Itt egy közepes teleobjektív a LUMIX S sorozathoz

Kütyü Magazin - 2020. november 4.

A Panasonic bemutatja, nagy rekesznyílású, fix gyújtótávolságú LUMIX S 85 mm F1.8 (S-S85) közepes teleobjektívét, amely gyönyörű bokeh hatással teszi még szebbé a portrékat. A korábbi bejelentésnek megfelelően a Panasonic négy F1.8-as, nagy rekesznyílású, a LUMIX S sorozat fényképezőgépein megtalálható L-bajonettes rendszert alkalmazó objektívet fog megjelentetni, és ezek közül az első a mostani 85 mm-es F1.8-as objektív. 

A négy F1.8-as objektív azonos méretű és ugyanott helyezkednek el rajtuk a vezérlőszervek, ami rendkívül praktikus: például, amikor a fényképezőgépet gimbal tartja, egyszerűen és gyorsan lehet objektívet cserélni, úgy, hogy minimálisan kelljen csak állítani a csatlakoztatott eszközökön.  Az azonos átmérőnek köszönhetően a szűrők is kompatibilisek mindegyik objektívvel. Kompakt méretével és könnyű súlyával a LUMIX S 85 mm F1.8 pillanatfelvételekhez is használható.

Az objektív 8 csoportba rendezve összesen 9 elemet tartalmaz. A 2 ED (extra-alacsony szórású) lencse hatékonyan csökkenti a tengelymenti és a nagyításból eredő kromatikus aberrációt. A Panasonic S sorozat lencséivel gyönyörű bokeh hatás érhető el, és a LUMIX S 85 mm F1.8 objektív képsarki sötétedés nélkül biztosít finom színárnyalást a csúcsfókuszú és a szomszédos területek között. A LUMIX S 85 mm F1.8 objektív a videofelvételek terén is kimagaslóan teljesít, mert úgy tervezték meg, hogy felvétel közben elnyomja a nemkívánatos „focus breathing” hatást, azaz az élességállítás következtében megváltozó gyújtótávolság jelenségét, ami egy komoly hiba volt idáig a fényképezéshez tervezett cserélhető objektíveknél.

Kompakt, mindössze körülbelül 355 grammos súlyával a LUMIX S 85 mm F1.8 bámulatosan könnyen hordozható. A rugalmas felhasználás érdekében a por- és cseppálló* kivitellel mostoha körülmények között, akár -10 fokban is használható az objektív. A szűrő átmérője 67 mm, és a kör alakú rekesz 9 lamellából áll.

A négy, nagy rekesznyílású F1.8-as objektíven kívül jelenleg is folyik egy 70-300 mm-es teleobjektív fejlesztése, amivel még tovább bővül majd a LUMIX S sorozat objektívjeinek kínálata. A Panasonic és az L-bajonettes gyártókat tömörítő L-Mount Alliance elkötelezett az L-bajonettes objektívek fejlesztése mellett, hogy a felhasználók igényeinek megfelelően tovább bővítsék a választékot.

Vissza