Minden részlet kiderült a BlackBerry Passportról [Videó]

Farkas Norman - 2014. augusztus 27.

Bár még meg sem jelent, a cseh Mobilnet.cz lelkes emberei máris górcső alá vették a kanadai gyártó innovatív csúcsmobilját, a Passportot, melyről egy cirka fél órás videót is készítettek. A teszt végén az is kiderült, mikor és milyen áron lehet majd hozzájutni a nem mindennapi okostelefonhoz.

A BlackBerry szeptemberben indítja hódító útjára idei zászlóshajóját, mely a szabványos útlevelektől átvett méretei nyomán a Passport nevet viseli. A formabontó kialakítású, QWERTY gombsoros mobilról már számos hírt hallhattunk az elmúlt hónapok során, de arra nem igazán számíthattunk, hogy még a hivatalos bemutató előtt megjelenik róla egy részletes, 27 perces (!) videóval megspékelt teszt, ami még az Európai elérhetőségére vonatkozóan is szolgál némi infóval. Márpedig pont ez történt, hála a cseh Mobilnet.cz buzgó újságíróinak.

Az alábbi videóból szinte minden kérdésünkre választ kapunk a Passporttal kapcsolatban, legyen szó annak külsejéről, hardveres felszereltségéről vagy működéséről. Ha netán hadilábon állsz a cseh nyelvvel, akkor sem kell aggódnod, a következő sorokban leírjuk a készülék legizgalmasabb tulajdonságait, funkcióit.

 

 

A BlackBerry Passport lelke egy négymagos, 2,2GHz-es Qualcomm Snapdragon 800 (MSM8974) processzor, amit Adreno 330 grafikus gyorsító, 3GB RAM és 32GB tárhely egészít ki. Sokak számára örömhír, hogy utóbbi microSD kártyával bővíthető. A telefon energiaellátásáért egy viszonylag izmos, 3450mAh kapacitású akkumulátor felel.

A 128 x 90,3 x 9,3 milliméteres és 195 grammos – azaz majdnem 20 dekás – készülék hátlapján egy 13 megapixeles, LED villanóval segített kamera kapott helyet, ami 60fps mellett képes 1080p Full HD videókat rögzíteni. A profi fénylesőt optikai képstabilizátorral is felvértezték. A BlackBerry nem hagyta ki az NFC, a 4G LTE és a WiFi modult sem a gépezetből, bár utóbbi nem a legmodernebb kétsávos egység, csak a 802.1a/b/g/n hálózatokat támogatja.

 

 

A Passport talán legizgalmasabb eleme az előlapján feszítő 4,5 hüvelykes, 1440 x 1440 képpontos megjelenítő, melynek pixelsűrűsége 453ppi. Az 1:1 képarányú panelt Corning Gorilla Glass 3 védi a sérülésektől.

A teszt során kiemelték a Monilnet.cz-s srácok, hogy a telefon nagyon egyben van, erősnek és tartósnak tűnik az egész. A prémium érzésről az oldalt körbefutó acél keret és a puha tapintású, de mégsem csúszós műanyag hátlap gondoskodik.

A készülék leginnovatívabb része a háromsoros fizikai QWERTY gombsor, mely érintésérzékeny, így nemcsak billentyűzetként, hanem egy méretes touchpadként is képes működni. Több érdekes, a mindennapi használatot megkönnyítő gesztust ismer a cucc, például görgethetünk vele függőleges húzással, a szöveg gyors és kényelmes törléséhez pedig elég jobbról balra elhúzni rajta az ujjunkat. A beszámoló szerint nagyon kellemes gépelni a Passport speciális billentyűzetén, de főként kétkezes használatra ajánlott. Ez teljesen érthető, hiszen a telefon elég széles és nehéz is, ami igencsak megnehezíti az egy kézzel próbálkozók dolgát.

 

 

A teszt végén hallhatunk néhány szót a BlackBerry Passport európai elérhetőségéről. Ha hihetünk a Mobilnet.cz forrásainak, a készülék októberben jelenik meg a Vén Kontinensen, várható ára pedig 16 ezer cseh korona, azaz cirka 170 ezer forint körül alakul. 

 

 

[Forrás: GSM Arena]

Vissza