Apple Music ugyanolyan minőségben szól, mint az iTunes

Vértes Judit - 2015. július 2.

A hétköznapi ember talán nem venné észre a különbséget, de a kifinomult hallású zenekedvelők számára fontos, hogy az Apple Musiv 256 kilobit/secundum (kbps) sebességgel és Advanced Audio Coding (AAC) technológiával sugároz zenét.

A másodpercenként átvitt adatok mennyisége az Apple Music zenei letöltéseinél 256 kilobit. Minél nagyobb ez a szám, annál jobb a dal minősége, gondolhatnánk. A valóság ennél azonban egy kicsit bonyolultabb.

Ha megnézzük az adatátviteli sebességet, a Spotify 320kbps, a Google Play 320kbps, Rdio 320kbps, Xbox Music 192kbps. Az Apple Music 256kbps értékkel középen helyezkedik el a sorban. Nem a legmagasabb, de nem is a legalacsonyabb a másodpercenkénti adatátvitel értéke.

Vajon miért pont ezt választotta az Apple? Talán mert az iTunes szintén 256kbps AAC technológiával sugároz zenét.

Az AAC egy kodek, zenei anyagokat digitális formátummá kódoló és dekódoló rendszer, hasonló, mint az MP3. De az AAC-t kifejezetten azért hozták létre, hogy jobb hangminőséget érjenek el, mint az MP3-nál, ugyanazon az adatátviteli sebességen. Tehát a hangminőség nem csupán az adatátviteli sebességen múlik, hanem a zene formátumán is.

Persze ezeket a különbségeket  nem biztos, hogy mindenki észreveszi, főleg, ha valami rossz minőségű fülhallgatón keresztül hallgatunk zenét. Mindenesetre,  ha a 256kbps AAC elég jó az iTunes letöltéseknek, az Apple úgy gondolta, az Apple Music használóinak is megfelelő lesz.

 

 

 

 

Forrás: Mashable.com

Kulcsszavak: zene, iTunes, Apple Music
Vissza