Puzzlephone – készül a Project Ara finn riválisa [Videó]

Farkas Norman - 2014. december 8.

Finnországban született meg a Puzzlephone nevű koncepció, mely a Project Arához hasonlóan moduláris okostelefonok megalkotását célozza. A finnek megoldása egyszerűbb felépítésű mobilokat foglal magába, mint a Google projektje, de piaci megjelenésére csak később, 2015 második felében számíthatunk.

A Google gondozásában készülő Project Ara nem az egyedüli kezdeményezés, amely moduláris készülékekre összpontosít. Finnországban is útjára indult egy hasonló projekt, a Puzzlephone. A Nokia szülővárosában, Espoo-ban életre hívott koncepció lényegét – akárcsak a Project Aráét – cserélhető elemekből felépülő okostelefonok adják, melyeket hosszabb ideig használhatunk, ugyanis lehetőségünk van csak bizonyos komponenseiket újabbra váltani, amikor eljön az ideje. Ha például elavul a processzoruk, a kamerájuk, vagy kevésnek bizonyul a belső tárhelyük, elegendő csupán a szükséges modulokat beszereznünk, a készülék többi része maradhat a régi.

A Puzzlephone felépítése egy kicsit egyszerűbb a számtalan modult felvonultató Project Aráénál. Három fő elemből áll, melyek a gerinc, szív és agy fantázianeveket kapták.

A gerinc tartalmazza az LCD kijelzőt, a hangszórókat és az alapszerkezetet, a legtartósabb komponensnek tekinthető. A szívben kap helyet az akkumulátor és a másodlagos elektronikai hálózat, az agy pedig a processzort és a kamerát foglalja magába.

 

 

 

A projekt ötletgazdái nem szeretnének a mobilpiac szereplőivel versenyezni, és nem is lenne sok esélyük a gyártás terén tapasztalt, számos régióra kiterjedő ellátási hálózattal bíró vállalatokkal szemben. Ezek tükrében csak arra vállalkoznak, hogy prototípusokat készítenek és lehetőséget kínálnak a gyártóknak, hogy licencmegállapodás keretében használják a technológiát. A Puzzlephone-ra valószínűleg több gyártó is lecsap majd, hogy konkurenciát állítson a hasonló moduláris eszközöknek, például a Project Ara készülékeknek.

A tervek szerint 2015 második felében piacra kerülhetnek az első Puzzlephone modellek, ám ehhez a befektetők és néhány készülékgyártó megnyerésére is szükség van. Mivel a Google projektjének első képviselői már néhány hónap múlva megjelenhetnek, a finn moduláris mobiloknak kezdettől fogva egy igen komoly ökoszisztámával kell majd versenyezniük.

 

 

A moduláris készülékek hosszabb élettartamuk miatt különösen vonzóak lehetnek a környezettudatos felhasználók szemében. Érdemes viszont megjegyezni, hogy komoly esély van arra, hogy a gyakorlatban mégsem húzzák olyan sokáig ezek a mobilok, hiszen a használat során ugyanúgy elkophatnak és sérülhetnek (hacsak nem kiemelkedő ellenálló képességű burkolattal látják el őket), mint a mezei okostelefonok. Ebben a megvilágításban értelmüket veszítik azok az érvek, melyek az efféle kütyük környezetbarát mivolta mögött sorakoznak fel.

 

[Forrás: IntoMobile]

Vissza