Legó- és videókészítő pályázat gyerekeknek és fiataloknak

Kütyü Magazin - 2022. december 19.

2023-ban 20. alkalommal rendezik meg az Európai Unió tagállamaiban, így hazánkban is a Biztonságos Internet Napot (SID). A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, mint az európai Safer Internet Program (SIP) konzorciumvezetője, két pályázatot is kiírt az eseményhez kapcsolódva gyerekeknek. 

Az egyikben rövid videót kell a fiataloknak készíteniük, a másikban pedig egy jelenetet építeniük legóból – ez utóbbi a kisebbeknek is tökéletes feladat. Mindkét pályázat az internetbiztonsághoz, a világháló okos használatához kapcsolódik. A mögöttünk lévő években  fokozódott a gyerekek online jelenléte, ezzel párhuzamosan sajnos a virtuális térben elkövetett visszaélések, bűncselekmények is elszaporodtak. Éppen ezért most kiemelten figyelni kell a gyerekek „virtuális” biztonságára is! 

1. Videópályázat – Használd okosan a netet, és nyerj!

Nyertél már valaha azzal, hogy okosan internetezel? Most itt a lehetőség!

Az elmúlt években arra kértünk Titeket, hogy hívjátok fel társaitok figyelmét a biztonságos internethasználatra, és váljatok az „internet ászaivá”. A mostani pályázatunkban arra buzdítunk Titeket, hogy mutassátok meg – a biztonságos internethasználat szabályait betartva –, milyen jó dolgokra használható a világháló, és hogyan segíthet a mindennapokban.

Készítsetek önállóan egy barátaitoknak, kortársaitoknak szóló, meggyőző, minimum 15 – maximum 30 mp-es rövid videót arról, hogy a veszélyek mellett milyen hasznos dolgokra (pl.: tájékozódás, kapcsolattartás stb.) használható az internet! A videó bármilyen platform segítségével elkészíthető. A szakmai zsűri a kreativitást is pontozza!

Terjedelem: a videó hossza min. 15-max. 30 mp lehet

Beküldési mód: elektronikusan, a sid2023@gyermekmento.hu e-mail címre, a videó linkjének beküldésével

Beküldési határidő: 2023. január 15., éjfél

Kik jelentkezhetnek?

  •  13-15 évesek
  •  16-18 évesek

Egyéni díjazás a fenti két korcsoport szerint:

A beérkezett videókat a fenti két korcsoporton belül szakmai zsűri bírálja el. Az első hét helyezett értékes ajándékokat kap, valamint meghívást az Európai Unió tagállamaiban immáron 20. alkalommal megrendezendő Biztonságos Internet napra (SID), ahol izgalmas programokkal várjuk őket.

A részletekről a győzteseket időben értesíteni fogjuk! A legjobb videókat később, a Safer Internet Program (SIP) keretében felvilágosító, figyelemfelkeltő céllal szeretnénk használni, terjeszteni, erről beleegyező nyilatkozatot fogunk kérni az alkotóktól. 

 

2. Légy az internet ásza, és alkoss legóból!

Készítsd el legóból a Google Interland játékát, és nyerj értékes ajándékokat! Mutatjuk, hogyan!

Ismeritek a Google „Legyél az internet ásza!” program Interland online társasjátékát? Az Interland szórakoztatva oktatja a gyerekeket a biztonságos internethasználat praktikáira, a játék a saferinternet.hu oldalon érhető el.

Készítsetek akár önállóan, akár csoportosan legóból egy olyan építményt, jelenetet stb., amely az Interland játékról eszetekbe jut! A szakmai zsűri a kreativitást is pontozza!

Beküldési mód: elektronikusan, a sid2023@gyermekmento.hu e-mail címre, az alkotásról készült fénykép beküldésével

Beküldési határidő: 2023. január 15., éjfél

Kik jelentkezhetnek?

  • Általános iskola alsó tagozatos tanulói (1-4. évfolyam)
  • Általános iskola felső tagozatos tanulói (5-8. évfolyam)
  • Középiskolai tanulók (9-12. évfolyam)

Díjazás a fenti három korcsoport szerint:

A beérkezett műveket a fenti három korcsoporton belül szakmai zsűri bírálja el. Az első hét helyezett értékes ajándékokat kap, valamint meghívást az Európai Unió tagállamaiban immáron 20. alkalommal megrendezendő Biztonságos Internet napra (SID), ahol izgalmas programokkal várjuk őket.

A részletekről a győzteseket időben értesíteni fogjuk!

A legjobb alkotásokat később, a Safer Internet Napon (SID) ki fogjuk állítani.

A jelentkezési lapon kívül kérjük, hogy minden pályázó küldje vissza a hozzájárulási nyilatkozatot is! 

További információ a pályázattal kapcsolatban: sid2023@gyermekmento.hu vagy a +36 70 708 0573 

További információ a Legyél az Internet Ásza programról: www.saferinternet.hu/legyel-az-internet-asza

Vissza