Elindult az NMHH készülékcsere-programja

Kütyü Magazin - 2022. február 14.

Ötmilliárdos keretből indult el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mobilkészülék-csere programja február 14-én. Az összegből negyedmillió használatban lévő 3- és 2G-képes mobiltelefon cserélhető le a mobilinternetezésre alkalmas minimum 4G-képes készülékre. A hatóság tematikus aloldalán térképen kereshető a közel 700 regisztrált üzlet, az igénylés folyamatán pedig kisfilm vezeti végig az érdeklődőket. Pontokba szedtük a legfontosabb információkat.

Az elsőrangú hazai 4G-hálózatok és az ezeket kihasználó okostelefonok széles körű terjedése miatt a hazai távközlési szolgáltatók várhatóan 2023-ra lekapcsolják a 3G-mobilhálózatot. Emiatt számos régebbi készüléktípuson elérhetetlenné válik a mobilnet. Az átállást az NMHH készülékcsere-támogatási programmal segíti: a használatban lévő 3G-képes készülékek minimum 4G-képes telefonra való cseréjét bruttó 20 ezer forinttal támogatja maximum bruttó 120 ezer forintos készülék vásárlása esetén. A kizárólag 2G-képes mobilok cseréjére május 9. után lesz lehetőség, amennyiben még rendelkezésre áll keretösszeg.

„Igyekszünk megkönnyíteni az igénylők dolgát” – mondta el Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese. „Az NMHH tematikus oldalán, a netrefel.hu weboldalon elérhető térképen az érdeklődők a település vagy irányítószám beírásával kereshetik ki a hozzájuk legközelebbi programban részt vevő üzleteket, és azok adatait. Az oldalon egy általános információkat tartalmazó és az igénylési folyamatot részletesen bemutató kisfilm is elérhető.” 

 

 

Készülékcsere országszerte percek alatt

Miután az igénylő a programban részt vevő hétszáz kereskedelmi pont közül kiválasztotta a számára legkedvezőbb üzletet, a régi készüléken kívül már csak személyi igazolványát és lakcímkártyáját kell magával vinnie. Az üzletben a kereskedő a régi telefon IMEI száma alapján ellenőrzi, hogy az igénylő jogosult-e a támogatásra, majd felveszi a személyes adatokat: ellenőrzi az igénylő személyi igazolványát és lakcímkártyáját. Ezután a vásárlónak nyilatkoznia kell arról, hogy mielőtt leadja a telefont, törölt róla a használat során keletkezett minden személyes adatot. Ezután következik a kiválasztott, maximum 120 ezer forintos új készülék megvásárlása, amihez 20 ezer forintos támogatást nyújt az NMHH. Mindez várhatóan 15-20 percet vesz igénybe. 

Indulás előtt

Érdemes otthon, indulás előtt átnézni a kereskedők kínálatát, ismerkedni a készülékekkel a gyorsabb választás érdekében. A netrefel.hu oldalon a készülékválasztásban is segít a hatóság. Aki személyesen nem tudja elintézni a készülékcserét, meghatalmazást adhat bármely ismerősének, családtagjának vagy akit segítőjének elfogad (a formanyomtatvány a netrefel.hu weboldalról vagy a programot megvalósító Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség pályázati oldaláról, a mobilcsere.nffku.hu oldalról is letölthető). 

Mivel a régi készülékeket le kell adni a biztonságos és környezettudatos megsemmisítés érdekében, fontos a régi telefon felkészítése, a telefon személyes adatainak (névtár, kényképek, jegyzetek) lementése, a SIM-kártya, és ha van, az SD-kártya eltávolítása. Erről szintén részletes, készüléktípusokra bontott útmutató olvasható a netrefel.hu-n. A személyes adatok törléséről az igénylőnek a vásárláskor nyilatkoznia kell. 

Hogyan számoljunk G-ket, avagy melyik telefon cserélhető? 

A 3G-hálózatok kivezetése Európa több országában napirenden van. A hazai mobil szolgáltatók már megkezdték a folyamatot. A kommunikációs lépések mellett már egyéb lépéseket is tettek, és várhatóan 2023 első felére már nem lesz elérhető a 3G Magyarországon. A 2G-hálózat továbbra is biztonságosan elérhető, a közeljövőben nincs szó a kivezetéséről. A támogatást ezért elsősorban a 3G-s készülékek cseréjére lehet igénybe venni, de a kerettől függően a 2G-s telefonok is sorra kerülhetnek május 9-től a 3G-képes készülékek mellett. Aki nem biztos a készülék hálózati képességében, ezt könnyen ellenőrizheti. A netrefel.hu  információs oldalon az NMHH összeállította a közel száz leggyakoribb 3G-s készülék listáját. Az itt szereplő aktív készülékek tulajdonosai jogosultak a támogatásra.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ma induló mobilkészülék-csere támogatási programja 2022. július 17-ig vagy a keret kimerüléséig tart. A hírközlési hatóság kiemelten fontosnak tartja, hogy a technológiaváltás ne érje hátrányosan a fogyasztókat, ezért indította el a programot az Innovációs és Technológiai Minisztériummal partnerségben. A program kivitelezését a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. valósítja meg.

Vissza