A Lufthansa Csoport Európán belül közlekedő gépein is elérhető már a fedélzeti internet

Kütyü Magazin - 2017. május 3.

Korlátlan webböngészés és streaming szolgáltatások érhetők el a Lufthansa és az Austrian Airlines számos európai járatának fedélzetén. Az internet néhány héten belül a Eurowings járataival repülő utasok számára is hozzáférhető lesz. 

Eddig a Lufthansa A320-as flottájának 19 gépét, az Austrian Airlines 31 gépét és a Eurowings 29 gépét szerelték fel a szolgáltatáshoz szükséges wifi-technológiával és műholdas antennákkal, további gépeknél pedig jelenleg zajlanak a munkálatok. A nagy sebességű technológiát sikeresen tesztelték az elmúlt hónapokban mind a Lufthansa, mind pedig az Austrian Airlines járatain.

Az internethez az utasok egyszerűen, wifin keresztül, saját mobileszközükről férnek hozzá. A kínálatban üzenetküldési szolgáltatás, webböngészés, sőt még videóstreaming is szerepel. Az utasok háromféle szolgáltatáscsomag közül választhatnak: a FlyNet Message csomag három, a FlyNet Surf csomag hét, a FlyNet Stream csomag pedig tizenkét euróba kerül a Lufthansa járatain. Az Austrian Airlines ugyanezeket a szolgáltatásokat fogja kínálni, azonos áron – myAustrian FlyNet Message, myAustrian FlyNet Surf és myAustrian FlyNet Stream néven. Az utasok bankkártyával vagy fizetési szolgáltatásokon (pl. PayPal) keresztül fizethetnek az internetért. Hamarosan a törzsutasprogram terhére illetve roamingpartnereken keresztül is igénybe vehetik a szolgáltatást.

 

 

A Lufthansa Csoport légitársaságai és technológiai partnerük, az Inmarsat a legfejlettebb szélessávú műholdas technológiát (Ka-Band) használják az internethozzáférés biztosítására, amely problémamentes és megbízható lefedettséget biztosít a rövid és közepes távú járatokon az Inmarsat Global Xpress (GX) hálózatán keresztül. Az Inmarsat internetszolgáltató partnere a Deutsche Telekom. A rendszerek és a komponensek felszereléséért, a szükséges légi közlekedési előírások betartásáért és a kötelező engedélyek megszerzéséért a Lufthansa Technik felel. Az Airbus A320 flotta gépeit folyamatosan szerelik fel a szükséges technológiával a Lufthansa Csoport légitársaságainál (Lufthansa, Austrian Airlines és Eurowings). A fedélzeti internetcsatlakozáshoz szükséges infrastruktúrát a Lufthansa Systems biztosítja. Ennek része a fedélzeti hálózat üzemeltetése – a wifi igénybevételének műszaki előfeltétele – csakúgy, mint az egyes légitársaságok internetes portáljának működtetéséhez szükséges szoftverek biztosítása. Az utasok ezen a portálon keresztül férnek hozzá a hálózathoz.

 

 

 

A Lufthansa mindig is élen járt a fedélzeti digitalizációban. 2003. január 15-én a világ légitársaságai közül elsőként kínált internethozzáférést nagy távolságú kereskedelmi járatain. A műszaki szempontból teljesen megbízható és az utasok között is egyre népszerűbb szolgáltatást 2006-ban meg kellett szüntetni, mivel a Connexion by Boeing műholdszolgáltatás kivonult a piacról. 2010 decemberében a Lufthansa szintén elsőként vezette be a szélessávú internethozzáférést interkontinentális járatain. A FlyNet 2015 júniusa óta elérhető a Lufthansa flottájában üzemelő 107 nagy távolságú repülőgépen. A Eurowings 2015 végétől kínál fedélzeti internethozzáférést valamennyi nagy távolságú járatán. A Boeing 777 üzembe állítása óta a SWISS is biztosít internetet nagy távolságú járatain, és tervei szerint 2018-tól a rövid és közepes távolságú járatokon is bevezeti a szolgáltatást.

Vissza