Hatékony és automatizált kapumozgatás korszerű technológiával

Kütyü Magazin - 2020. október 9.

A kapumozgatás távolról történő vezérlése vagy éppenséggel az automatizálása sok esetben nem opcionális kérdés ma már, hanem sokkal inkább elengedhetetlen. A bejegyzésben részletesen meg is nézzük azt, hogy milyen technológiával és eszközökkel lehet manapság megvalósítani a kapumozgatás gépesítését.

A kapu mozgatását segítő modern megoldások

Külön dolog a vezérlés, és teljesen más történet a kapu mozgatása. Egy-egy tolóajtó vagy bármilyen más kapu sokszor viszonylag nagy önsúllyal rendelkezik, ezért a nyitásához és zárásához mindenképp nagyobb fizikai erő kifejtésére van szükség.

Ennek megfelelően olyan karos vagy egyéb motoros és elektronikus megoldásokra van szükség, amely képes megvalósítani a kapu mozgatását. Talán a leginkább felhasználóbarát opciónak azok a komplett szettek számítanak, amelyek az automatizált kapumozgatáshoz szükséges minden egyes kelléket tartalmaznak.

Egy-egy ilyen szett beszerzését követően gyakorlatilag nincs is más teendő, mint beüzemelni a komplett felszerelést, hogy a kapumozgatás máris lényegesen egyszerűbben működjön.

A kapu távvezérlése ezekkel az eszközökkel valósítható meg hatékonyan

Amikor sikerült megvalósítani a kapumozgatás gépesített változatát, akkor foglalkozhatunk magával a vezérlés kérdésével. Az alapvető cél értelemszerűen itt is az, hogy a mozgatás minél egyszerűbben és kényelmesebben legyen megvalósítható.

Ehhez egyrészt a kaput el kell látni a hozzá tartozó érzékelővel, majd pedig minden egyes felhasználó számára biztosítani kell a működtetést segítő kapcsolókat, illetve egyéb távvezérlést segítő megoldásokat.

A manapság beszerezhető távkapcsolók egészen kicsi, mintegy kulcstartónyi mérettel rendelkeznek, és viszonylag nagyobb hatótávolságból képesek megoldani a kapumozgatást. Felhasználói szempontból tehát tökéletes választást kínálnak.

Ezeken a területeken lehet kimondottan hasznos az automatizált kapumozgatás

Elsősorban olyan környezetben van magasabb hozzáadott értéke a kapumozgatás automatizált változatának, ahol viszonylag gyakran halad át autós forgalom. Az automatizáció segítségével nemcsak gyorsabb és hatékonyabb, hanem sokszor emberi munka nélkül is megvalósítható a kapu nyitása és zárása.

Irodaházak, gyárépületek, ipari telephelyek, nagyobb kereskedelmi vagy logisztikai egységek, de akár társasházak közvetlen környezetében is abszolút meglehet a létjogosultsága egy-egy ilyen megoldásnak.

De a bevásárlóközpontok, plázák, mélygarázsok és autóparkolók esetében is mindenképpen javasolt hosszabb távon a fejlett automatizáció alkalmazásában gondolkodni. Elvégre a kapumozgatást segítő modern elektromos eszközök segítségével mindez eredményesen valósítható meg manapság.

 
Vissza