VR szemüveg és program segíti a gyerekek gyógyulását

Kütyü Magazin - 2021. szeptember 27.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Vodafone VR program: immár a Bethesda Gyermekkórház égési és sebészeti osztályain is tesztelik a VR szemüvegeket és az azokon található virtuális kalandjátékot. Ezzel újabb felhasználási területekre terjesztik ki a programot: az égési sérült gyerekeket ápoló osztályokon a VR kalandjáték eltereli a figyelmet a kötéscsere okozta fájdalomról, míg a sebészeti osztályokon a műtét előtt jelentkező szorongás oldásában tölt majd be fontos szerepet a technológia.

Dr. Erdős Sándor 2017-ben hívta életre az OncoVR programot és kalandjátékot, amely egy egyedi fejlesztésű VR program dedikáltan egészségügyi felhasználásra. A kalandjáték során átélt interaktív feladatok elvonják a gyermekek figyelmét a mindennapi nehézségekről, ezáltal a program csökkenti az orvosi kezelések során jelentkező szorongásos tüneteket, továbbá hozzájárul a gyerekek betegséggel való pszichés megküzdéséhez. 

Ez a nagyszerű ötlet találkozott egy újabb segítő gondolattal: a Bethesda Gyermekkórház égési osztályán is tesztelik a VR szemüvegeket és az azokon megélhető virtuális világot. Ezzel újabb felhasználási területekre terjesztik ki a programot: az égési sérült gyerekeket ápoló osztályokon a VR kalandjáték tereli el a figyelmet a kötéscsere okozta fájdalomról, hozzájárulva ezáltal a beavatkozások gyógyszerigényének csökkentéséhez.  A sebészeti osztályon pedig a műtét előtt jelentkező szorongás oldásában játszhat fontos szerepet a technológia. A Bethesda Gyermekkórház osztályain egy virtuális térben személyesen megélhető mesefilmet fognak használni, ami látványos animációs elemekkel ragadja meg a gyermekek figyelmét. 

„A virtuális valóság használata tartósan kórházban fekvő, főként daganatos gyermekeknél már jól ismert az OncoVR számára. Ezért rendkívül izgalmas új területeket felfedezni. Az fájdalomról történő figyelemelterelés és a műtét előtti szorongásoldás VR segítségével már jól ismert a nemzetközi tudományos irodalomban. Örömteli, hogy a Vodafone Alapítvány segítségével itthon is kipróbálhatjuk, hogyan vizsgáznak a VR szemüvegek az égési és sebészeti osztályon.” – mondta Dr. Erdős Sándor, az OncoVR alapítója és a Vodafone Digitális Kórházi Angyala.

„A kórházi felvételt igénylő égéssérült gyermekek száma éves szinten közel háromszázra tehető, míg az ambuláns megjelenések száma eléri a több ezret. Betegeink 0-24 órában, az ország egész területéről érkeznek kórházunkba, akik olykor hónapokig tartó, rendszeresen kötözést igényelnek, mely komoly fájdalmakkal járhat. Azon gyermekek számára, akiket altatás nélkül tudunk kezelni, a fájdalomcsillapítás kardinális kérdés, melyben a gyógyszeres kezelés mellett a kiegészítő lehetőségeknek kiemelkedő szerepe van. Ebben nyithat nagyszerű és újszerű lehetőségeket a VR szemüveg alkalmazása a figyelemelterelés és különböző jótékony sugallatok által, ilyen lehet például az égett gyermek behelyezése egy hűsítő, nyugtató világba." - vallja dr. Bene Ruzsena, a Bethesda Gyermekkórház Égéscentrumának osztályvezető főorvosa.

Vissza