NanoSIM: elfogadva

Farkas Norman - 2012. június 3.

Az ETSI (European Telecommunications Standards Institute) pénteken rábólintott a nanoSIM-re, így hamarosan kezdetét veheti a minden eddiginél kisebb SIM kártyák hódítása.

Már bizonyos, hogy a nanoSIM forgalomba kerülhet, nem kell tovább várnunk az ETSI, vagyis az Európai Telekommunikációs Szabadalmi Intézet ezirányú döntésére. Ennek legfőképp az Apple örül. Hogy miért? Elsősorban azért, mert az ő nanoSIM tervét engedélyeztrék, másrészt az új, tovább zsugorított kártyahely bevetésével még több helyet tud megspórolni a jövőben megjelenő készülékeiben. A kisebb SIM foglalat használatával ugyanakkor bámely gyártó licenszdíjak fizetése nélkül élhet, még a nanoSIM szabványt ellenző és feleslegesnek tartó Nokia is.

A Fourth Form Factor (4FF) SIM szabvány szerint készült kártya, azaz a nanoSIM 12,3 x 8,8 x 0,67 milliméteres, s így 40 százalékkal kisebb, mint a manapság egyre elterjedtebb micoSIM, funkcionalítás terén viszont semmiben sem különbözik sem attól, sem pedig a hagyományos, 25 x 15 x 0,67 milliméteres társától.

Kulcsszavak: SIM, ETSI
Vissza