körű terjedését segítette elő, mint a virtuális valóság (VR) és a 360º-os közvetítés. Vállalati szinten már világszerte 10 ezer projekt foglalkozik az 5G üzleti (5GtoB) alkalmazásokkal és sikeresen tesztelték és alkalmazzák a technológiát olyan iparágakban, mint a gyártás, a bányászat és a logisztika. Bár a fejlődés folyamatos volt, Ken Hu elismerte, hogy van még tér a további fejlődésre.

"Az 5G technológia lehetőségeit valóban kihasználó megoldások száma csekély, mint a kiterjesztett/virtuális valóságra (AR/VR) alapuló szolgáltatások, valamint a futurisztikus, hologram alapú megoldások is igen lassan terjednek, ahogy a hálózatra kapcsolt járművek is. A 10 ezernél is több üzleti 5G-projekt fele pedig Kínában koncentrálódik” – fejtette ki az esemény nyitóbeszédében Hu, majd hozzátette: egyre több a jó példa, de szükségünk van fenntartható megoldásokra is. 

Három lehetséges megoldást vázolt fel, amelyek az 5G növekedésének következő szakaszát segíthetik elő, beleértve az XR (kiterjesztett valóság, Extended Reality, XR) szolgáltatásokat, a B2B piacot és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású fejlesztést.

Ötször gyorsabb hálózatok kellenek

Legfontosabb a hálózatfejlesztés: a zökkenőmentes, felhőalapú XR-élmény érdekében a hálózatoknak a jelenlegi 1 gigabites hálózatoknál gyorsabb, 4,6 Gbit/s-os letöltési sebességet kell biztosítaniuk, és a várakozási idő nem haladhatja meg a 10 milliszekundumot. Emellett a fogyasztóknak kisebb, könnyebb és megfizethetőbb árú headseteket kell gyártani, hogy könnyebben hozzáférjenek a kiterjesztet valóság élményéhez.

Másodszor, a távközlési szolgáltatóknak is fejleszteniük kell hálózataikat, hogy felkészüljenek az 5GtoB-ra. Az erős hálózat kulcsfontosságú az ipari 5G alkalmazásokhoz, ezért az üzemeltetőknek folyamatosan fejleszteniük kell a hálózati képességeket, például az uplink kapcsolatokat, a helymeghatározást és az észlelést. Az ipari megoldások összetettsége a működtetést és karbantartást valódi kihívássá tehetik.  Ennek érdekében a Huawei önálló hálózatokat fejleszt, amelyek intelligens megoldásai alkalmazhatók az 5G hálózatok minden területén, a tervezéstől kezdve a kiépítésen át a karbantartásig és optimalizálásig.

A digitális átalakulás során a kapcsolatok biztosítása mellett az üzemeltetők felhőszolgáltatóként, rendszerintegrátorként és egyebekként is szolgálhatnak. Ahhoz, hogy az 5G szélesebb körben elterjedjen az iparágakban, az iparág-specifikus távközlési szabványok kidolgozása is fontos. Kínában az üzemeltetők ipari partnereikkel együtt már megkezdték ezt a szénbányászat, az acél- és az elektromos energia ágazatában.

Zöldíteni kell az ipart

Szintén kiemelt az ökológiai lábnyom csökkentése. A Világgazdasági Fórum szerint a digitális technológia 2030-ra segíthet a globális szén-dioxid-kibocsátás legalább 15%-os csökkentésében. Ken Hu szerint egyrészt nagyszerű lehetőség, hogy ezzel segíthetnek minden iparágnak csökkenteni a kibocsátásokat és javítani az energiahatékonyságot. Másrészt fel kell ismerni, hogy az ipar szén-dioxid-kibocsátása nő, és lépéseket kell tenni ennek javítása érdekében. Jelenleg a Huawei új anyagokat és algoritmusokat használ termékei energiahatékonyságának növelésére, átalakítják webhelyeiket és optimalizálják az energiagazdálkodást adatközpontjaikban a nagyobb hatékonyság érdekében.

"Annyi változást láttunk az elmúlt két évben a világjárvány, a technológia, az üzleti élet és a gazdaság terén. Ahogy a világ kezd talpra állni, fel kell ismernünk az előttünk álló lehetőségeket, és fel kell készülnünk rájuk. Ehhez szükségünk van a technológiánkra, a vállalkozásainkra és a képességeinkre is" – zárta beszédét Hu. 

 

Vissza