Szabadulj meg a rossz szokásoktól!

Kütyü Magazin - 2020. december 13.

Bár a hazai téli időjárás egyre inkább mellőzi a havat, a mínuszok és csapadék okozta kellemetlenségekkel továbbra is számolnunk kell. Ilyenkor nem csak a szabályok betartása, de a személyes hozzáállás is rendkívül fontos. A Mio most hasznos tippekkel és közkedvelt fedélzeti kamerákkal segít, hogy télen is biztonságban érjünk haza.

1. Ne halogasd a gumicserét!

Ugye Te sem mész el otthonról megfelelő lábbeli nélkül? Akkor az autódnak se hagyd, hogy továbbra is nyári gumiabroncsokkal furikázzon! A téli gumikat akkor ajánlott feltenni, amikor a hőmérséklet tartósan 7 fok alá csökken, ez pedig, az előrejelzések alapján, igencsak jellemző lesz. A hideg hónapokra ajánlott abroncsok erősebben tapadnak a fagyos aszfalthoz, így nem csak a féktáv, de ezzel együtt a balesetek esélye is csökken.

2. Szerezd be a szezonális kiegészítőket!

A fenti hasonlatnál maradva, a megfelelő cipőhöz megfelelő kiegészítők is járnak: fagyálló hűtőfolyadék és szélvédőmosó, megfelelő állapotú ablaktörlők, jégoldó spray és jégkaparó. Az egyéb kötelező tartozékokon kívül télen érdemes az autóban tartani egy pár kesztyűt, néhány meleg pokrócot, elemlámpát, telefontöltőt, és jelen helyzetben bizony egy maszkot is, hiszen nem tudni, utazás közben be kell-e térni valahova.

3. Ne hajts túl gyorsan!

A sebességhatár túllépése a balesetek egyik leggyakoribb oka. Egy igazi téli napon előfordulhat, hogy a hirtelen leeső hótól nem látjuk a sebességkorlátozást jelző táblát. Ilyenkor nyugodtan rábízhatjuk magunkat a MiVue kamerák Smart Alert funkciójára, ami azonnal figyelmeztet, ha túlléptük a megengedett sebességet. Nem is beszélve arról, hogy télen meg sem kell szegni a szabályokat ahhoz, hogy baj történjen. Attól, hogy egy 90-es tábla mellett haladunk el, nem feltétlenül kell 90 km/h-s sebességgel menni. Ez a szám az optimális időjárási feltételekhez lett igazítva, a jeges, csúszós út azonban semmiképp sem nevezhető optimálisnak. 

4. Ne tapadj rá az előtted haladóra!

Sosem jó ötlet, különösen nem télen! A havas, jeges úton való fékezés hosszabb ideig tarthat, még megfelelő abroncsokkal is, mint a száraz aszfalton. Ha egy előtted haladó autó hirtelen megáll, akkor időt kell adnod, először saját reakciódnak, majd a fék fogásának is. Pár pillanat csupán, de életeket menthet, épp ezért a Mio több kameráját is ráfutásos ütközésre figyelmeztető rendszerrel (FCWS) szerelte fel, így az eszköz azonnal jelez, ha az autónk az előttünk haladótól kevesebb, mint 15 méter, vagy kevesebb, mint 1,5 másodpercnyi távolságra van.

5. Vedd figyelembe az időjárási viszonyokat!

Nem szabad elfelejteni, hogy télen a csúszós utakon kívül a megváltozott látási viszonyokkal is számolni kell. Csökken a napsütéses órák száma, viszont többször vezetünk sötétben, felhős, ködös időben. Ilyenkor előfordulhat, hogy észrevehetetlenek a felfestett jelzések, amik segíthetnék a tájékozódást. Ahhoz, hogy minimalizáljuk a balesetek lehetőségét, a fenti pontok betartása mellett nagy segítséget nyújthatnak a MiVue kamerák sávelhagyásra figyelmeztető rendszerei (LDWS), így időben korrigálhatók a manőverezési hibák. Ha pedig akár útközben, akár parkolás során mégis baleset történne, a kamera felvétel alapján mindig tudni fogjuk, pontosan mi történt és ki a felelős érte.

 

Erre is figyelj oda:

  • Indulj el időben! Egy valódi téli reggelen a hó letakarítása vagy a jég leolvasztása bizony hosszú perceket vehet igénybe, amit sokan útközben akarnak behozni. Inkább kelj fel hamarabb vagy számold bele ezt is a menetidőbe, hogy biztonságban elérd az úticélodat. 
  • Ne nyomkodd a telefonod útközben! Ez egyébként is szabályellenes, ilyenkor pedig különösen életveszélyes. Készítsd el az útitervet még otthon, ebben nagy segítségedre lesznek a Mio navigációs eszközei, az üzenetek pedig akkor is ott lesznek, amikor hazaérsz.
  • Különösen az ünnepi időszakban előfordulhat, hogy a csomagokat az utastérben szállítjuk, ami egy hirtelen fékezésnél rendkívül balesetveszélyes lehet, ezért a táskákat és ajándékokat mindig tedd a csomagtartóba! 
  • Mindig legyen elég az üzemanyag, hogy akkor is kitartson, ha baleset miatt csak araszolva tudsz haladni, és fűtést se kelljen leállítani!

Vissza