Neked csak egy fiókban lapuló mobil, másnak egy lehetőség

Kütyü Magazin - 2020. október 2.

A közelmúlt soha nem tapasztalt méretű digitális összefogása megmutatta, milyen sok mindenre vagyunk képesek együtt, egymásért. Az ilyen kezdeményezések sorát folytatja a Magyar Telekom most induló Mobildonor Programja. A program az otthon kallódó okostelefonok összegyűjtésével segít rászoruló családoknak, hogy ők is beléphessenek a digitális világba.

2020-as adatok szerint már mintegy 5,19 milliárd felhasználónak van mobiltelefonja. Bár ez a szám soknak tűnik, valójában még mindig csupán a világ népességének 67 százaléka rendelkezik valamilyen telefonálásra alkalmas, hordozható digitális eszközzel.*  Pedig az elmúlt időszak Magyarországon is rávilágított arra, hogy a digitalizáció mára az életünk elengedhetetlen tartozéka: segít a mindennapok menedzselésében, és képes arra, hogy még a bezártságban is kinyissa számunkra a világot. Emiatt is fontos, hogy senkit ne engedjünk lemaradni és minél több felhasználó számára tegyük hozzáférhetővé az internet eléréséhez szükséges eszközöket.

A tavaszi karanténidőszakban a digitális összefogással nemcsak ismerőseinknek, szeretteinknek, hanem hátrányos helyzetben lévő társainknak is segítettünk. Projektek szerveződtek az online oktatás támogatására, a digitális eszközök gyűjtésére és azok eljuttatására olyanoknak, akik helyzetük miatt nem fértek hozzá a megfelelő készülékekhez. A Magyar Telekom szorgalmazza és támogatja, hogy ezek a fontos társadalmi problémákat enyhítő kezdeményezések közös erővel folytatódjanak, sőt, maga is életre hív olyan programokat, amelyek a közösség erejét kihasználva segítik a rászorulókat.

Az egyik ezek közül a most induló Mobildonor Program, amely rászorulókhoz juttat el okostelefonokat. Ahogy Gerencsér Balázs, a programban partnerként résztvevő NIOK Alapítvány ügyvezető igazgatója fogalmaz: „Mi testközelből tapasztaljuk, milyen hátrányok érik azokat, akiknek nincs egyetlen digitális eszköze sem. A karanténidőszak alatt az alapvetően digitális csatornákra kitalált távoktatás ment ilyen családokban sokkal nehezebben, de a munkakeresést például folyamatosan akadályozza. Ezért is fantasztikus, hogy mekkora társadalmi összefogás, adakozó szándék mutatkozott meg az utóbbi időben.”

A Mobildonor Programba jelentkezők felajánlhatják a használaton kívüli, de még működőképes okostelefonjukat egy rászorulónak, így Mobildonorokká válhatnak. Azzal, hogy új életet adnak egy régi készüléküknek, és eladományozzák azt egy hátrányos helyzetben lévőnek, ténylegesen megváltoztathatják valaki életét. 

A Mobildonor Program célja, hogy összegyűjtsön 300 működőképes okostelefont. A telefonok a kezdeményezés szakmai partnerén, a NIOK Alapítványon keresztül jutnak el majd folyamatosan új tulajdonosaikhoz, akik előre meghatározott pályázati szempontok alapján lesznek kiválasztva. A Telekom minden arra alkalmas használt telefonért futárt küld, a begyűjtött készülékeken pedig elvégzi a szükséges, apróbb javításokat és szükség esetén az adatmentesítést is.

Szabó Béla, a Magyar Telekom kommunikációs igazgatója elmondta, a cég életében nem véletlenül a használt készülékek gyűjtésével folytatódik a korábban megtapasztalt összefogás: „A Magyar Telekom már tavasszal bizonyította, hogy az emberek akkor is számíthatnak rá, amikor olyan kihívások elé állítja őket az élet, melyekkel nem egyszerű megbirkózni. Az év eleji vírushelyzet egyértelműen rávilágított arra, hogy milyen sokan kénytelenek digitális lemaradásban élni az országban, hogy rengetegen nem férnek hozzá az online világ lehetőségeihez. Nagyszerű kezdeményezések indultak el akkor, melyeket vétek lenne elengedni. Ilyen volt például a használt készülékek gyűjtése és adományozása is. Itt a lehetőség, hogy együtt folytassuk ezt a példátlan összefogást, és hogy elérjük: senki ne szoruljon ki a digitális világból csak azért, mert nem rendelkezik megfelelő okoseszközzel!”

______________

* Datareportal: Digital 2020:global digital overview https://datareportal.com/reports/digital-2020-july-global-statshot

Vissza