Bronz Oroszlánt nyert Cannes-ban a nem látókat segítő magyar mobilapp

Kütyü Magazin - 2015. június 24.

Az ARworks Viaopta Daily mobilapplikációkja a vakokat és gyengénlátókat segíti a mindennapi teendőikben. A megoldás Bronz Oroszlánt nyert a Cannes Lions kreatív fesztivál Mobil kategóriájában.

Magyar alkalmazás zsebelt be díjat Cannes-ban. Az ARworks saját megoldását kifejezetten a nem vagy gyengén látó embereknek szánták segítő céllal. A mobilalkalmazás a Mobil kategóriában győzedelmeskedett.

Az app különböző, a telefonban lévő vagy a készülék szenzorai által érzékelt vizuális és egyéb információkat alakít át audio, kimondott tartalommá, hogy azokhoz az app célcsoportjának tagjai is hozzáférjenek. Ennek megfelelően felismeri és kimondja a telefon elé helyezett bankjegyek címleteit, a tárgyak színeit, része egy hangos visszaszámláló valamint egy nagyító funkció is.

Az applikáció hamarosan kibővül egy különleges tárgy és környezetfelismerő funkcióval valamint a mostani 12 nyelv, köztük japán és arab, mellett továbbiakkal.

Jelenleg hét nyelven érhető el hat különböző funkcióval:

  • Színfelismerő – az app érzékeli és kimondja az elé helyezett tárgy színét
  • Pénzfelismerő – ez a funckció felismeri és felolvassa a kamera előtt lévő euro vagy dollár  címletét
  • Kontaktok – képpel, hanggal elmenthető hangzó kontaktlista, hogy aki fontos, rögtön kéznél legyen
  • Nagyító – az apró betűk elolvasásához (kifejezetten gyengénlátóknak)
  • Stopper – speciálisan a vakok részére fejlesztett, alul rezgő érintősávval, mely a hátralévő időt jelzi
  • Időjárás – aznapi és a további napok könnyen felismerhető jelzése audiovizuális tartalommal
     

 

Az Viaopta Daily névre keresztelt applikáció többfajta beállításban működtethető (vak, gyengénlátó, hangos, vibrációs, nagy kontrasztos) így sokféle igényt tud kielégíteni. Továbbá folyamatos hang-visszajelzéseket ad, ezzel segítve a csökkent látóképességűeket az applikációban való navigálásban.

 

Vissza