5G-s fejlesztés hallássérülteknek

Kütyü Magazin - 2022. június 16.

Egyedülálló 5G alapú fejlesztést mutatott be a Vodafone a Music Not Impossible csapattal közösen: egy úgynevezett haptikus eszköz segítségével, siket és nagyothallók zenerajongók példanélküli élőzenei élményben részesülhetnek. A fejlesztés a dél-londoni Mighty Hoopla zenei fesztiválon debütált a világhírű Jessie Ware koncertjén, amelyen egyúttal osztatlan sikert aratott mind az eszköz használói, mind a fellépők körében.

A Vodafone és a Music Not Impossible innovációja a haptikus (tapintásalapú) technológián alapul, melynek köszönhetően az eszköz viselői a csuklójukon, bokájukon és felsőtestükön elhelyezett szenzorokon keresztül érkező rezgések segítségével képesek érzékelni a zenét. Ehhez hasonló fejlesztéssel sokan kísérleteztek, azonban a Vodafone a világon elsőként hozott olyan fejlesztést, amely nemcsupán a hallott zene lüktetését, de a tömeg hangulatát is képes átadni. A zene és a tömeg rezgéseit szenzorok rögzítik és küldik tovább a jelet az eszközre, melynek viselője azt rezgések formájában – az 5G hálózat rendkívüli sebességének köszönhetően – valós időben érzékelhetik.

 

Rendkívül pozitív volt a Vodafone és a Music Not Impossible innovációjának fogadtatása – Kyle Springate, egy korábban súlyos halláskárosodást szenvedett fesztiválozó, aki kipróbálta az eszközt, úgy fogalmazott: „Egy ilyen nagy és hangos tömegben általában nem lehet hallani az éneklést és ha az előadó száját eltakarja a mikrofon, szájról sem lehet olvasni. Az eszköz viselésével sokkal könnyebben tudtam követni a dalokat, és amikor a tömeg tombolt, én is mindent érzékeltem. Eufórikus érzés volt!"

 

 

Az eszköz debütálása kapcsán Jessie Ware világhírű énekes és dalszerző így vélekedett: „Amikor először hallottam erről a technológiáról, teljesen lenyűgözött, az eszközt kipróbáló rajongók reakcióit látni pedig hihetetlen élmény volt. A zene mindenkié, csodás dolog, hogy siket és nagyothalló zeneszerető emberek is megtapasztalhatják az élőzene nyújtotta élményt – bízom benne, hogy a jövőben minél több fellépésemen használhatók lesznek ezek az eszközök".

Nem ez az első alkalom, mikor a Vodafone az 5G technológia társadalmilag hasznos felhasználás keresi. Az infótechnológiai vállalat volt Magyarországon az első, aki továbbított röntgenfelvételt 5G hálózat segítségével, sőt, hazánk első 5G koncertjét is a Vodafone jegyzi.

Vissza