Optikai meghajtó tartalommegosztásra kihegyezve - Samsung SE-208BW

Kütyü Magazin - 2011. december 7.

Várhatóan hazánkba is megérkezik jövő év elején a koreai gyártó SE-208BW névre keresztelt optikai meghajtója, amely az optikai meghajtók között egyedülállóan, hálózati képességekkel rendelkezik, és akár a gyenge Wi-Fi jel felerősítésére is használható. A készülék elsősorban CD- és DVD-íróként funkcionál, azonban támogatja a DLNA-szabványt is, ennek köszönhetően DLNA-kompatibilis kütyüink képernyőjére varázsolhatjuk a meghajtón tárolt tartalmainkat.

A 380 grammos és 140 x 21,5 x 200 milliméteres eszköz Ethernetre csatlakoztatva vezeték nélküli hozzáférési pontként (AP) és jelismétlőként a gyenge Wi-Fi jel felerősítésére is használható.  A karcsú kivitelezésű, fényes bevonattal ellátott kiegészítő Allshare technológiával rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a rajta tárolt multimédiás tartalmak, filmek és zenék vezeték nélkül streamelhetők DLNA kompatibilis okostelefonra, táblagépre vagy például a számítógépre is. A DLNA-t támogató televízióknál a menün keresztül megtekinthető a meghajtó tartalma, ami egyúttal lejátszható, valamint CD-re és DVD-re is rögzíthető.

Az SE-208BW mindezek mellett intelligens adatmentési megoldást is kínál: a vezeték nélküli csatlakoztathatóságnak köszönhetően az okostelefonon vagy táblagépen tárolt tartalmak CD-re vagy DVD-re menthetők az asztali számítógép vagy a laptop bekapcsolása nélkül.

A meghajtó támogatja a Dynamic DNS szolgáltatást is, azaz önálló szerverként is működhet. Ehhez mindössze rá kell csatlakoztatni a külső merevlemezt vagy az USB meghajtót és az Internet LAN kábelt az SE-208BW-re, és már létre is jött a saját cloud, azaz felhő-alapú szerver.

A hibátlan CD és DVD írást biztosító Buffer Under Run technológiával felvértezett SE-208BW teljes mértékben kompatibilis a főbb operációs rendszerekkel, így a Windows 7-tel és a Macintosh OS X-el is.

A DVD-író a különböző lemeztípusok számára a következő írási sebességeket biztosítja: 24X CD-ROM, 24X CD-RW, 8X DVD±R, 5X DVD-RAM, 6X DVD+R Dual Layer, 6X DVD-R Dual Layer, 8X DVD+RW és 6X DVD-RW.

Az SE-208BW várhatóan 2012 elejétől érhető el hazánkban, várható ára egyelőre ismeretlen.

Vissza