Bemutatkozott a 110 dolláros Meizu m1

Farkas Norman - 2015. január 28.

A Meizu a nagyközönség elé tárta pénztárcabarát újdonságát, amit a Xiaomi Redmi 2 elsőszámú kihívójának szán. Az 5 colos HD kijelzővel és négymagos MediaTek processzorral szerelt m1 több fronton is túlszárnyalja kínai riválisát, de nem kell túl mélyre ásnunk, hogy rájöjjünk, van, amiben a Xiaomi üdvöskéje jobb nála.

A várakozásoknak megfelelően a Meizu mai eseményén lerántotta a leplet új mobiljáról, a belépőszintet képviselő m1-ről. Az újdonság a Meizu válasza a Redmi 2-re, amiről nem mellesleg tegnap derült ki, hogy a továbbiakban 1 helyett 2GB RAM-mal és 8 helyett 16GB belső tárhellyel fogja árulni a Xiaomi. A bemutató során a gyártó folyamatosan a Redmi 2-höz hasonlítgatta üdvöskéjét, hogy szemléltesse annak erősségeit, viszont egyes pontoknál elmaradt a telefonok összemérése, mivel a Xiaomi frissített modellje bizonyos szempontokból felülmúlja új riválisát.

 

 

A Meizu m1 is az iPhone 5C-re emlékeztető dizájnnal és anyaghasználattal érkezett, akárcsak a Redmi 2, ám egy kicsit nagyobb lett kínai vetélytársánál, hiszen előlapján egy 5 hüvelykes, 1280 x 720 pixel felbontású (300ppi pixelsűrűséggel) érintőkijelző feszít. A telefon működéséről egy 64 bites MediaTek MT6732 chipset gondoskodik, ami négy 1,5GHz-es Cortex-A53 processzormagot és Mali-T760 grafikus gyorsítót tartalmaz. Mivel a Redmi 2 négy Cortex-A53 magja „csak” 1,2GHz-en ketyeg, ezért alulmaradhat az m1-el szemben, ha számítási feladatokról van szó, de ez nem jelenti azt, hogy egyértelműen gyengébb.

A Meizu átugrotta a RAM mennyiségek méricskélését a bemutatón, amiből arra következtetünk, hogy az m1-ben csupán 1GB RAM van, szemben a frissített Redmi 2 2GB-os operatív tárával, ami több alkalmazás egyidejű futtatása mellett is stabil működést garantál. Nem lenne meglepő, ha versenytárásától tanulva a Meizu is úgy döntene, hogy 1 helyett 2GB RAM-ot pakol pénztárcabarát készülékébe, hogy az megfeleljen a 2015-ös elvárásoknak. Hamarosan kiderül, így lesz-e, de most haladjunk tovább az m1 tudáslistáján!

 

 

A telefon belső tárhelye 8GB, amit akár 128GB-os microSD kártyával is bővíthetünk. Ez a Meizu szerint jobb, mint az új Redmi 2-vel kapott felállás (16GB tárhely, amit maxium 32GB-os microSD kártyával lehet bővíteni), pedig egy belépőszintű modell esetében célszerűbb nagyobb belső tárolót kínálni, hiszen így levehetjük a felhasználók válláról a memóriakártya megvásárlásának terhét.

A 2610mAh kapacitású akkumulátorral ellátott készülék adatátviteli képességeit tekintve nem követel kompromisszumokat, adott a WiFi, a Bluetooth és a 4G LTE támogatás is, ám ez utóbbit a dual-LTE-vel felvértezett Redmi 2-től eltérően csak egy SIM számára tudja biztosítani.

 

 

Az m1 képalkotás frontján igen magasra teszi a lécet, belépőszintű telefonnál ugyanis elég ritkán találkozhatunk 13 megapixeles hátlapi kamerával (Redmi 2: 8 megapixel). A LED villanóval segített modul előlapi párja 5 megapixeles, s ezzel az f/2.0 fényerejű lencsével megáldott fénylesővel nemcsak jó minőségben videocseveghetünk, hanem szuper szelfiket is lőhetünk.

A Meizu 140,2 x 72,1 x 8,9 milliméteres újdonsága mentazöld, sárga, rózsaszín, zöld, kék és fehér árnyalatokban jelenik meg, Kínában február 5-étől lehet előrendelni. Egy m1-ért 699 kínai jüant, vagyis kb. 110 dollárt kell majd kicsengetni, ami elég vonzó ár egy ilyen jól felszerelt készülékért. A kérdés csak az, hogy új ajánlatával sikerül-e a Meizunak elcsábítani azokat a felhasználókat, akik a kompaktabb, dual-LTE támogatást, 2GB RAM-ot és 16GB tárhelyet kínáló Redmi 2-t szemelték ki maguknak?

 



 

[Forrás: GSM Arena]

Vissza