A CES-en jelentette be okosmaszk és gamerszék elképzeléseit a Razer

Laszlo Horvath - 2021. január 14.

A Razer új technológiai koncepciók fejlesztésén dolgozik a társadalmi távolságtartás alatti biztonságosabb kapcsolattartáshoz, valamint egy immerzív funkciókkal és módosítható kialakítással rendelkező, következő generációs játékállomáshoz.

A Razer a CES 2021 keretében két új koncepciótervet jelentett be: a Project Hazel-t, a világ legokosabb és legközösségbarátabb arcmaszkját, valamint a Project Brooklyn-t, egy kompakt, integrált gamerszéket, amely új szintre emeli az immerziót. 

A Razer koncepcióterveivel a Razer tervezői és mérnöki csapatai feltérképezik az innovációs lehetőségeket, hogy a közösség visszajelzéseit kiértékelve alakítsák a Razer jövőbeli termékportfóliójának összetételét. A korábbi koncepciótervek vagy piacra kerültek, vagy azok egyes elemei megjelentek a leszállított termékekben.

Az okosmaszk célja, hogy fokozza a mindennapos viselés kényelmét, miközben leküzdi az általános társadalmi kapcsolattartás kihívásait, míg az új átalakítható gamerszék teljes immerziót eredményez egy rugalmas formai kialakításban haptikája, grafikája, és világítása révén.

PROJECT HAZEL - A VILÁG LEGOKOSABB ARCMASZKJA

A Razer a járvány kezdetétől fogva proaktívan részt vett a COVID-19 elleni küzdelemben: gyártólétesítményeit tanúsított orvosi maszkok előállítására alakította át, valamint a Razer Health kezdeményezés keretében 1 millió sebészeti arcmaszkot ajánlott fel az egészségügy frontvonalában dolgozók számára. E kezdeményezés természetes folyománya és továbbfejlődése a Razer többször használatos Project Hazel okosmaszkja, amely fokozott hangsúlyt fektet a higiéniára, illetve a váratlan egészségügyi kockázatokra történő felkészülésre, emellett pedig választ ad az eldobható maszkok által okozott környezeti kérdésekre, és kibővíti a többször használatos személyes védőfelszerelések funkcióit. 

 

A maszk koncepcióterv N95-ös orvosi besorolású légzésvédelemmel, levehető és újratölthető, aktív szellőzőkkel, valamint optimális légáteresztő képességet biztosító Smart Pod-okkal készíti fel a fogyasztókat az előttünk álló „új normalitásra”. Magas baktériumszűrési hatásfokú (BFE) Smart Pod-jai a levegőben szálló részecskék legalább 95%-át kiszűrik, emellett pedig nagy folyadék ellenállósággal rendelkeznek. 

A jobb közösségi kapcsolattartás érdekében a Project Hazel világos, átlátszó kialakítású, így a körülötted állók láthatják arckifejezéseidet - például mosolyodat vagy nevetésedet - és a nagyothallók számára is lehetőség nyílik, hogy szájról olvassák le a viselő szavait. A belső fények a sötétben automatikusan bekapcsolnak, lehetővé téve a viselők számára, hogy a fényviszonyoktól függetlenül világosan kifejezzék magukat. 

Ezen túlmenően - mivel a maszkok a hangokat is tompítják - az új (szabadalmaztatás alatt álló) Razer VoiceAmp technológia a tiszta kommunikáció érdekében egy beépített mikrofont, valamint egy erősítőt használ a felhasználó beszédének hangosításához, biztonságos közösségi helyzeteket teremtve.

Az eldobható maszkok miatt keletkező hulladékmennyiség csökkentése céljából a Project Hazel okosmaszk cserélhető és újratölthető korong-szellőzőket használ, amelyek a kétfunkciós, vezeték nélküli, UV-fényű belsővel rendelkező gyorstöltő dobozba helyezéssel kényelmesen fertőtleníthetők a baktériumoktól és a vírusoktól. Jelzőfények mutatják a töltöttségi szintet, a hosszú akkumulátor üzemidő pedig teljes töltöttség esetén lehetővé teszi az akár egész napos maszkviselést is. A vízálló, karcálló maszk ugyanolyan strapabíró, mint amilyen fenntartható - újrahasznosítható műanyagból készül, hogy nagymértékben minimalizálja az eldobható maszkok által keletkező hulladék mennyiségét.

A szilikon-bevonatú okosmaszk az aktív levegőhűtés és szabályozás révén kényelmet biztosít, bejuttatja a friss levegőt és kivezeti a széndioxidot. Ennek eredményeként a maszk az állítható fülhurkokkal légmentesen lezárható, lehetővé téve a felhasználóra szabott egyedi méreteket, és a biztonságos illeszkedést, amely nem zárja el a szájat. A felhasználók további szórakozása és stílusossága érdekében a (maszk)viselők két testreszabható Razer Chroma RGB világítási zónát aktiválhatnak, amelyek 16,8 millió színt és dinamikus fényhatásokat kínálnak.

A biztonsági megfelelőség, a maximális kényelem és használhatóság érdekében az okosmaszk koncepcióját a jövőben is folyamatosan optimalizáljuk a szigorú tesztek eredményei, valamint a felhasználói visszajelzések alapján.  A tervek fejlesztései is folyamatosan zajlanak majd, hogy egyfelől választ adjanak a bővülő felhasználói igényekre, másfelől pedig azért, hogy az eszköz jó ár-érték arányt képviseljen a kompromisszummentes funkcionalitás és teljesítmény mellett. A Project Hazel megalapozza a Razer folyamatos támogatását és elkötelezettségét a közösség egészsége és biztonsága iránt.

