A Samsung kiadta az iparág első 8 GB-os LPDDR4 DRAM-csomagját

Kütyü Magazin - 2016. október 24.

A Samsung Electronics bejelentette az iparág első 8 gigabájtos (GB) LPDDR4 (alacsony energiafogyasztás, dupla adatsebesség, 4. generáció) mobil DRAM-csomagjának bevezetését, amely a várakozások szerint sokkal jobb mobil felhasználói élményt nyújt majd, különösen az Ultra HD nagyképernyős eszközök felhasználóinak. A 8 GB-os mobil DRAM-csomag négy legújabb, 16 gigabites (Gb) LPDDR4 memóriachipet tartalmaz, emellett a fejlett 10 nanométeres (nm) osztályú feldolgozási technológiát alkalmazza.

„8 GB-os mobil DRAM-megoldásunk bevezetése lehetővé teszi, hogy a funkcióban gazdagabb következő generációs csúcskészülékek világszerte elterjedjenek” – jelentette ki Joo Sun Choi, a Samsung Electronics memóriaértékesítésért és marketingért felelős helyettes ügyvezető igazgatója. – „Továbbra is biztosítjuk a fejlett memóriamegoldásokat, amelyek kiemelkedő értékeik és előnyeik révén megfelelnek a két kamerát, 4K UHD és VR funkciót tartalmazó eszközök iránt mutatkozó egyre bővülő igényeknek.”

Az új 8 GB-os LPDDR4 akár másodpercenkénti 4266 megabites (Mb/s) sebességgel működik. Ez kétszer gyorsabb, mint a számítógépekben használt DDR4 DRAM, amely jellemzően érintkezőnként 2133 Mb/s sebességgel működik. 64 bites (x64) szélességű memóriabuszt feltételezve ez másodpercenként 34 GB-nál is több adat átvitelét jelenti.

Míg számos csúcskategóriás ultravékony notebook számítógép 8 GB DRAM-ot használ jelenleg, a Samsung új 8 GB-os LPDDR4-csomagja lehetővé teszi, hogy a következő generációs mobileszközök teljes mértékben kiaknázhassák ezt a rendkívül nagy kapacitást. A 8 GB-os LPDDR4 memóriával felszerelt táblagépeken például lehetővé válik a virtuális gépek használata, és zökkenőmentesebb lesz a 4K UHD videók lejátszása, ami a prémium számítógépek népszerű szolgáltatása.

A Samsung 8 GB-os LPDDR4 DRAM energiafelhasználása a legújabb 10 nanométeres osztályú feldolgozási technológiának és a Samsung saját fejlesztésű, alacsony energiaigényű áramkör-kialakításának köszönhetően sokkal hatékonyabb. Ezzel az áramkör-kialakítással a memóriachip megduplázza a vállalat 20 nanométeres osztályú, 4 GB-os DRAM-csomagjának kapacitását úgy, hogy megközelítőleg azonos mennyiségű energiát fogyaszt.

A 8 GB-os LPDDR4-csomag XYZ-méretei a 15 mm x 15 mm x 1,0 mm határon belül vannak, ami megfelel az új ultravékony mobileszközök többsége által megkövetelt helyigénynek. Az 1,0 mm-nél vékonyabb DRAM-csomag használata esetén egymásra helyezhető a csomag és az UFS-memória, vagy egy mobilalkalmazás-processzor, a gyártó igénye szerint, amivel még több helyet lehet megtakarítani a nyomtatott áramköri lapon.

A Samsung tavaly augusztusban vezette be az iparág első 20 nanométeres, 12 Gb-es LPDDR4 DRAM-ját. Most pedig egy rövid, mindössze 14 hónapos fejlesztési időszak után a Samsung bemutatja az első 10 nanométeres osztályú 16 Gb-es LPDDR4 DRAM-ot, valamint ezt az egyetlen csomagban foglalt 8 GB-os LPDDR4 DRAM-megoldást, amely felgyorsítja a még nagyobb teljesítményű következő generációs mobileszközök megjelenését.

A Samsung folytatja a 10 nanométeres osztályú feldolgozási technológiára alapuló DRAM-termékek gyártásának gyors bővítését. A vállalat élvonalbeli gyártósoron állítja elő a 10 nanométeres osztályú DRAM-okat, és azt tervezi, hogy a közeljövőben más gyárakban is alkalmazza a 10 nanométeres feldolgozási technológiát, hogy megfeleljen a fejlett, nagy kapacitású mobil DRAM-ok iránti folyamatosan növekvő igényeknek.

Vissza