Nagy előrelépés az 5G fejlesztésében

Kütyü Magazin - 2016. július 1.

A Samsung Electronics, a vezető mobil telekommunikációs infrastruktúra-szolgáltató bejelentette, hogy olyan, áttörést jelentő 5G-kompatibilis antenna- és erősítőtechnológiákat fejleszt, amelyek felhasználásával kisebb és energiatakarékosabb 5G berendezések és eszközök gyárthatók. A vállalat azt tervezi, hogy az új technológiákat a 28 GHz-es milliméteres hullámspektrumot (mmWave) használó 5G bázisállomásokban és végfelhasználói eszközökben egyaránt alkalmazza.

„Ez az eredmény bizonyítja, hogy a Samsung képes a számos iparágban szerzett műszaki szakértelmét nagy áttörésekben kamatoztatni” – jelentette ki Paul Kyungwhoon Cheun, a Samsung Electronics ügyvezető alelnöke, az Új generációs üzleti megoldások csoport vezetője. – „Olyan technológiák kifejlesztésére koncentrálunk, amelyek előmozdítják és felgyorsítják a mobilhálózatok és -eszközök következő generációjának születését. A Samsung egyre jelentősebb lépéseket tesz az új és izgalmas 5G technológiák fejlesztése terén.”

A Samsung rádiófrekvenciás technológiákat alkalmazott egy új, házba épített antenna megalkotása során is, amely tucatnyi antennaelemet egyesít egy 1 mm-nél is vékonyabb modulban. Ez rendkívüli jelentőséggel bíró lépés a kompakt mobil bázisállomások és felhasználói eszközök tervezésében.

A Samsung emellett az iparágban jelenleg leghatékonyabbnak számító jelerősítőket is tervezett az mmWave sávszélességű jelekhez. Ezek az egyes antennák működéséhez szükségesek. A jelerősítők az eszközök rádiómoduljainak elsődleges energiafogyasztási pontjai, az alacsony erősségű jelek felerősítését és küldhetővé alakítását végzik. A Samsung áttörést jelentő jelerősítői amellett, hogy megduplázzák a teljesítményt, több mint 50 százalékkal energiatakarékosabbak is a korábbi modelleknél.

A jelenlegi bázisállomás- és eszközprototípusok gyártótól függetlenül nagyméretű berendezések: a bázisállomások általában egy teljes szekrényt elfoglalnak, az eszközöket pedig tesztelési célból gyakran kisbuszok vagy teherautók tetejére kell erősíteni. Bár a méretes prototípusok a hálózati technológiák kutatásának korai szakaszában gyakoriak, a miniatürizálás és a hatékonyságméretezés kritikus fontosságú a kereskedelmi forgalomba kerülő berendezések és eszközök fejlesztése során. 

androidheadlines.com

A méret különösen fontos az 5G eszközök esetén, hiszen következő generációik csúcs- és átlagos átvitele várhatóan gigabites lesz, emiatt a rádiójel-feldolgozás és az energiafogyasztás a megfelelő hatékonyságú technológiák hiányában rendkívüli méreteket ölthetne. A magas frekvenciás mmWave spektrum rövid hatótávolsága miatt a falakra és az oszlopokra feltűnésmentesen felszerelt kisméretű 5G cellák nagy valószínűség szerint a hálózati lefedettségi stratégiák szerves részét képzik majd. Emiatt fontos, hogy ezek a cellák a lehető legkisebbek, legkönnyebbek és leghatékonyabbak legyenek.

A kutatások 2013-as megkezdése óta a Samsung Electronics számos, mérföldkőnek számító 5G technológiai újítást jelentett be; ekkor a vállalat világelsőként másodpercenkénti gigabites átviteli sebességet ért el a következő generációs prototípus-technológiák használatával. 2014-ben azzal lepte meg az iparágat, hogy 110 km/óra mellett konzisztens 1,2 Gbit/s sebességű adatátvitelt ért el. A Samsung emellett nemrégiben az első forgalmazóvá vált, amely, túllépve az átviteli sebességre irányúló fejlesztéseken, demonstrálta a világ első többcellás mmWave hálózatának működését.

Vissza