Egyre több fogy a menetrögzítő kamerákból

Kütyü Magazin - 2021. augusztus 21.

Elkapkodják a boltokból a menetrögzítő kamerákat, a MediaMarkt soha nem tapasztalt forgalomnövekedésről számolt be. Az autósok a saját védelmükben használják ezeket az eszközöket, az így készített felvételeket balesetek alkalmával bizonyos feltételek mellett a rendőrség is elfogadja.

Egyre többen vásárolnak menetrögzítő kamerát a MediaMarkt-nál. Már 2020-ban is több, mint háromszorosára nőtt a menetrögzítő kamerák értékesítése az előző évihez képest, pedig az autóforgalom tavaly erősen visszaesett a pandémia következtében. Idén folytatódott a növekedés: a május háromszoros forgalmat hozott, de a júliusi adatok is még 170%-os növekedésről árulkodnak. 

Szilágyi Gábor, a MediaMarkt ügyvezető igazgatója arról is beszámolt, hogy a 15-35 ezer forint közötti menetrögzítőket keresik leginkább a vásárlók. A kiválasztásnál fontos szempont a nagyfelbontású képrögzítési lehetőség, és hogy éjszakai felvételre is alkalmas legyen, valamint kártyás memóriabővítési lehetőséggel is rendelkezzen a készülék.

A sofőrök önmaguk védelmében veszik a kamerákat, hiszen egy vitás közlekedési helyzetben a rögzített felvételekkel az érdekeiket védhetik. A menetrögzítővel készült felvételeket elfogadja a rendőrség, bíróság, valamint a biztosítótársaságok bizonyítékként, de csak akkor, ha a felvételek jogszerű forrásból származnak (például nem jogsértő módon publikált videók).

Szilágyi Gábor, a MediaMarkt ügyvezető igazgatója szerint, ha így megy tovább, az adatrögzítő kamerák az autós mobiltelefon tartókhoz hasonló ütemben fognak elterjedni, és 5 év múlva talán ugyanúgy alaptartozékká válnak a gépjárművekben, mint az indítókábel.

A menetrögzítő kamerákkal készült felvételek beküldése és nyilvános megosztása ugyanakkor jogi kérdéseket is felvet. Mivel az így készült felvételek személyes adatnak számítanak, jogsértésnek minősül, ha ezeket úgy teszik közzé nyilvánosan, hogy a rajtuk szereplő személyek, rendszámok, és egyéb, harmadik személyek azonosítására alkalmas adatok jól láthatók. Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény szerint ugyanakkor személyes adat kezelhető akkor, ha a személyes adat kezelése az adatkezelő vagy harmadik személy jogos érdekének érvényesítése céljából szükséges. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a menetrögzítő által készített felvétel birtokosa a szabálysértést ilyen felvétellel igazolja. 

Vissza