Akarsz egy vak embertársad szeme lenni?

Kütyü Magazin - 2015. január 20.

Vakoknak és gyengénlátóknak készült egy új alkalmazás Be My Eyes néven, amely olyan funkciót hivatott betölteni, mint az emberi szem.

A december a jótettek hónapja, ilyenkor dobozokat állítunk össze a rászorultaknak, és ha a fővárosban autózunk, talán a piros lámpánál is könnyebben nyújtunk ki egy-két százast a fedél nélkülieknek.

De mi van januárban, februárban? Vajon szükségszerű-e, hogy ilyenkor kissé megfagyjanak érzelmeink, jégbe dermedjen a jó szívünk? Vagy esetleg a minuszok konzerváló képességére gondolva átmenthetjük a decembert az új évre is? Jó, jó, de ilyenkor mégiscsak leginkább ott ücsörgünk a fűtött szobában, ha tehetjük, ki se dugjuk az orrunkat... De mi lenne, ha így is, otthonról is módot találnánk arra, hogy segítsünk az erre szoruló embertársainkank??? 

Talán épp erre kondoltak azok a fejlesztők is, akik elkészítették okostelefonra a "Be My Eyes", azaz a "Legyél a szemem" alkalmazást, amelyet egyrészt a vakoknak és gyengénlátóknak, másrészt a rajtuk segíteni szándékozó ráérő és jószándékú állampolgároknak érdemes letölteni a telefonjukra. 
 

 

Gondoljunk csak bele, hogy mi van, ha valaki benyúl a jégszekrénybe, kiveszi a tejet, de sokdioptriás  szemüvege ellenére sem látja, hogy most lejárt-e a szavatossága, vagy sem. Nos ha van a telefonján "Be My Eyes" alkalmazás, akkor a segítség csak egy érintésnyire van. Csak meg kell tapogatnia a "kapcsold az első elérhető segítséget" képernyőt, majd a telefonjának meg kell mutatnia a tejet, és a vonal másik  végén elért önkéntes máris megmondja, hogy semmi gond, két napig még jó a tej. De ha nem tudja, hogy a speizban sorakozó konzervek közül melyik a paradicsom, akkor is kaphat segítséget az éppen ráérő "önkéntes szemektől", miképp akár abban is, ha mondjuk hivatalos személy kér bebocsátást egy vakhoz, és el kéne olvastatni a mi szemünkkel az igazolványt, a hivatalos megbízólevelet, vagy ellenőrizni a jelvényt. Mi meg anélkül, hogy kimozdulnánk fűtött szobánkból, segíthetünk rosszul látó embertársainknak vásárolni, tájékozódni, főzni vagy takarítani.

 

A program mostani verziója január 13-án került  be az AppStore kínálatába, ám ez sajnos – bár az angolon kívül már 30 nyelven tud (többek közt csehül, norvégul, lengyelül, románul, törökül, kínaiul, ukránul) – sajnos magyarul még nem beszél... De nem gondolnánk, hogy ez sokáig így marad, bizonyára már munkál valakiben egy olyasféle emberbaráti cselekedet, hogy a fejlesztők számára elkészítse a magyar menükészletet.

 

 

 

 

Vissza