M2M technológia segíti a biztonságos Szigetelést

Kütyü Magazin - 2014. augusztus 11.

A Vodafone Magyarország, az Inepex Kft. és a Helperek Egyesület közreműködésével M2M technológia segíti a biztonságos bulizást, illetve az esetelegesen megsérültek, rászorulók minél gyorsabb ellátását a Sziget Fesztiválon.

A Vodafone 3G hálózatán működő SIM kártyák segítségével a hajógyári szigeten a Sziget Fesztivál ideje alatt a Helperek Önkéntes Segítők Közhasznú Egyesülete járőrei az Inepex által fejlesztett IneTrack nyomkövető rendszert használják, hogy a lehető leggyorsabban segítséget nyújthassanak az esetlegesen rászorulóknak.

Nyilas Orsolya, a Vodafone  belső kommunikációs és társadalmi felelősségvállalás igazgatója  kiemelte, hogy a Vodafone hálózatának magas minősége és az M2M technológia alkalmazása ezen a területen is minden korábbinál jobban szolgálja a mentésben, megelőzésben résztvevők munkáját és ezáltal a szórakozók, bulizók kényelmét és biztonságát is.

A Helperek önkénteseiből álló járőrcsapatai a nap 24 órájában dolgoznak a Sziget fesztivál területén, és segítenek a bajbajutott fiataloknak, illetve megpróbálják megelőzni a bajt, beterelik a napról az ott elaludtakat, vizet osztanak a hőségben, vagy más módon segítenek.

A mai korszerű technológiák, mint az okostelefonok és az M2M alkalmazás használata gyorsabbá, hatékonyabbá teszi a munkát, amely minden fesztiválozó számára hasznos lehet.  Az M2M technológia és az IneTrack nyomkövető rendszer segítségével a Helper diszpécserek folyamatosan látják, hogy éppen merre járnak a járőrcsapatok és hívás esetén a legközelebbi egységet tudják a helyszínére küldeni. A technológiát a Helperek a Volt Fesztiválon és a Balaton Soundon is éles körülmények között tesztelték. A rendszer gyorsaságnak köszönhetően érkezhetett elsőként orvosi szakszemélyzet a Balaton Sound utolsó hajnalán történt vonatgázolásban életveszélyesen sérült fiatalemberhez is, aki végül a gyors és szakszerű ellátásnak köszönhetően túlélte a rettenetes balesetet. 

A Helperek Egyesület önkéntesei az építkezéstől a bontásig dolgoznak a Szigeten, majd áttelepülnek a nyár két hátralévő nagy fesztiváljára, a B.my.Lake-re és a Strand Fesztiválra, hogy ott folytassák hasznos munkájukat.

 



Az IneTrack nyomkövető rendszert a Helperek Egyesület járőrei okostelefonos alkalmazással használják, de ugyanez a technológiai megoldás támogatja a Cserhát Mentőkutyás Egyesület munkáját is. Ebben az esetben a Cserhát Mentőkutyás Egyesület által használt nyomkövető eszközök műholdas helymeghatározás alapján, a Vodafone Magyarország által biztosított SIM-kártyák segítségével, a szolgáltató GSM-hálózatán továbbítják aktuális helyzetüket egy központi számítógépbe.

A mentés irányítója mobilinternet-kapcsolaton keresztül táblagépével, vagy számítógépével a központi számítógéphez kapcsolódva, egy böngészőből elérhető alkalmazás segítségével bárhonnan képes folyamatosan követni a mentőcsapatok útját. Ily módon láthatja a már átfésült területet, és felmérheti, hogy merre érdemes folytatni a keresést. Mindez gyors döntést és reagálást tesz lehetővé, amelyen kritikus helyzetben akár élet és halál kérdése is múlhat. A fejlesztéseknek köszönhetően a Cserhát Mentőkutyás Egyesület hazánk legkorszerűbb eszközökkel felszerelt mentést végző civil szervezeteként működik.

 

Vissza