"A Razer elismeri az előttünk álló út bizonytalanságát, így kötelességünknek tekintettük, hogy segítsük közösségünk tagjainak védelmét és felkészítsük őket a láthatatlan fenyegetésekre." - nyilatkozta Min-Liang Tan, a Razer társalapítója és vezérigazgatója. "A Project Hazel intelligens maszk koncepciójának célja, hogy funkcionális, ugyanakkor kényelmes legyen, egyben hasznos interakciót biztosítson a külvilággal, miközben barátságos esztétikájú."  

 

PROJEKT BROOKLYN - ÁTALAKULÁS AZ IMMERZIÓ KÖVETKEZŐ SZINTJÉRE

A Project Brooklyn gamerszék koncepciót úgy tervezték, hogy mindenfajta játékosnak megfeleljen, ugyanakkor kényelmesen elférjen a háló- vagy gamerszobában. A koncepció egy olyan ergonomikus gamerszéket takar, amely teljes értékű szórakoztató „erőművé” alakul, és új generációs, lélegzetelállító immerziót biztosít mind a PC-vel, mind a konzolokkal történő játék során.

A Project Brooklyn egy csúcskategóriás, szénszálas, RGB világítású gamerszék, amely az üléstámlából kiforduló, 60 hüvelykes panorámás kijelző, az ülésbe beépített lebilincselő, taktilis (érezhető) visszajelzés, valamint az állítható perifériaasztalokká kinyíló 4D-s karfák segítségével pillanatok alatt válik egy teljes beleélést biztosító játékállomássá. A jelenleg elérhető, „pilótafülke” stílusú üléseket kínáló, szerelt hardverekkel rendelkező „all-in-one” székek általában szoba méretűek, költségeik pedig az egekbe rúgnak.

 

A 2020 októberében bemutatott Razer Iskur tervei által ihletett, a felhasználói érintkezési pontok terén hatalmas előrelépést képviselő Project Brooklyn a gamerszéket egy kijelzővel, valamint olyan funkcionálisabb elemekkel, mint például kartámaszokkal kapcsolja össze, miközben a felhasználók egyedi testformáit alátámasztó nagy sűrűségű, plüss habpárnáival megfelel a kényelemre vonatkozó igényeknek is. A bőrből varrott üléstámla egy robusztus szénszálas testet rejt, hogy a hosszú játékmaratonok közben is tökéletes testtartást biztosítson.

A szék alatt elhelyezkedő állítható platform kábelvezetési megoldásokat is kapott, egyes tervezési ötleteket pedig a Razer Raptor monitorból vett át. A szék támlájába szerelt, egy gombnyomással előhívható 60 hüvelykes, a felhasználót teljesen körülölelő OLED felel a lenyűgözően részletes látványért. A használaton kívül a szék háttámlájában megbúvó, kiforduló kijelzőszerkezet tűéles részletességgel és lenyűgöző panorámával az akció közepébe repíti a felhasználókat.

A teljesen moduláris 4D kartámaszok rugalmas ergonómiájukkal teljesen elrejtik az összecsukható asztalokat, így lehetővé teszik, hogy könnyedén válts az egeret és billentyűzetet igénylő PC-s játékok, valamint a konzolos címek között. Minden kartámaszban külön panelek találhatók, amelyek eltérő billentyűzet és egér használatot tesznek lehetővé, valamint mindkét rész lehajtható, amikor nincs használatban.  

A Razer által a 2019-es CES-en bemutatott, audio-vezérlésű haptikus visszacsatolási prototípus sikerére alapozva, a szék keretrendszere alapján került megvalósításra a legmagasabb szintű taktilis immerzióról gondoskodó új, natív Razer HyperSense integráció. Az egymástól függetlenül aktiválható, nagy hűséget biztosító modulok a valóban magával ragadó játékmenet érdekében a játék közben tapasztalt legkisebb rezgéseket - mint például egy vízbe ugrást, vagy egy platformon történő leszállást - is érzékeltetik. 

Az szék párnáinak külseje mentén integrált Razer Chroma RGB egyet jelent a 16,8 millió színű személyreszabással, amelyet a több mint 150 integrált játékcím vált ki, miközben a további, szinkronizált perifériáid mellett játszol.

"A Project Brooklyn egy izgalmas koncepció, amelynek fejlesztése megragadja egy maximális beleélést biztosító játékállomás esszenciáját." - nyilatkozta Min-Liang Tan. "A haptikus visszacsatolás, a látvány és az általános funkcionális kialakítás - amely különös hangsúlyt fektet az ergonómiára - egyedülálló játékélményt nyújt." 

A Razer a jövőben továbbfejleszti ezt a gamerszék-koncepciót, amelyet a legjobb esport versenyzőkkel és influenszerekkel közösen tesztel a megvalósíthatóság, a kényelem, valamint a teljesítmény mérése érdekében. A Project Brooklyn koncepció célja, hogy - egy immerzívebb játékélményt biztosítva - betekintést nyújtson a felhasználói mechanika, valamint a tervezés fejlesztési lehetőségeibe, és a közeljövőben inspirációként szolgáljon a Razer bővülő gamerszék-portfóliója számára. 

Vissza