Profi konferenciabeszélgetések otthonról

Kütyü Magazin - 2020. november 29.

Idén tavasszal kénytelenek voltunk a nappaliba költöztetni munkaállomásainkat, az elmúlt időszakban azonban úgy tűnik, egy kicsit hosszabb távra kell berendezkednünk, mint azt gondoltuk. Az ősz és a tél ráadásul tipikusan a rendezvények, konferenciák időszaka, amiket most online események, webkonferenciák és videobeszélgetések váltanak majd fel. Érdemes ezért egy kicsit újragondolnunk az otthoni irodánkat, mégpedig a vizualitás szempontjából. Az LG szakértői most összegyűjtötték, hogyan tehetjük élő közvetítésekre és videokonferenciákra is alkalmassá magunkat és a házi irodánkat.

1. Árulkodó háttér

Sokat elárul rólunk, hogy milyen környezet vesz körül minket: ugyan nem érdemes teljesen steril környezetet kialakítani egy videóhíváshoz, a személyes tárgyakat mégis ajánlott inkább eltávolítani a háttérből. Az ágy, ágynemű vagy a szétdobált, mosatlan ruhák látványát jobb, ha nem osztjuk meg szakmai partnereinkkel. Ha valamivel viszont szeretnénk feldobni a környezetet, amiben lebonyolítjuk a virtuális megbeszélést, nagyon jó lehetőséget biztosítanak a szobanövényeink, vagy a falon lógó képek, dekorációk. Bár egy szép függöny elsőre jó háttérválasztásnak tűnhet, a hátulról beszűrődő fények sötétíteni fogják a kamerában megjelenő képünket, így ezt célszerű elkerülni. Ha pedig még így sem találjuk a megfelelő és profinak tűnő helyet a videózásra, a különféle web-meeting programok digitális hátterei között jobbnál-jobb opciókat találunk.

 

2. Így fogunk jól kinézni a kamerán

A home office időszak kezdetén valószínűleg mindannyian beleestünk abba a hibába, hogy a beszélgetés tartalma helyett inkább azt vizsgáltuk, vajon furcsán nézünk-e ki a kameraképen. A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk az, hogy a kameránk nem szemmagasságban vagy afölött, hanem lejjebb van – ez ugyanis már rögtön eltorzítja az arcunkat. A legtöbb laptop beépített kamerát kapott, ezek azonban egyrészt jellemzően kevésbé jó képet adnak, mint egy külső eszköz, másrészt így a gép elhelyezése fogja meghatározni a kameránk pozícióját is. Érdemes ezért monitorra szerelt webkamerát használnunk vagy megemelnünk a laptopunkat, hogy a kamera az arcunkkal egyvonalban legyen, utóbbit speciális állvány vagy talp hiányában megtehetjük akár könyvek segítségével is. 

3. Megvilágítás

A megfelelő megvilágítás a profi hatás legfontosabb eleme. Ha van kifejezetten erre a célra gyártott fényforrásunk, helyezzük el a monitor egyik, vagy ideális esetben mindkét oldalán, szemmagasság felett. A sima, szűrő nélküli asztali lámpákat viszont ne használjuk konferenciabeszélgetésekhez, hiszen ezek fénye általában túl erős a kamerának. Ha kellemes, hideg szórt fényre vágyunk, egy apró trükköt is bevethetünk: ha a laptopunk felett monitort is használunk, nyissunk meg ezen egy világos ablakot – például egy üres word dokumentumot – amivel a profi, kifejezetten webkamerákhoz tervezett lámpákhoz hasonló fényt kapunk. „A monitorok természetesen elsősorban nem fényforrások, de igen hasznos segítséget nyújthatnak a konferenciabeszélgetésekhez egy laptop kiegészítőjeként. A képernyőn kiterjesztett módban például zavartalanul tudunk olvasni akár olyan dokumentumokat, amelyek fontosak az értekezlet szempontjából anélkül, hogy ahhoz át kellene lépnünk a videóhívásból a másik ablakba, ilyen esetekben különösen nagy segítséget nyújthat egy UltraWide monitor” – mondta el Orémus Eszter, az LG IT termékekért felelős marketing menedzsere. „Otthoni munkához kifejezetten kényelmes funkciókat kínálnak az ergonomikus kialakítású Ergo monitorok, melyek speciális állványukkal szinte bármilyen pozícióban kényelmesen elhelyezhetők az íróasztalon. ”

 

4. Technikai problémák

Az online konferenciák közben adódó problémák oka gyakran a számítógép gyenge teljesítménye vagy az ingadozó internetkapcsolat. Ezek megelőzéséért a videóhívások előtt érdemes megnyitni a feladatkezelőt és bezárni minden olyan nem feltétlenül szükséges programot, amelyek jelentősen lassítják a gépet. Könnyen kideríthetjük azt is, hogy megfelelő-e az internetkapcsolatunk és sávszélességünk egy konferenciahívás lebonyolításához. Ehhez nyújt segítséget a Speedtest, amellyel másodpercek alatt kapunk pontos adatokat arról, hogy ténylegesen milyen hálózat áll rendelkezésünkre. Hiába a nagy sávszélesség, ha a Wi-Fi jelerőssége nem elég, hogy elérjen abba a szobába, ahonnan csatlakoznánk a videóhíváshoz. A routerek jelentős része már kétféle frekvencián képes működni: 5GHz-en nagyobb sávszélességet, de kisebb elérési távolságot biztosít, míg 2,4GHz-en pedig nagyobb hatótávolságú, lassabb internetet kapunk. Mindkét frekvencián érdemes tesztelni a kapcsolatot, majd kiválasztani a nekünk megfelelő opciót.

5. Digitális trükkök

A legtöbb web-meeting program automatikusan beállítja a mikrofon jelerősségét a visszhang elkerüléséért, így viszont könnyen előfordulhat, hogy a hívás többi résztvevőjének túl halk lesz a beszédünk. Érdemes kísérletezni és megtalálni az optimális jelszintet az eszközünkhöz, illetve ne felejtsük el ellenőrizni a számítógépünk saját mikrofon-beállításait sem. Elvonhatja a figyelmünket továbbá, ha a kameránk képét is szeretnénk bevonni egy prezentációba és fordítva látjuk gesztusainkat a képernyőn. Előadásoknál hasznos funkció a tükröződés beállítása, így az a kezünk fog emelkedni a videón, amelyiket valóban felemeljük.

Vissza